maandag 8 april 2013

Ubbergen-Berg en Dal-Heilige Landstichting-Nijmegen

De Kwakkenberg, de goudkust van Nijmegen
Nadat ik op zondag aan de Bergloop in Barchem heb mee gedaan, heb ik de smaak zo te pakken dat ik een dag later met het uitlopen ook maar wat heuvels rond de stad Nijmegen op zoek. Ik start mijn duurloop vanuit de Sint Maartenskliniek en loop in zuidoostelijke richting naar Berg en Dal. Bij hotel Erica neem ik de van de Zevenheuvelenloop bekende Postweg maar ik loop hem nu gelukkig bergafwaarts. Een bordje geeft nog de 11e kilometer van deze internationale wedstrijd aan. 

Een andere publiekstrekker is het Afrika Museum waar je aan de hand van fraai vormgegeven tentoonstellingen kennis kunt maken met de Afrikaanse kunst en de talloze Afrikaanse stammenculturen. Ik laat het prachtige buitenmuseum links van me liggen en loop het dorp Heilige Landstichting binnen, dat tot de gemeente Groesbeek behoort. Na het Museumpark Oriëntals, een Bijbels Openluchtmuseum, loop ik tegen de Cenakel kerk aan, dat wel lijkt weggerukt uit een oosters sprookje. De slanke torens, de ronde kapellen en het hoge koepeldak doen op het eerste gezicht wat vreemd aan in deze Westerse omgeving.

Aan de zuidrand kom ik de stad Nijmegen, langs een 600 hectare groot natuurgebied Heumensoord, binnen. Tot aan de sluiting van de kazernes in Nijmegen aan het einde van de vorige eeuw was Heumensoord een militair oefenterrein. Iedere zomer verzamelen zich er nog steeds grote groepen militairen, niet meer om te oefenen maar om deel te nemen aan de Internationale Vierdaagse waar dan een groot tentenkamp ingericht wordt. Nog geen kilometer verder valt mijn oog op een tuin-bibliotheekje. Ik heb zoiets nog nooit gezien maar ik lees dat de boeken in het kastje gratis zijn en als je een boek wilt lezen neem je het mee. Je geeft het dan later door aan iemand anders of je zet het terug. Ook mag je zelf een boek in het kastje zetten, een grappig idee!

Ik loop de stad binnen langs het universitair sportcentrum Gymnasion waar duizenden studenten en particulieren gebruik van maken. De voorziening past dan ook uitstekend bij het sportieve imago van de universiteit en de stad. Voor mijn neus ontrolt zich het gebouwencomplex van de Radboud Universiteit Nijmegen en ik zoek nog even naar de Pagode van de Hogeschool maar kan het zo gauw niet vinden. Er is hier toch wel erg veel veranderd sinds ik er bijna 20 jaar terug naar toe ging.

Ik kom op de Kwakkenberg waar in de Tweede Wereldoorlog een opvangkamp voor geallieerden was ingericht. Van hieruit vertrokken de soldaten richting huis en na de oorlog werd het een interneringskamp voor ongewenste Duitsers. Via de Kwakkenberg, ook wel de goudkust van Nijmegen genoemd, loop ik terug naar de Sint Maartenskliniek. Ik heb er een mooi rondje opzitten en ik ga eens kijken wat de specialisten er van gemaakt hebben.

enkele foto's


Het 11 kilometerbordje van de Zevenheuvelenloop aan de Postweg
De tuin bibliotheek
de Sint Maartenskliniek

6 opmerkingen:

Kieki zei

Mooi verhaal Geert! De VVV kan het zo overnemen in de eerstvolgende brochure.

Top

Harro zei

Weer met plezier gelezen!

Marco zei

Mooie kliniek ook, kuj noe weer goed plassen Geert?

Geert zei

Gelukkig was het voor wat anders Marco, dat ik daar moest zijn.

Gerrit zei

Welk boek heb jij meegenomen Geert, of zaten er geen stripboeken tussen? :)

Geert zei

Nee, ik heb de boeken maar laten staan en heb er geen één meegenomen. Ik had al ontspanning genoeg Gerrit!