zondag 21 april 2013

Verslag van de 1e Quintusloop in Hengelo

Zowie ter Hove, de nummer drie van de 10 kilometer
Quintusloop Hengelo prooi voor Wouter Gijsberts

Door Benno Stevering

HENGELO (GLD) – De 28-jarige Wouter Gijsberts uit Gaanderen won zondagmiddag overtuigend de Quintusloop in het Gelderse Hengelo.  Met grote voorsprong op de nummer twee liet Gijsberts van het Craft running team  een tijd van 32 minuten en 45 seconden op  de klokken staan. Het parcours door het buitengebied van Hengelo met relatief weinig asfalt en start en finish bij de sporthal was niet echt snel maar wel mooi om te belopen. Gijsberts hierover: ‘’Voor de omstandigheden heb ik redelijk snel,  maar geen lekkere wedstrijd gelopen.  Na een wat behouden start wist ik niet echt in het ritme te komen. Ik moest de wedstrijd alleen maken, niemand ging mee. De laatste twee kilometer heb ik nog flink tempo kunnen maken. Omdat ik na de Fatimaloop een virusje had opgelopen had ik mede gezien de geringe concurrentie geen hoge verwachting hier. Ik moest wennen aan de warmte en ondervond wat last van hoofdpijn. Op 9 mei wacht ons de eerste baanwedstrijd. Tot en met juli zal ik dan starten op de drie en vijf kilometer, waarna ik de weg weer op zoek!’’  

Als tweede kwam onder een stralend zonnetje, marathonloper Maarten van Lenningen uit Zutphen, lid van Hanzesport over de meet in 37.50 minuten. Een week eerder liep hij nog mee in de marathon van Rotterdam waar hij 3.16 uur realiseerde. Voor hem was deze tweede plek in Hengelo dan ook een mentale opsteker. De jonge atleet van het RTA-team, Zowie ter Hove uit Varsseveld liep zich in zijn eerste tien kilometer naar een derde tijd van 39.23 minuten. Zijn eerste baanwedstrijd over 1500 meter liep hij onlangs in 4.54 minuten. Deze zomer zal hij zich richten op de atletiekbaan. Voor Triatleet Hans Boonstra was de Quintusloop een thuiswedstrijd. Hij was dan ook de rapste atleet uit Hengelo met 39.43 minuten. Hij beaamde dat de Quintusloop super goed was georganiseerd.  Boonstra zal zich verder richten op triatlons in zijn woonplaats, Didam en Bocholt.  

De winnares op de tien kilometer, Wilma Lugtenhorst van ASV Eibergen toonde zich tevreden na afloop met haar winnende tijd van 43.09 minuten. ‘’Ik heb mijn top twintig jaar geleden wel gehad met een snelste tijd van 36.30 minuten. Nu loop ik gemiddeld nog tien wedstrijden per jaar en heb de smaak weer te pakken gekregen. Het parcours hier in Hengelo was voor een groot deel onverhard met veel losse steentjes.’’   

Remi Rondeel uit Zelhem won de strijd op de vijf kilometer in een tijd van 17.21 minuten. De 22-jarige survivalrunner heeft nog  goede kansen op een podiumplek in het RUC circuit. ‘’Het ging lekker hier in Hengelo. Andy Perloy uit Brummen zakte in, waarna ik soepel kon doorlopen en de wedstrijd winnend kon afsluiten.  Ik heb nu zeven wedstrijden meegedaan in het kader van deze surivalruncompetitie. Ik hoop op een podiumplek. Stijn Elferink uit Lichtenvoorde is al verzekerd van de eerste plaats. Hans Waalderink en Dinand Huurneman zijn nog concurrenten. Twee wedstrijden heb ik nog tegoed in dit circuit. Over twee weken heb ik nog een traningsweekend in Duitsland en in september ga ik mountainbiken in Oostenrijk.’’, aldus de HTS student electrotechniek.  

David van Bergen uit Doetinchem, lid van Argo ondervond zijn motivatie weer terug met een vierde plek op de vijf kilometer.  Komende zomer wil hij met vier keer trainen per week weer in de zestien minuten lopen. De 25-jarige Maaike Nusselder uit Hummelo liep na een jaar achillespeesproblemen haar eerste wedstrijd weer. Ze was blij met haar zege in 22.24 minuten. ‘’Het parcours met zand- en grindpaden was zwaarder dan we hadden verwacht. Ook had ik wat dorst onderweg.’’  Diny Hebbink uit Hengelo werd tweede in 22.55 minuten. Met 25.10 minuten wist Angelique Derks uit Eefde de derde podiumplek te bemachtigen. 

Met ruim 180 deelnemers heeft de Quintusloop Hengelo zich weer op de kaart gezet en zal er ook volgend jaar een vervolg komen. De organisatie was tevreden met de gezellige sfeer en de goede opkomst. Er was een registratie op chip, waarna de deelnemers hun verrichtingen op de site van Quintus verder die dag konden lezen. De uitreiking van de prijzen gaf wat verlating. Dit was voor volgend jaar een verbeterpunt.

1 opmerking:

Andy zei

Dat ik 'inzakte' klopt niet, want ik ben niet met de kop meegegaan (oké, die eerste 100 meters misschien) en heb mijn eigen race gelopen (beginnend op plek 4 rond km. 1, eindigend op 2).

De nr. 1 heeft de wedstrijd bepaald, dus verdiend gewonnen.