dinsdag 30 april 2013

Verslag van de Kroningsloop in Aalten

Hans Waalder
AALTEN – De jaarlijkse Oranjeloop werd dit jaar dinsdagmiddag een prooi voor Hans Waalder uit Aalten. De survivaltopper uitkomend voor Ropes & Running zegevierde in zijn thuiswedstrijd op de vijf kilometer met een fraaie tijd van 16.21 minuten. Over vijf ronden door het centrum van Aalten liep hij een constant tempo en duldde vanaf start geen tegenstand. ”Vorig jaar was ik hier tweede achter Ronald Saalmink uit Amsterdam. Nu heb ik sneller gelopen met minder tegenstand, misschien omdat ik onderweg snel herstelde. Dit is een goede voorbereiding en uitgangspunt voor het RUC Nederlands Kampioenschap survival dat op 2 juni in de Knippe gehouden wordt. De titel stel ik me ten doel waarbij Stijn Elferink uit Lichtenvoorde mijn grootste opponent zal worden, maar een podiumplek moet zeker haalbaar zijn.” Met tien wekelijkse schema’s, drie keer per week survival- en intervaltraining, heeft Waalder zo een aantal piekmomenten door het jaar heen. 

Wouter Vreeman van Archeus uit Winterswijk wist Dani Kugathasan uit Aalten te achterhalen en stelde de tweede plaats veilig met 17.44 minuten. ”Ik moest aardig inleveren, maar wist me in de vierde ronde te herpakken en naar de tweede plek toe te lopen. De afgelopen weken heb ik veel gefietst vanwege een blessure. Onlangs liep ik in Enschede nog een 38.08 minuten over tien kilometer. Binnenkort wacht me de Eiberrun.” 

Tom Waalder uit Aalten klokte een derde tijd met 17.56 minuten en wist Kugathasan nog naar de vierde plek te verwijzen. Bij de vrouwen was het Nicole Hoffman uit Groenlo lid van LVG die als eerste door het oranje lint kwam. Zij realiseerde een tijd van 20.16 minuten. ”Ik heb in de Boekeldercross in 2008 al eens 20.08 minuten gelopen. Hiermee kom ik aardig in de buurt en ben zeker tevreden! Dit soort lopen maken me sterk voor de in juni te houden Triailrun in Oosterbeek. Maar de vijftien kilometer blijf ik de fijnste afstand vinden om te doseren.” 

Romy van Rijs uit Bredevoort hield de eer van de organiserende vereniging AVA’70 hoog met een tweede plaats in 22.43 minuten. Via haar pa, Marco van Rijs van AVA’70 raakte ze betrokken bij de atletiek. Een paar jaar terug won ze de twee kilometer jeugdafstand maar is met vier keer trainen per week nu klaar voor het grotere werk. Voor dit jaar zal zij zich richten op de vijf kilometer. Na de baancompetitie liggen voor haar nog de Gerard Tebroke loop en de Kramprun in het vizier. 

Voorafgaand aan de kroningsafstand gingen nog een groot aantal jeugdlopen.  Iedere ronde werden de in totaal 295 deelnemers geconfronteerd met de heuveltjes, de klinkers, het vals plat omhoog en de scherpe bochten. Door het talrijke opgekomen publiek was het volop gezelligheid en feest in de mooi versierde dorpskern van Aalten. AVA’70 kon tevreden terugkijken op de goed georganiseerde 1e Kroningsloop. Ieder jaar weer kan de Oranjeloop zich verheugen in een grotere deelname. 


Wouter Vreeman, Dani Kugathasan en Tom Waalder
Romy van Rijs

Geen opmerkingen: