zondag 20 januari 2013

Verslag van de 1e Winterbosloop in Beek

Lisa te Molder
Fred Keurntjes controleert Beekse bosloop als beste

Door Benno Stevering

BEEK – Vijftigplusser Fred Keurntjes uit Zevenaar leverde zondagochtend tijdens de eerste editie van de bosloopcompetitie een fraaie prestatie door alle vier de ronden op de tien kilometer volledig te controleren. Fred had zich wat verlaat bij de start en voegde na 600 meter bij het ingaan van de bocht in bij de kopgroep. Fier liep hij verder eenzaam op kop om vervolgens winnend de strijd te beslissen in 38.10 minuten. ‘’Al snel koos ik mijn eigen tempo en nam afstand van de rest. Ik ben nu nog niet op mijn best. Als de weersomstandigheden wat beter zijn, kan ik zeker nog een minuut sneller. Op dit parcours is nu echter verstandiger heel te blijven. Ik heb geen moment van verzuring meegemaakt’’. 

Michel Elshof uit Kilder beaamde rustig van start te zijn gegaan. ’’De marge op de harder lopende Fred was gewoon te groot. Dus Marco en ik streden verder om de tweede en derde plek ’’.  In de slotfase was het Michel Elshof uit Kilder die in een eindspurt  Marco Rutgers uit Doetinchem de hakken liet zien. Elshof noteerde 39.26 terwijl Rutgers vier tellen later de meet passeerde. Beiden lopen de gehele competitie mee in Beek en bereiden zich voor op de Rotterdam marathon waarbij de trainingskilometers nu wekelijks worden opgevoerd. Dat slechts alleen de eerste drie lopers onder de veertig minuten finishten,  getuigde wel de zwaarte van het gladde en glibberige sneeuwparcours in Beek. Bergloopkanon, veteraan Jos Haagen uit Wehl liet zich ook van zijn beste kant zien door de vierde plek op te eisen voor Clemens Krus uit Kilder in 40.12 minuten. Naast deelname aan het klassement in Beek staan voor hem de volgende maand zware crossen en berglopen in Duitsland op het programma. Boudewijn van Baalen uit Arnhem was de snelste senior in 44.45 minuten, gevolgd door Dave Posthumus uit Aalten in 45.54 minuten. Beste zestiger werd Theo Ehringveld uit het Duitse Isselburg in 48.18 minuten. 

Lisa te Molder, zette met 44.04 minuten de beste tijd neer bij de vrouwen. De atlete uit Zieuwent, bewees andermaal op eenzame hoogte te staan in het veld. ‘’Ik had me tijdens mijn eerste tien kilometer hier in Beek ingesteld op een pittige race, maar had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. In de afdaling kon ik mijn winst pakken. Het is prettig dat het nu na wat mindere wedstrijden het iedere keer weer harder gaat! Omdat ik een groepje kwam te lopen scheelde het wel dat ik weinig kopwerk hoefde te doen.  Wel  ervaar de ik in de laatste ronde moeite te hebben met de aansluiting. Ik loop de gehele competitie mee. Volgende week zondag loop ik de vijf kilometer. In de laatste editie loop ik weer de tien kilometer. ’’  Chantal Klein-Gunnewiek uit Lichtenvoorde, net als Lisa trainende onder de hoede van Jos Sasse, bezette in een constante race de tweede plek in 45.54 minuten. Een dag eerder werd ze in de Holterbergloop eveneens tweede. 

De vijf kilometer leverde een prooi op voor de sterk lopende Bjorn Demkes uit Lievelde die finishte in 18.16 minuten, zes tellen  voor Thijs van Aalten van Atletico’73. Demkes die in de eerste ronde halverwege nog op de derde plek lag, gaf aan zich volledig te hebben gegeven. De jonge Koen Wiersma uit Doetinchem noteerde een derde tijd van 18.36 minuten. Snelste veertiger werd Peter Weimans uit Gendringen in 18.59 minuten. Jos Tanck uit Vragender was de rapste bij de vijftigers, terwijl de bijna 66 jarige Willy Gunsing uit Zevenaar oppermachtig was met 21.24 minuten in zijn categorie. Winnares Kerstin van Embden gaf aan dat de overgang van haar deelname aan de Dijkencross in Pannerden en dan deze bosloop zwaar was. Met name de tweede ronde in het bos was erg pittig.  ‘’Ben met de opbouw bezig. In de sneeuw lopen is het altijd lastig. Maar ik train hier regelmatig. We hebben een gezellige ploeg in Nütterden, waar ook Nederlandse lopers lid van zijn‘’, aldus de politieagente uit Elten. Katja Demkes uit Lievelde had verval op de bult en viel wat terug, maar eindigde als tweede bij de vrouwen in 21.67 minuten. In de afdaling was Katja nog in staat wat extra aan te zetten. 

De jeugdloop over 2 kilometer werd een zege voor Mathijs Weykamp van RTA in 7.28 minuten. Ids Elshof uit Kilder noteerde een tweede tijd met 7.48 minuten. Carlijn de Bruijn van Argo werd snelste meisje in 8.42 minuten, gevolgd door Stephanie Kok van Argo. De jeugdloop over 1000 meter werd een overwinning voor Kasper Weykamp van Atletico in 3.42 minuten, gevolgd door Maikel Rutgers van Argo die 3.56 minuten nodig had. Argonaute Sophie van Bergen liep met 4.21 minuten naar de snelste tijd bij de meisjes.  

De organiserende Stichting Omloop Beek kreeg in totaal 220 deelnemers aan de start, waarmee ze bijzonder content mee waren. Voor de atleten was het uitkijken met de afzet. De lange beklimming was de grootste barrière in het parcours. Voorzitter Jan Leuverink van het SOB gaf aan dat deze eerste aflevering mede een succes werd dankzij de inzet van natuurmonumenten, de EHBO en alle vrijwilligers en sprak zijn dank uit. Wellicht dat volgende week zondag weer nieuwe atleten hun weg naar Beek zullen weten te vinden. De inschrijving bij uitspanning het Peeske gaf ook na afloop nog een gezellig samenzijn.
Jos Haagen
Dave Posthumus
Chantal Klein Gunnewiek

Geen opmerkingen: