donderdag 3 april 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 23

De verdwenen magie van de marathon

De één loopt dit jaar haar 150e marathon, de ander loopt op een zaterdagmiddagje even een trail van 75 kilometer. Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Een halve marathon is een peulenschil en eigenlijk stelt een marathon ook geen ene mallemoer meer voor. Het kan allemaal niet gek genoeg. Voor mij geld dit absoluut niet. In mijn ogen heeft de marathon nog altijd iets magisch en dat moet ook zo blijven.

De marathon is heilig. De ultieme uitdaging voor een hardloper. Een 42 kilometer lange strijd tegen de elementen die alleen de echte bikkels aan kunnen. Helaas is niets minder waar. Ik merk het zelf bij mijn geliefde  atletiekverenigingetje. Dames en heren die nog geen drie maand hardlopen stellen zich al een halve marathon als doen. Dit terwijl ze op een vijf kilometer de barrière van het halfuur nog nooit hebben geslecht. Als ze deze halve marathon eenmaal hebben gelopen is het een kwestie van tijd voordat de marathon op het programma staat. De marathon is dan geen uitdaging waar ze maanden alles voor aan de kant hebben gezet, maar meer een ‘gezellig’ uitje. Het maakt niet uit of ze er vijf of zes uur (zeg maar wandeltempo) over doen. Een  leuke middag en uitlopen is het doel. Met zo’n instelling een marathon lopen moet bij wet verboden worden. 

Gekkenwerk
Enkele weken geleden las ik op deze website dat voormalig Ava-lid Jet Klomp toewerkt naar haar 150ste marathon. Nee mensen dit is geen typefout: haar hon-derd-vijf-tig-ste marathon! Ik las dat verhaal met stijgende verbazing. Ik ga hier niet beweren dat ze niet helemaal goedwijs is , maar het kan geen kwaad dat ze zich heel even laat nakijken. Een marathon is voor ultralopers als Jet Klomp of Henrie Drenthel een lachertje. Wedstrijden van 50, 60, 75 en zelfs 100 kilometer zijn niet eens meer bijzonder en schieten zelfs als paddenstoelen uit de grond.

Voor mij blijft het magisch:
Hoewel het niet gemakkelijk is, probeer ik het magische beeld van de marathon voor ogen te houden. In mijn droomscenario trek ik een halfjaar uit voor mijn marathon. Vijf keer per week bind ik de hardloopschoentjes onder. Alcohol, chips, patat en pizza zijn verleden tijd. Iedere avond duik ik om 22.00 uur het bed in. Alles staat in het teken van mijn doel. Weken waarin ik meer dan 100 kilometers loop zijn eerder regel dan uitzondering. Overdag prop ik mijzelf vol met lijmzaad, Griekse yoghurt, verschillende soorten pasta’s, komkommer en radijsjes. Water wordt afgewisseld met verse bietensap. Op mijn speciaal aangeschafte horloge houd ik alles bij. Gelopen kilometers, verloren vocht, mijn hardslag, verbrandde calorieën en alle overige relevante informatie wat nodig is voor een topprestatie. Ik neem samen  met trainer Theo iedere week mijn trainingschema door. Mijn voorbereiding is tot in de puntjes verzorgd. Er mag helemaal niks fout gaan op weg naar mijn hoofddoel: een tijd onder de drie uur. Ik wil in hetzelfde rijtje komen als Haile Gebrselassie, Gerard Tebroke en Björn Demkes. Drie grootheden uit de hardloopsport. Ooit, zeg maar over een jaar of twintig, ga ik de uitdaging aan en ga ik op jacht naar een toptijd in het heilige der heiligen!

13 opmerkingen:

Dirk zei

Erwin, ben het helemaal met je eens.
Vind dat mensen ook veel te snel de marathon willen lopen.
Vind dat je zeker de potentie moet hebben om binnen de 4 uur te eindigen.
Anders moet je er mijns inziens niet aan beginnen!
Dus nogmaals helemaal met je eens en prima dat je het zo scherp verwoord en neerzet!!

Anoniem zei

Zin en Onzin.
Een column schrijven heeft zin.
Namen noemen is onzin.
Henk Mengers

Heini zei

Dirk ik vind het grote onzin dat iemand de potentie moet hebben om een marathon onder de vier uur te lopen.
Dat zou betekenen dat de wat langzamere lopers nooit aan een marathon zouden kunnen meedoen.
Als je op die manier tijds limieten in gaat stellen dan kun je ook wel zeggen als je de 5 km niet onder de 25 min loopt mag je niet meedoen.
Ik vind het onzin voor sommige mensen is een marathon lopen onder de 5 uur misschien wel een grotere prestatie dan voor een ander onder de 3 uur

Henrie zei

Colzin en Onnum,
iedereen moet welke afstand dan ook lopen op de manier waar hij/zij zich prettig bij voelt. Als ik een marathon naast Erwin moest lopen stapte ik ook gauw over naar de 800 meter :) Overigens, hoe langer je loopt hoe makkelijker het wordt, maar het is nooit een peuleschillutje!!
Zo, nu eerst even LAG-gen.

