dinsdag 19 juli 2011

Training in Hourdel Picardië Frankrijk

De witte vuurtoren in het haventje van Hourdel

Dit jaar hebben we Picardië in het noordwesten van Frankrijk uitgekozen als vakantiebestemming en het is één van de 22 regio's waarin het land is onderverdeeld. De streek bestaat uit drie departementen die de naam dragen van een rivier: de Somme, de Oise en de Aisne. Ons bivak voor de komende twee weken is in de eerstgenoemde streek.

Afgelopen zondag zijn we aangekomen en tot en met maandagavond is er hier meer regen gevallen dan dat het droog is geweest. Dinsdag is het gelukkig een vrij zonnige dag en aan het eind van de middag trek ik hardlopend de streek in.

Vanaf camping Les Galets de la Molliere loop ik zuidoostelijk, langs het kapelletje in de richting van de D3. Deze steek ik over en sla vervolgens linksaf een pad in dat tussen de weilanden door loopt. In Lancheres laat ik rechts van me het Maison de l'Oiseau liggen, een museum waar je een verzameling van ruim 300 opgezette vogels vind die in de baai van Somme voorkomen. Door reconstructie is de natuurlijke omgeving waarin ze wonen nagebootst.

Ruim een kilometer verder kom ik langs verschillende meertjes waarin kiezels gewonnen worden en even later loop ik het dorpje Hourdel binnen. Het is een klein vissershaventje op het uiterste zuidpunt van de baai van Somme en de net gevangen vis wordt op de kade direct verhandeld. In de haven staat een opvallende witte vuurtoren en in de baai kun je het woongebied van de enige zeehondenkolonie van Frankrijk vinden terwijl ze liggen te luieren op de drooggevallen zandplaten. Doordat het net hoogtij is geweest gaat dit schouwspel aan me voorbij.

Het is niet gemakkelijk lopen over het strand omdat het hier bestaat uit miljoenen galets, platte ronde en ovalen stenen. Na ongeveer een kilometer kom ik op een goed begaanbaar fietspad en even later loop ik het duingebied in met hier en daar een waterplas. Op de slikken en schorren is het prachtig lopen en waarschijnlijk dringt het water bij hoogtij soms tot hier door. Bij het eerste reddingshuisje dat ik tegenkom ga ik weer terug naar de camping, mijn eerste training dit jaar in Frankrijk zit er op en het is nog droog gebleven ook!

Klik op de link voor de foto's

Het is niet erg gemakkelijk lopen over de galets


Geen opmerkingen: