zaterdag 12 april 2014

Alter Rhein und die Hees bei Xanten(D)

Prachtige koolzaadvelden in de buurt van Xanten
Halverwege de morgen rijd ik met de auto weg en ga de grens over bij Hemden. Ik haal Merle en Jeroen op bij het vliegveld in Weeze, die terugkomen van een korte vakantie. Het is zonnig in Aalten maar hoe zuidelijker dat ik kom hoe mistiger het wordt. Toch trekt het ook nog vrij snel weer weg en komt ook hier de zon er door. Midden in het centrum van de Romeinse plaats Xanten, aan de zuidoever van de Duitse Niederrhein, zoek ik een parkeerplaats om een rustige duurloop van ruim 12 kilometer te gaan maken. 

De start en finish is op de Markt, waar de Lutherse Kerk en de Sint Viktor Dom direct in het oog springen. Fraaie kunstwerken die mooi in de opkomende zon liggen te pronken. De start van mijn duurloop is precies 2744 kilometer van Santiago de Compostela en ik verlaat het centrum in zuidoostelijke richting. Het is even zoeken wat ik precies moet volgen maar al snel blijkt dat de markeringen voor het grootste gedeelte op lantaarnpalen en bomen geschilderd zijn.

De eerste kilometers gaan door een woonwijk maar als ik deze verlaten heb, loop ik over de Heesberg door het bosgebied het Hees. Boven op de berg zie ik achter me de beide torens van de Dom uit de nevel ontwaken en onderweg kom ik een aantal kapelletjes tegen. Ik wijk iets van de route af om de vele tientallen paarden in een weiland te bekijken, het is een prachtig gezicht om de dieren zo rustig te zien grazen.

Onderweg veel routebordjes van de Dinxperlose Wieler Tour Club die hier morgen een tocht gaat houden. Op mijn weg naar Birten geven de bloeiende koolzaadvelden een prachtig gezicht en bij het over steken van het spoor, loop ik in de richting van het Amphitheater. Ik laat het links liggen en even verder doemt het mooie Hotel Fürstenberger Hof voor me op. Als ik de Augustus Ring L 480 over steek, loop ik de oude stad weer binnen. 

Na me verfrist en wat schoons aangetrokken te hebben is het nog ruim een half uurtje rijden naar het vliegveld. Bij aankomst duurt het maar even voordat het vliegtuig landt en met het ophalen van de koffers gaat het daar altijd erg snel. Merle en Jeroen hebben een leuke vakantie gehad en ik een leuke middag. 

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

Hotel Fürstenberger Hof
Sint Viktor Dom
Merle en Jeroen op vliegveld Weeze

3 opmerkingen:

Marco zei

Leuke verslag en weer prachtige foto's Geert! deze route lopen we nog eens met ons drieën :)

theo stronks zei

Mooie plaatjes Geert van een prachtig gebied met veel historie.

Harro zei

Leuk!