donderdag 30 januari 2014

Montferlandse Toppen route in 's-Heerenberg - deel 1

Op de top van de Kale Jacob
De Montferlandse Toppen Wandelroute is een lange afstand route in het oostelijk deel van Gelderland. Met een lengte van 42,2 kilometer worden achttien Montferlandse toppen met elkaar verbonden. Het grootste gedeelte van de route loopt via de toppen in Nederland, maar een klein deel voert ook door het Duitse privé bosgedeelte van een Eltense boseigenaar. Je kunt door middel van de knooppunten de route makkelijk korter of langer maken. De gehele route wordt met borden gemarkeerd en kan in beide richtingen gelopen worden. Op de diverse toppen wordt door middel van QR codes of bordjes met tekst, leuke wetenswaardigheden over het gebied vertelt. De toppen hebben allemaal een eigen naam en een eigen verhaal.

Ik ben zelf van plan om de route in drie keer te gaan hardlopen.
-deel 1: Noordelijke gedeelte, 11.6 km, toppen 2 t/m 7
-deel 2: Midden gedeelte, 16.4 km, toppen 1, 8, 9, 17 en 18
-deel 3: Zuidelijke gedeelte, 16.7 km, toppen 10 t/m 16

De temperatuur is rond het vriespunt als ik op parkeerplaats Kustersland aan de Oude Eltenseweg begin aan het noordelijkste gedeelte van mijn Montferlandse Toppenroute. Ik steek meteen de Beekseweg over en loop in de richting van Zeddam. De bekende plaatselijke molen staat te pronken op de Paosbult (Top 2 +37 m. NAP). Waarom deze heuvel zo genoemd wordt is niet met zekerheid te zeggen, maar men vermoed dat ze in vroegere tijden gebruikt is om met Pasen paasvuren te ontsteken om de kou van de aflopende winter te verjagen. De Paosbult is ook de plek waar het Zeddamse oorlogsmonument staat.

Net voor de kerk sla ik linksaf om even later het Bergherbos in te lopen. Het is even klimmen naar de heuvel Groot Beekermark (Top 3 +86 m. NAP), dat een verwijzing is naar een zogenaamde marke, een stuk landbouwgrond of bosgebied dat een gezamenlijk eigendom was van meerdere boeren en burgers van een bepaalde buurtschap. De marken vinden hun ontstaan in de middeleeuwen. De eigenaren regelden onderling wie welke grond van het perceel tot zijn beschikking kreeg. Het recht om de grond te gebruiken was door vererving door te geven op een volgende generatie en zo was er weinig tot geen ruimte voor mogelijke nieuwe eigenaren.

De grond is wat bevroren en het is soms goed kijken waar ik mijn voeten neer zet, als ik de hoogste top van het Montferland beklim. De herkomst van de naam De Hettenheuvel (Top 4 +92 m. NAP) is niet geheel zeker: de meest voor de hand liggende verklaring is natuurlijk een link naar de vele herten die van oorsprong in het gebied voorkwamen, maar de naam zou ook kunnen refereren aan de Germaanse godin Hertha, die vergelijkbaar is met Moeder Aarde.

De zon laat zich steeds meer zien als ik beloond wordt met een prachtig uitzicht op de Kale Jacob (Top 5 + 80 m. NAP), bij velen wel bekent van de heuveltrainingen. Een flank van deze heuvel is namelijk 'kaal', een deel van het bos is weggekapt en vervangen door heide, waardoor een vrij uitzicht op de Veluwezoom en de Posbank is ontstaan. De kerktoren van de stad Doesburg en de vuilverbrandingsoven bij Duiven zijn de meest herkenbare punten in het landschap. Waar de naam Jacob naar verwijst is onbekend.

Als ik ruim over de helft van mijn route ben doemt De Keurvorstenheuvel (Top 6 +71 m. NAP) voor mijn neus op. Over de naamgeving ervan is niet veel met zekerheid bekend, maar men kan er van uit gaan dat dit stuk bos eigendom is geweest van één van de Duitse Keurvorsten die ondermeer in Kleef zitting hadden. Als ik deze gepasseerd ben steek ik voor de tweede keer de weg van Zeddam naar Beek over en kom ik bij de laatste heuvel van vandaag.

De Rijsberg (Top 7 +70 m. NAP) is een heuvel langs de Vossenweg in Beek. De volksmond zegt dat hier vroeger een brandstapel werd opgericht voor terechtstellingen van hen die tot de vuurdood veroordeeld waren. Rijs is naast een oud woord voor takkenbos, ook een verwijzing naar een vuurplaats. Het zal pure toeval zijn maar even later meen ik twee schoten te horen. Als ik onderaan de heuvel ben zie ik een jager lopen die snel zijn jachtgeweer op de motorkap van zijn auto legt als ik er aan kom. Het loopt gelukkig allemaal goed af en we groeten elkaar vriendelijk.

Het eerste gedeelte van mijn Montferlandse Toppenroute zit er op. Ik wil proberen om dit jaar ook deel 2 en 3 te gaan lopen, want het is wel een erg prachtige omgeving om wat rond te slenteren. De kaart die ik in de zak van mijn trainingsjack had zitten, heb ik niet nodig gehad. Het staat allemaal prima aangegeven en de route kan dus ook prima op een mooie zondagmiddag gewandeld worden!


Klik op de link voor enkele foto's


fotoalbum

Klik hier voor een routekaart van de Montferlandse Toppen Wandelroute
De molen op de Paosbult en de kerk van Zeddam
Mooie lucht boven dit verre dorpsgezicht
Het informatiebord van de Montferlandse Toppenroute

2 opmerkingen:

Unknown zei

Lijkt mij inderdaad een mooie route voor een zondagse wandeling. bedankt voor de tip.

Gerrit Heersink zei

Ik heb deze route zondagmorgen gelopen als heuveltraining.
Genoten! Binnenkort de andere 2 nog maar eens lopen. Liefhebbers?