Gerrit zei

Heerlijk geschreven Erwin, soms denk ik dat je net zo'n zieke geest hebt als ik, als ik de marathon van het najaar mocht gaan lopen, wordt ik ook weer vrijgezel, stop met roken en drinken en misschien wel met werken!

wim brinkman zei

Laat iedereen zelf weten wat en hoe hij loopt,als je maar iets doet!
En natuurlijk is dit weer een van de columns van Erwin.
Alleen had ik wel iets meer respect verwacht naar Jet toe.

Marco zei

Ben het er niet mee eens....weet je Erwin. De hardloopsport is veranderd..ten gunste voor de recreatieve lopers. Daarom zijn alle wedstrijden ook zo goed bezocht. Dus ook Kassa en dat geld is hard nodig om wedstrijden als een Marathon te kunnen organiseren. Dus zonder deze mindere snelle deelnemers geen wedstrijden.

Anoniem zei

Ik zeg:

"Aan columnisten wordt door de Nederlandse rechter een grote mate van vrijheid toegekend in hun columns. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt worden." (bron: Wikipedia)

en:

"Een beetje overdrijven maakt veel duidelijk." (bron: Walter Vaags)

theo stronks zei

De bewering die Dirk Jan ken -schetst kan ik wel voor een gedeelte onderschrijven.
Wil je een marathon lopen dan moet je naar mijn mening minimaal 2 jaar gelopen hebben,het vergt een intensieve voorbereiding die niet onderschat mag worden.
Hoe vaak worden er geen weddenschappen afgesloten op 31 dec. met de intensie om ruim 3 maanden later een marathon te gaan lopen.Absolute waanzin,je haalt de mystiek v/d marathon volledig naar beneden.Vaak zijn het dan ook nog mensen die als een verklede Pipo de clown ten tonele verschijnen,vooral in Londen hebben ze daar een handje van.Gewoon sport onterend!!!
Over tijden valt natuurlijk altijd te twisten,als je zelf het gevoel hebt dat je er alles uit gehaald hebt wat in je mogelijkheden lag,dan mag je tevreden zijn.Toch denk ik dat je als sportvrouw/man je grenzen gaat verleggen,je wilt je verbeteren,dat zit toch in de mens opgesloten.Erwin als je over 20 jaar de marathon wil lopen,wees dan verstandig,en kom eens bij mij langs om advies.

Jan zei

De Marathon is geen wandeltocht!!

Björn zei

Je kunt rustig één dag van tevoren beslissen of je de volgende bijv.Rotterdam marathon gaat lopen...maar of dit verstandig is...

Dirk zei

Prachtig, deze discussie die ontstaan is naar aanleiding van de column van Erwin.
Volgens mij is dat ook de bedoeling van een column.
Klein beetje prikkelen.
Dat is in ieder geval gelukt, hulde voor deze colmnist dus!!
Voor wat betreft mijn eigen reactie.
Ik schrok een beetje van de reacties toen ik gisteren nietsvermoedend het mooie ava park betrad om lekker te gaan lopen.
Mensen voelden zich blijkbaar toch geraakt door wat ik heb gezegd over met name de potentie hebben om de marathon binnen de 4 uur te kunnen lopen voordat je aan het avontuur begint.
Het was totaal niet mijn bedoeling om ook maar iets van iemands prestatie af te doen.
Vind alleen dat er teveel mensen zijn die te snel aan een marathon beginnen.
Is volgens mij ook niet gezond.
Wat betreft die 4 uur, spreek dan maar voor mezelf.
Wil graag een marathon gaan lopen.
In principe dit najaar ( Amsterdam ) of volgend voorjaar ( Rotterdam ).
Mijn ambitie is dan om 3.45 uur te lopen over de marathon.
Ben niet bang deze ambitie uit te spreken.
Als het lukt, prachtig, lukt het niet, jammer en volgende keer beter.
Ben nou eenmaal van mezelf bloed fanatiek en erg competatief ingesteld.
Mijn valkuil is om dat ook bij anderen te willen zien.
En iedereen moet de prachtige loopsport op zijn of haar eigen manier beleven.
Voor wie morgenvroeg gaat lopen, tot morgen.
Voor de anderen een goed weekend en ga nog eens lekker zelf lopen.
Misschien wel je eerste stappen richting de marathon!!??

Marco zei

Mooi opgeschreven Dirk!