vrijdag 19 november 2010

Rondje Driebergen-Odijk-Bunnik-Zeist

Slot Zeist
Om even voor tien uur start ik het rondje aan de achterkant van het station in Driebergen. Ik loop in zuidwestelijke richting onder de A12 door het dorpje Odijk binnen. Aan mijn linkerhand laat ik een grote nieuwe woonwijk liggen en de volgende kilometers zijn zeker niet het mooiste gedeelte waar ik vandaag kom. Ik loop een stukje op met het riviertje de Kromme Rijn en nadat ik de A12 weer ben gepasseerd kom ik in het dorpje Bunnik. Op de borden zie ik dat ik maar enkele kilometers verwijderd ben van de Uithof waar onze oudste zoon woont. Nadat ik langs enkele grotere sportcomplexen ben gelopen, begint het mooiste gedeelte van de route.

Aan het einde van een statige oprijlaan, staat Slot Zeist. Het is omringd door prachtig aangelegde Engelse tuinen met een grote karpervijver. De gemeente Zeist kocht het in 1930 aan voor 130.000 gulden.

Een eindje verder zie ik aan mijn rechterhand het vrij nieuwe kantoorpand van het Wereld Natuur Fonds liggen. Door een slimme combinatie van oude en nieuwe technieken is het gebouw geheel CO2-neutraal gebouwd. Met dit voorbeeld van duurzaam bouwen wordt een steentje bijgedragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Ik lees onder andere dat er FSC-hout uit verantwoord beheerde bossen, duurzame materialen, drie-dubbelglas en zonnepanelen voor de bouw zijn gebruikt.

Aan de naam van de weg (Driebergseweg) te zien loop ik weer terug naar de plaats waar ik begon. Ik heb er precies 12 kilometer opzitten en ik moet eerlijk zeggen dat ik al eens mooiere rondjes heb gelopen.

route: Fietsknooppunten 78-42-43-81-80-79-78

Klik op de link voor enkele foto's

In 1686 is de bouw van het Slot voltooid

Geen opmerkingen: