donderdag 2 januari 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 10

2013: een jaar vol sportieve hoogtepunten
Nieuwe ronde, nieuwe kansen! 2014 is begonnen. Een bijzonder atletiekjaar laten we achter ons. Ik kijk nog één keer kort terug op 2013. Maar veel belangrijker: Ik heb jouw hulp nodig! Wat is volgens jou het sportmoment van het jaar! De komende week kan iedereen zijn stem laten horen. Wat is het mooist, grappigste, ontroerendste, spannendste of bijzonderste sportmoment van het 2013? Laat je stem horen. De keuze is reuze!

Succes voor Nederlandse atletiek:
De Nederlandse atleten lieten op het afgelopen wereldkampioenschap in Moskou op een fantastische manier van zich horen. Maar liefst twee medailles nam atletiekdwerg Nederland mee naar huis. De ‘nieuwe’ Nederlander Ignisious Gaisah veraste vriend en vijand met een zilveren plak op het verspringen. Dafne Schippers zette Nederland helemaal op zijn kop. Door een geweldige afsluitende 800 meter behaalde zij het brons op de zevenkamp. Het zorgenkindje van de nationale atletiek is al jaren Adriënne Herzog. De atletiekunie stuurde haar dit jaar drie maanden gedwongen op vakantie. “Een afkoelperiode”, aldus de KNAU. De specialiste op de middenlange afstand en de cross is onlosmakelijk verbonden met doping, maar keiharde bewijzen tegen Herzog zijn er niet. Inmiddels mag de winnares van de Kramp Run van 2012 weer meedoen aan wedstrijdjes. Het bestaansrecht van de belangrijkste atletiekwedstrijd van het land, de FBK-games, kwam ernstig in gevaar. De gemeente Hengelo wilde het verliesmakende FBK-stadion verkopen aan FC Twente, maar deze deal ketste op de valreep af. Naast Ignisious Gaisa heeft Nederland een tweede ‘nieuwe’ Nederlander omarmt. En wat voor één! Sifan Hassan werd Europees crosskampioene bij de Neo-senioren. De geboren Ethiopische is nog piepjong en heeft alles in zich om een wereldtopper te worden. Tenslotte was er ook nog een mini succes voor Ava’70. Gastlid Gert-Jan Wassink liep de klinkers uit de straten van het centrum van ’s-Heerenberg. Met afstand was de goedlachse Varssevelder de beste Nederlander in de Montferlandrun.

Bijzonder jaar voor Ava’70:
Voor Ava’70 was 2013 een opeenstapeling van successen. De nieuwe atletiekbaan wordt volop gebruikt en sinds een weekje hebben de ruim 500 leden de beschikking tot het meest kleurrijke en luxueuze clubgebouw van de Achterhoek. Dave Posthumus nam halverwege het jaar de voorzittershamer over van Jan Rademaker. Jan heeft met het realiseren van de nieuw accommodatie zijn taak als voorzitter volbracht. Dit geldt ook voor Henrie Drenthel (technische commissie). Henrie was heel nauw betrokken bij de bouw van het Ava-Café. Er werd ook weer vers bloed in het bestuur gepompt. Anky Bruil (secretaris) en Hans Prinsen (trainingszaken) versterken sinds kort het team. Zeker moet er ook stil worden gestaan bij het afscheid van Gerard Demkes. De nestor van het trainerscorps bergt na jarenlange trouwe dienst definitief zijn stopwatch op. De loopcursus voor beginners liep volledig uit de klauwen. Er werd gerekend op dertig tot veertig deelnemers. Toen er plots een kleine honderd atleten kwamen opdraven, zat de schrik er even goed in. Het werd overigens een groot succes. Het heeft de club veel goede publiciteit en nog veel belangrijker, nieuwe leden opgeleverd. De teller staat inmiddels bijna op 550 leden. Eva Bruil viel met haar neus in de boter. Zij werd als 500ste lid uitgebreid in het zonnetje gezet.

Verkiezing:
Ik heb hierboven een aantal hoogtepunten naar voren gebracht. Maar dit is natuurlijk maar een hele kleine greep uit het aantal schitterende momenten. Het is nu aan jullie om deze lijst te completeren. Je bent volkomen vrij in je keuze. Woensdag 8 januari om 19:00 uur sluit de stembus. Je kunt je stem uitbrengen door te reageren onder dit bericht. Volgende week kom ik er natuurlijk uitgebreid op terug. Laat je stem horen en licht je keuze kort of uitgebreid toe. Ik ben heeeeel benieuwd!!

Tot volgende week!

29 opmerkingen:

Gerben zei

Hoi Erwin,
Mijn sportmoment voor 2013 is: hoe kan het anders het gigantische succes van de beginners clinic.
Dat wij als ava'70 het voor elkaar weten te krijgen, om zo'n grote groep beginners enthousiast te krijgen voor "onze" fantastische sport. Als eindcijfer van de clinic-gangers een 8.5 krijgen. 65 nieuwe leden vanuit de clinic, meer dan 10% groei voor onze vereniging. Dan hoef ik niet langer te twijfelen de beginners clinic is "het sportmoment"van 2013.

Sportieve groet,

Gerben

Dave zei

Joo Erwin,
Het sportmoment van het jaar is de ontwikkeling bij de jeugd. Exponentiële groei. Daarnaast ben ik van mening dat de jeugdtrainers zich meer dan ooit inzetten voor nog meer sportmomenten. Een soort sneeuwbaleffect van sportmomenten. Elk jeugdlid op eigen niveau.
Voor de één is een 0,90 worp al een wereldrecord. En de anders stoot moeiteloos 5 of 6 meter.
Niet te vergeten dat het jaarlijkse jeugdkamp een enorm op-pep-moment is.
Kortom de sportmomenten moet je zoeken bij de jeugdafdeling!
Ik zoek meer voters voor de jeugd!

Gerdie Duenk zei

Daar ga ik dan eens over nadenken

Jolanda zei

Hoi Erwin, voor mij (en nog een tiental anderen) is dit jaar een jaar van persoonlijke uitdagingen geweest. Na het trainen voor de 10EM in Eibergen, zijn we met een groep door gaan trainen voor de halve marathon in Doetinchem. Dit was voor ons allemaal een zeer bijzondere ervaring en we zijn dan ook een hecht clubje geworden met Johan als onze zeer gewaardeerde trainer. Voor ons was het trainen naar en het lopen van de halve marathon "het sportmoment van 2013".

André Balke zei

Erwin voor mij was het sportmoment van het jaar de 1ste polsstokhoogsprong van Bart Wesselink in Almelo tijdens onze competitiewedstrijd, fenamonaal om dat te zien.

Bart Wesselink zei

Dankje Andre! Maar ik vond de prestatie van het complete team een erg mooi sportmoment. En een goede stimulans om de prestatie dit jaar te overtreffen.

Pascal zei

Mijn sportmoment voor 2013 is idd dezelfde als die van Gerben. Ik ben zelf ook via de Clinic in aanraking gekomen met het hardlopen. De omvang, de sfeer en de erg mooie beleving van de trainers geven mij overduidelijk dat het sportmoment 2013 het grote suc6 was van de beginners clinic.

Unknown zei

Voor mij was het sportmoment van 2013 mensen van Ava 70 over de streep zien komen tijdens de 10 EM en de halve marathon!

Groeten Marloes

Gerben zei

Super Pascal!!

Sandra zei

De beginners clinic van AVA is natuurlijk één van de hoogtepunten dit jaar, wat dat betreft ben ik het eens met Gerben. Maaaaaaarrrrr....mijn stem gaat naar hetzelfde sportmoment als Jolanda. Samen trainen naar de 10EM in Eibergen en de halve marathon in Doetinchem heeft van onze C-groep een hele fijne hechte groep gemaakt, wat het zo fijn maakt om met deze groep te mogen lopen! Ik mag weer een aantal vrienden aan mijn lijstje toevoegen hierdoor.

Gerben zei

Natuurlijk is de prestatie van de halve marathon en 10 EM een super prestatie. Dit ook onder de leiding van Johan. Maar de clinic overtreft deze prestatie door de bredere maatschappelijke betekenis in de gemeenschap van Aalten

Sandra zei

Daar heb je dan wel weer gelijk in Gerben.....

Anita R. zei

Ik ga ook voor de clinic. Iedereen heeft in het jaar natuurlijk z'n eigen sportmomenten, waaronder mijn moment natuurlijk kort geleden was...jaja,sportvrouw van het jaar! Wie wil dat nou niet,Erwin! Maar het sportmoment van ava was toch de beginnersclinic want zoveel nieuwe leden erbij is toch een teken dat we het goed doen.Een topprestatie!

Unknown zei

Hoi Erwin,

Mijn sportmoment, is een eigen sportmoment. Dat was toen ik de Gelderse Overijsselse crosscompetitie won op 27 februari 2013 te Epe. Ik had het niet verwacht en was reuze blij toen ik op nummer 1 mocht plaats nemen.

Groet

Stan

Eric Hoogerbrug zei

Voor de club is inderdaad de clinic het mooiste sportmoment. Voor mij persoonlijke de loop van vlaanderen met een geweldig gezellige groep. Dit evenement brengt nog regelmatig een vette glimlach teweeg!

Frank zei

Het sportmoment waar ik voor kies, is de rentree van Theo Stronks aan het wedstrijdfront. Na een lange periode van blessureleed, knokte de nestor zich terug en beloonde zichzelf met deelname aan enkele wedstrijden. Na een stram begin, snoepte hij alweer vele seconden van de P.R.-tijden af en als hij nog 17 jaar deze verbeteringen weet te realiseren, zou hij zo maar eens de plaatsing voor de Olympische Spelen van 2028 af kunnen dwingen.
Theo, toonbeeld van onverzettelijkheid, zoals alle lopers van de clinic toonden...Theo, terug met een flair en een jeugdig elan waar je u tegen zegt... Theo, die als trainer maatschappelijk betrokken is bij alles en iedereen...
Theo heeft alle ijzersterke en gezichtsbepalende kenmerken van AVA`70 in zich!!
De rentree van onzen Theo is in alle opzichten dan ook het AVA`70-moment van 2013.

Ingrid zei

Heb lang moeten denken, maar de Sallandtrail samen met mijn matties Geert Wevers en Marco van Rijs was voor mij toch het hoogtepunt! Wat hebben we gelachen, we hebben er zelfs een trailersapp aan overgehouden, waar we nog dagelijks op communiceren , ik ga er mee naar bed en sta er mee op!!

marieke zei

Waarom moet er altijd een baas boven baas zijn .Iedere prestatie is voor een ieder toch bijzonder.Door prijzen toe te kennen geef je aan dat je een ander moment minder vindt,jammer. Waar gaan we volgende week op stemmen...ik weet er nog wel een:Wie rent het veiligst(hesje /verlichting) in de ava duurloop.

wim brinkman zei

Ben het helemaal met Marieke eens.

Gerben zei

Beste mensen

Dit lijkt een rare actie van mij!!!
Maar uiteindelijk is er maar één sportmoment in 2013 wat alle andere elementen in zich heeft. Dat is natuurlijk de realisatie en ingebruikname van onze nieuwe accommodatie.
Voor het eerst in 43 jaar een volwaardige atletiekbaan.
Door een team van enthousiaste leden, met heel veel doorzettingsvermogen, is het gelukt om in 7 jaar een geweldige sportaccommodatie te realiseren.
Op het moment dat bekent was dat de nieuwe baan er zou komen, is door een mega aantal leden alles uit de kast gehaald om te helpen waar nodig.
Ik noem willekeurig een aantal dingen: Hulp aan nieuw clubgebouw tijdens de bouwfase, foute prijzen festival, kerstbomenrapen, zwartecross, sponsorloop mobieltjescatie . En ik ben er vast wat vergeten. We hebben het voor elkaar gekregen met ons allen om in één jaar ruim €12.000 op te halen. Dat is toch geweldig!!!! Al deze acties geven zo'n onderlinge verbondenheid. De uitstraling die wij als vereniging hebben wordt geroemd tot ver buiten de grenzen van de Achterhoek.
Conclusie: Dit is het “sportmoment” omdat het een prijs is voor iedereen.

Erwin Wamelink zei

Kijk aan! Een kritisch nootje vanuit de LAG-Groep. Dat is altijd interessant.

Jammer dat jullie mijn onbenullige en nietszeggende columnpje niet net zo kritisch hebben gelezen. Dan had je gezien dat ik jullie vraag om mijn, volledig subjectieve, lijstje met hoogtepunten compleet te maken. Vrij onschuldig toch?

En ach, als er een aantal mensen enthousiast raken en er een klein wedstrijdje van willen maken, moet dat toch kunnen? Daar doen ze toch niemand kwaad mee. Het gaat immers nergens over. Het is niet dat er een groot geldbedrag of een mega beker aan verbonden is. Het is ook
niet zo dat de NOS volgende week met een cameraploeg op de stoep staat. En de kans dat Minister Schippers de winnaar een lintje komt opspelden is ook niet bijster groot. Het is gewoon een totaal overbodige, zinloze maar leuke verkiezing. Niet te serieus! Laten we 2014 nou niet al te zuur beginnen.

Maar goed, genoeg geluld! Iedereen die zijn of haar stem al heeft uitgebracht, of dit nog gaat doen, bedankt! Er staan erg mooie en persoonlijke hoogtepunten tussen. Ga zo door!

Groeten,

Jullie aller Erwin

ps. Marieke dank voor je suggestie voor volgende week. Ik neem het ernstig in overweging.

Gerben zei

Erwin,

Helemaal mee eens! Ik vind het geweldig hoe je het elke keer voor elkaar krijgt om mensen te triggeren.
Ga zo door!!!!

Gerrit zei

Hallo Erwin,
Leuke vraag, die meteen alweer nieuwe vragen oproept. Naar welk sportmoment ben je opzoek? Eentje binnen AVA, binnen Aalten, binnen de atletiek of binnen de sport in het algemeen en dan binnen Nederland of erbuiten?
Zie dat de meesten het sportmoment binnen AVA noemen waar ze zelf direct bij betrokken zijn geweest. Voor mij zou dat dan de eerste zaterdag van 2013 zijn, mijn 150ste overwinning in mijn carrière, een geweldig geluksmoment. Maar of dat nu het hoogtepunt binnen AVA is voor 2013?
Veel hoogtepunten maak je binnen zo’n grote vereniging als AVA’70 nu is maar vluchtig mee, of slechts van de zijlijn. Alleen daarom is deze column al de moeite waard, zo hoor en lees je nog eens wat anderen het afgelopen jaar beleefd hebben! Want de meeste hoogtepunten waar ik op kom hebben zich toch binnen de eigen (A) groep afgespeeld. Björn die er helemaal voor gaat tijdens de Kramp Run, prachtige tijd voor Martijn tijdens de Montferlandrun, schitterende marathon voor Marieke, Erwin zelf die het ene na andere pr verpletterd in het naseizoen. De oude knarren Theo, Ronald en Gerrit die in Wehl weer samen aan de start staan.
Voor Aalten was de promotie van het vlaggenschip van AZSV natuurlijk een hoogtepunt, of is dat de momenteel ongeslagen eerste positie van BOVO Dames 1? En ja, Robert Gesink won toch maar mooi een World Tour klassieker in Canada. Voor de atletiek komt naast de terecht genoemde momenten door Erwin ook Eelco Sintnicolaas met zijn Europese indoorzege in aanmerking.
Het sportmoment voor mij dit jaar was het doelpunt van Arjan Robben in de Champions League finale. Wat een emotie kwam daarbij kijken!
Maar heeft Robben daarmee beter gepresteerd dan Marianne Vos of Epke Zonderland? Gooit AZSV hogere ogen dan Give-and-Go? Wordt Marieke meer gewaardeerd dan Hans?
Nee, dat denk ik niet, dit is puur appels met peren vergelijken en als je met plezier en inzet sport en je bent daarmee ook nog eens gezond bezig, dan mag je terecht trots op jezelf zijn!
Hopelijk wordt de opening van de baan dit jaar een hoogtepunt en gaan we met een leuke groep naar de marathon van Athene en voor 2013 heb ik me in positieve zin het meest verbaasd over de enorme deelname aan de clinic het afgelopen najaar en dat de trainers dit ook nog eens in goede banen hebben kunnen leiden, mijn complimenten!
Groeten van Gerrit, die voorzichtzelf de reis naar Kenia als hoogtepunt van het afgelopen jaar ziet.

Andre Br. zei

Voor mij is er maar één hoogtepunt voor 2013 en dat is de vereniging AVA'70!

Gr. Andre Br.

Lianne t.Haar zei

Mijn sport moment, zijn de dingen die ik afgelopen jaar bij AVA heb mogen ervaren. Zowel persoonlijke ervaringen waar we keihard met C plus voor gegaan zijn, als algemene zaken om er met zijn allen voor te gaan om gekd binnen te halen voor het clubgebouw. Tradities die we het komende jaar zeker moeten voortzetten, zwarte cross...geweldig leuk!! En goed voor de club. Ik heb na jaren eerst niets meer aan sport gedaan te hebben en toen van alles geprobeerdt te hebben en het niet kunnen vinden, mijn doel gevonden. Lekker sporten met een grote enthousiaste club mensen bij een super gezonde verenigin.

Harro zei

Een lint van sportmomenten....

Als speler van Varsseveld 6 heb ik vele sportieve dieptepunten gekend. Niet mega, geen degradaties of vechtpartijen maar volkomen onterechte verliespartijen. Door pech, drank, een tekort aan spelers, een te hoge leeftijd of een teveel aan buikspek. Heel soms verloren wij ook terecht overigens.

Echter aan het eind van 2013 is iets moois begonnen. Een winstpartij is niet bijzonder, twee keer achter elkaar is leuk, drie keer een prestatie.

De laatste wedstrijd voor de winterstop trokken wij in Winterswijk een zwaarbevochten 1-2 uit het vuur.

Dit betekende de VIERDE winstpartij op rij.
Fenomenaal en nog nooit eerder voorgekomen bij Varsseveld 6.

Dit lint van overwinningen van Varsseveld 6 wil ik samen nomineren tot mijn sportmoment van 2013.

(o,ja als het AVA gerelateerd zou moeten zijn, dan ga ik voor de lampjesactie!!)

Met zendelingengroet,

Harro

Tim te Brake zei

Ha Erwin!
Ik vind dat een sportmoment op beeld moet staan!! Dus hierbij mijn sportmoment voor 2013! Kijk en geniet! http://www.youtube.com/watch?v=ARRL-Ho7X0M

lenie wamelink zei

Prachtig de nieuwe baan,de grote groep beginners de cursus van Jeroen Reintjes.
Voor mij is al jaren de zondag van het Ava kamp het hoogtepunt.
Wanneer om 12.30 uur de jongeren weer komen van hun zwem activiteit bij zwembad 't walfort.
Moe en zin in eten.
De grote pannen soep en de gesmeerde broodjes met de bekende worst die we dan klaar hebben gezet,wordt in een mum van tijd naar binnen gewerkt.
Prachtig om te zien hoe jong en oud met elkaar omgaat.(complimenten aan de leiding)

Sien zei

AVA is 1 grote aan eenschakeling van hoogtepunten. Voor mij was het trainingskamp in Meppen een absoluut hoogtepunt maar ook het AVA jeugdkamp was weer geweldig!
Maar in 2013 zijn natuurlijk wel enkele speciale hoogtepunten te weten de realisatie van de baan en het nieuwe clubgebouw.
Als ik dan toch 1 hoogtepunt moet noemen dan vind ik dat het Clubkampioenschap: na 43 jaar organiseert atletiekvereniging Aalten voor de 1e keer een atletiekwedstrijd op een echte atletiekbaan. Een uniek moment!!!