woensdag 21 september 2011

Kapotte backup leidt tot migratieproblemen bij web-log

Een door Typepad aangeleverde backup van de bijna 400.000 weblogs van Web-log.nl bleek niet in orde. Als gevolg daarvan moest de weblogdienst handmatig de corrupte delen opsporen en alle blogs naar WordPress overzetten. Een groot deel van de blogs op Web-log.nl is bijna vier weken offline geweest. De downtime blijkt te worden veroorzaakt door een deels corrupt exportbestand met daarin alle blogs. De backup was aangeleverd door Typepad, dat tot voor kort verantwoordelijk was voor de achterliggende blogsoftware, maar zijn diensten aan derden heeft gestaakt.

Hoewel Sanoma, de uitgever van Web-log.nl, ruimschoots op tijd hiervan op de hoogte was gebracht, blijkt het bedrijf niet in staat te zijn geweest om de weblogs tijdig naar de nieuwe WordPress-omgeving te migreren. In januari wist Sanoma al dat de blogs gemigreerd zouden worden en dat hiervoor tot juni tijd zou zijn. Toen dit niet haalbaar bleek, kreeg de uitgever uitstel van Typepad om de boel in orde te maken. Volgens Sanoma werd dit uitstel echter plotseling ingetrokken, waarna een backup over de schutting werd gegooid en verdere communicatie niet of nauwelijks mogelijk was.

Ongeveer 5 procent van de berichten in het backupbestand is volgens Sanoma corrupt. Hierdoor was een automatische migratie naar WordPress nagenoeg onmogelijk en moest Sanoma handmatig blogs herstellen. “Nadat we het probleem hadden ontdekt, moesten we de blogs zonder eigenaren scheiden van de rest. Hiervoor moesten alle weblogs opnieuw worden ingeladen en gecontroleerd op fouten. Dat heeft veel tijd gekost”, zegt productmanager Coen Wesselman.

Geen opmerkingen: