vrijdag 11 april 2014

Levendige handel in startbewijzen Marathon Rotterdam

Parcours Marathon van Rotterdam
Er is een levendige handel ontstaan in startbewijzen voor de Marathon Rotterdam komende zondag. De organisatie achter het uitverkochte evenement moet met lede ogen toezien dat op internet honderden deelnemerskaarten worden aangeboden. „We vinden het niet leuk, maar er zullen mensen op naam van iemand anders van start gaan.” 
Volgens Monique van Keulen van de organisatie is het ondoenlijk om alle deelnemers bij het afhalen van het startnummer naar een identiteitsbewijs te vragen. „Het gaat om 13.500 marathonlopers en 11.000 deelnemers aan de tien kilometer. We hameren erop dat het niet verstandig is en in onze algemene voorwaarden staat dat het niet mag. Maar we weten dat het gebeurt, en dit jaar vast nog wel meer dan anders. Nu zijn voor het eerst namelijk alle startbewijzen uitverkocht.” 
Al zeven weken geleden waren alle nummers voor het grote loopevenement vergeven. Maar veel mensen komen er de week voor de 34e editie van de loop achter dat ze toch niet genoeg getraind hebben om ruim 42 kilometer te rennen of ze willen van hun startnummer af omdat ze kampen met een blessure. Anderen hebben net de marathon van Rome achter de rug en hebben geen puf om zondag alweer aan de start te verschijnen. 
Verdienen
Het is overigens niet zo dat de verkopers hun startnummers kwijt willen om geld te verdienen. De bewijzen zijn destijds voor tussen de 50 en 70 euro gekocht en worden, ook omdat de tijd dringt, in een aantal gevallen voor fors lagere prijzen aangeboden. In de voorwaarden lijkt het erop dat het zelfs al een maand niet meer mogelijk is om een inschrijving te veranderen, maar in werkelijkheid kon er tot gisteren nog gewisseld worden. „Dat was zelfs online mogelijk, tegen een kleine vergoeding. Maar nu kan dat niet me onze systemen dat niet meer kunnen verwerken.” 

Wat nog wel kan, is dat koper en verkoper van een startnummer voor de marathon morgen of overmorgen naar de Marathon Sport Expo in het World Trade Center komen en daar de overschrijving regelen. „Maar dat promoten we niet”, aldus Van Keulen. „Het is voor zo’n groot evenement heel veel gedoe.” Ze kan niet zeggen in hoeveel gevallen bij een wisseling van deelnemer de administratie netjes op orde wordt gemaakt en hoeveel mensen het voor lief nemen dat hun eindtijd onder een andere naam in het klassement verschijnt. Maar het zouden wel eens enkele honderden deelnemers kunnen zijn. „Mensen willen meedoen en krijgen natuurlijk bij de finish wel een medaille.” Van Keulen denkt niet dat niet-ingeschreven deelnemers worden gediskwalificeerd als ze worden ’gesnapt’. „Nee, we komen er ook niet achter. Hooguit als een man als vrouw meeloopt of andersom.”  Ze stelt dat zelfs zondag nog startnummers van eigenaar zullen wisselen. „Je zult zien dat er zelfs nog mensen op de trappen bij het WTC hun startbewijzen proberen te verkopen.” (bron)

De starttijd van de marathon is zondag 13 april om 10:30 uur. We vertrekken om 7:00 uur met de trein vanaf het station in Aalten.

Geen opmerkingen: