zondag 28 november 2010

Verslag van de 18e Crossloop in Lichtenvoorde

Het podium bij de vrouwen op de 6,1 kilometer, met de AVA'70 leden Chantal Klein Gunnewiek en Katja Demkes op de 1e en 2e plaats (foto Hans Averdonk)

‘Ik voelde dat ik ooit weer het succes zou pakken en terug zou keren op de Besselinkschans’

Door Benno Stevering

LICHTENVOORDE – Jaren terug hoorde hij bij wedstrijden op de Besselinkschans het geraas van motoren om zich heen. Sinds vijf jaar traint de 49-jarige Michel Bekker uit Millingen aan de Rijn onder de hoede van trainer John Aalbers  en loopgroep Ooijpolder alleen nog voor het hardlopen. Bekker boekte zondag winst op de 12,2 kilometer lange 18e Scharenborgcrossloop met een tijd van 48.51 minuten. ‘’Daar waar ik vele malen won in de motorcross en de enduro,  wilde ik ooit terugkeren.  En met succes. Dit is een prachtig rondje. Ik ben blij dat ik hier mocht winnen. Het was koud, de bochten waren hard opgevroren, maar verder was het  heerlijk weer om te lopen. Met een goede trainer komen gecompliceerde bewegingen beter inzichtelijk. Dat ik nu technisch beter ben gaan hardlopen pluk ik dan de vruchten van.

‘’  Bekker geniet van het hardlopen en speciaal op dit geaccidenteerd terrein. Een perfecte overstap. Op het podium dankte hij de vrijwilligers van de organiserende lopersvereniging Groenlo voor het welslagen van het evenement. In verband met ziekte tijdens de zevenheuvelenloop koos Bekker voor deelname aan de Montferlandrun komend weekend waar hij onder zijn besttijd van 54.59 minuten wil lopen.  De negen jaar jongere Ronnie Leusink uit Beltrum werd op 18 tellen gezet. De lange voetballer Leusink die relatief weinig hardloopwedstrijden loopt, gaf aan dat die dag zijn benen redelijk goed voelden.  ‘’Crossen vind ik het mooist. Maar ik heb alleen nog maar in Oldenkotte meegelopen. Mijn volgende loop wordt de Deoloop in Borculo. Als ik volgend jaar ga trainen voor mijn eerste marathon in Enschede stop ik tijdelijk met voetbal. De heuvels op het crossparcours waren het zwaarst, maar dat ligt me wel. In de eerste ronde liep triatleet Arthur Bonenkamp uit Varsselder nog voor mij totdat hij verkeerd liep en op achterstand kwam. Anders werd het zeker een close finish. Plots kwam ik dus op de tweede plek te liggen.’’ Bonenkamp, leraar bewegingsonderwijs,  raakte even de oriëntatie kwijt, maar werd tenslotte nog derde. Leusink wist van de verwarring te profiteren, maar de 200 meter voorsprong van koploper Bekker bleef intact. 

Brigit Landewe uit Boekelo won bij de vrouwen. ‘’Het was even aftasten hoe ik doorkwam na de eerste ronde, maar ik kon door trekken. Uiteindelijk pakte ik mijn zesde overwinning hier. Over het algemeen heb ik relax en gereserveerd gelopen op de moeilijke diepgevroren ondergrond ’’ Iedere week is er wel een hardloopwedstrijdje, maar op de tien km van Meddo wil ze haar tijd voor dit jaar aanscherpen.  De triatlete heeft verder haar vizier gezet op het NK masters in Veenendaal.  

Lars Duistermaat van Archeus uit Winterswijk, werd tweede op de 6,1 kilometer in 22.09 minuten achter de Duitser Hendrik Pfeiffer uit Borken die won in 21.38 minuten.  ‘’Ik had mijn spikes klaarliggen om aan te trekken, maar gezien de gladheid en de ijsvorming heb ik daarvan afgezien. Na twee kilometer achterhaalde ik Gerrit te Grotenhuis uit Aalten die hard startte. Te Grotenhuis zakte terug naar een vierde plek. Met nog drie kilometer te gaan voor de finish, was ik niet meer in staat om de Duitse koploper te achterhalen. In de zevenheuvelenloop scherpte ik mijn pr aan naar 52.20 minuten. Ik wilde behouden lopen in Lichtenvoorde voor de Montferlandrun waar ik volgende week rond de 51 minuten probeer te lopen.’’ Bjorn Demkes uit Lievelde en Gerton Prinsen uit Eibergen hielden elkaar in evenwicht met de zesde en zevende plek. 

Chantal Klein-Gunnewiek uit Lichtenvoorde pakte de winst op de 6,1 kilometer met een tijd van 27.06 minuten, dankzij een sterk eindschot waarbij Katja Demkes uit Lievelde op achterstand werd gehouden. Demkes was tijdens de 3dNb-crosscompetitie gisteren eveneens tweede. Haar weekend was hiermee perfect. Mayke Nusselder uit Hummelo  liep samen met haar moeder voor het eerst de middellange afstand mee. Voor de jonge vader, triatleet Eddy Lammers uit Groenlo was de vijfde plaats een uitstekende crosstest. Op de paden moest er soms achterelkaar worden gelopen. Het is niet voor niets een cross. In totaal waren er dit keer met 175 lopers iets minder deelnemers dan vorig jaar aan de start van de 18e Scharenborgcrossloop, een unieke crossloop in de Achterhoek over geaccidenteerd terrein, bospaden en crossbaan, waar iedere loper en loopster wordt gewaardeerd.

Geen opmerkingen: