woensdag 18 december 2019

De Dijkencross: Ooit een weddenschap, nu een klassieker

De atleten trotseren de elementen van de Dijkencross: Wind, regen, hagel en sneeuw (foto Rob Jansen)
Soms ontstaat een klassieker uit een weddenschap. Het was 1968 in het Gelderse Pannerden, daar waar de Rijn en de Waal zich splitsen. Twee personen, een weddenschap en het nodige bier. De vraag was wie de beste conditie had, de voetballer of de scheidsrechter. Beiden gingen van start over een afstand van 15 kilometer hardlopen over de Liemerse dijken. De scheidsrechter won en het werd een weddenschap met gevolgen want de Dijkencross Pannerden was geboren.

De voetballer en de scheidsrechter en het destijds in allerijl gevormde comité waren de grondleggers. Al na enkele edities bevolkten honderden lopers en loopsters de laatste twee zondagen van december en de eerste twee zondagen van januari de dijken rond Pannerden en zij trotseerden de elementen: Wind, regen, hagel en sneeuw. Komende zondag is editie 52 van deze klassieker.

Wim Reijmer is de uitbater van café De Dijk in het dorp met bijna 2500 inwoners en derhalve in het comité hoofd accommodatie. 'We hebben nog steeds mensen in onze organisatie die al vanaf 1968 meedraaien, die willen de 60 edities halen. In totaal werken we hier met 50 vrijwilligers en een laag budget, als we morgen nog 5 extra vrijwilligers nodig hebben, dan staan die er zo. Dat is een luxe die we hebben. We zitten qua tijd gunstig, qua voetbal in de winterstop en iedereen houdt rekening met onze data.'

De Dijkencross
Het geheim van de Dijkencross in Pannerden is volgens Reijmer een combinatie van factoren. 'Alles gaat hier op zijn Dijkencross, het is de gezelligheid die we uitstralen samen met het lekker buiten sporten en daarna na-evalueren in het café. Ooit hebben we een onderzoek gedaan of we dingen moesten moderniseren, maar de reactie was om de Dijkencross zo te laten als hij is.'

De Dijkencross Pannerden is inmiddels een begrip in de atletiekwereld, toppers als Gerard Tebroke, Gerard Nijboer en niet te vergeten Bram Som namen deel. De website vermeldt dat Bram Som in zijn jeugdjaren in Pannerden aan zijn imposante carrière als atleet begon.

Het is vreselijk, maar ook heel leuk
Ook Nationaal Cross Kampioen Frank Futselaar kent de Dijkencross. 'De Dijkencross heeft niets met een cross te maken, het hele parcours is verhard en met spikes kun je niets. Na de start in het gezellige centrum van Pannerden loop je eerst een kleine ronde door het dorp alvorens je na de start/finish passage de dijken opgaat. Die dijken geven nergens beschutting tegen de elementen, dat is vreselijk, maar ook wel leuk. Vooral de laatste kilometers, als je de kerktoren in de verte al.

Parcoursrecord is niet belangrijk
Volgens Futselaar schuilt het geheim van de Dijkencross in de herkenbaarheid. De organisatie is in handen een hechte groep vrijwilligers. Het is elk jaar op dezelfde zondagen, er is een eindklassement na vier zondagen en het is niet te groot. 'Het is bovendien speciaal om de kerstkalkoen en de oliebollen er af te lopen. In 2017 liep ik beide afstanden achter elkaar, 5 en 10 kilometer, mijn snelste tijd daar op de 10 kilometer is 31.25 min. Of dat een parcoursrecord is weet niemand, dat is daar niet belangrijk.'

De Dijkencross gaat altijd door
Organisator Wim Reijmer kijkt alweer uit naar de komende vier zondagen: 'Het weer is elke week anders, ooit hebben we een keer de Dijkencross moeten aflassen vanwege te veel sneeuw. Een aantal lopers hebben toen wel gelopen, want sneeuw kun je zien liggen. Toen hebben we gezegd tegen elkaar, de Dijkencross gaat altijd door. Wij zorgen met hulp van de gemeente voor een schoon parcours.' (bron)

Bert Pessink

Geen opmerkingen: