donderdag 25 juni 2015

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 87

van links naar rechts Jerrel Ballke, Erwin Wamelink, Kylian Klein Hesselink, Gertjan Bentert en Lisa te Molder
Gezelligheid en sportiviteit ineen!

Het miezeren heeft na een paar minuten ruimbaan gemaakt voor stortregen. Kromgebogen hang ik over mijn stuur om, tevergeefs, te schuilen voor het water. In een straf tempo haast ik me naar de Hamelandbaan. Er staat een wedstrijd op het programma. Een 1500 meter op ‘onze’ eigen 300 meterbaan. Als ik, tot aan mijn sokken doorweekt aankom, zijn het aantal auto’s en fietsen nog op één hand te tellen. Ach ja, wat maakt het uit, ik heb er zin in!

In het AvaCafé zit initiatiefnemer André Balke al te wachten. De vrolijke sportieveling heeft een viertal baanwedstrijden op de Ava-kalender gezet. Naast deze 1500 meter staan er een 800 meter (Juli) een 400 meter (augustus) en een 3.000 meter (september) op de kalender. Op al deze data wordt er ook een technisch onderdeel behandeld. Ditmaal leert meerkamper Gertjan Bentert zijn clubgenoten de fijne kneepjes van het discuswerpen.

Er staan zes deelnemers op de startlijst voor de 1500 meter. Lisa te Molder en Jerrel Balke willen een tijd onder de 5 minuten lopen, voor Kylian Klein Hesselink is deze loop een meetmoment na maandenlang blessureleed, Gertjan Bentert mikt op een tijd rond de 5.15 minuten en Mart Slotboom richt zich op de 5.30 minutengrens. Ik heb als ‘haas’ de opdracht om net onder de 5 minuten (4.59 min) te lopen. Ondanks het ‘zeikweer’ staan we te popelen om van start te gaan. De atleten worden ondersteund door het ‘aanmoedigingscomité’ bestaande uit: André Balke, Sjoed te Molder en Tim te Brake.

Het gaat perfect. De Openingsronde gaat in 1.01 minuten. Nu is het zaak om dit tempo vast te houden. Lisa en Jerrel ogen fit. Kylian, die een persoonlijk record van 4.31 minuten heeft, volgt ook met speels gemak. Na twee (2.01 min) en drie ronden (3.00 min) is een tijd net onder de 5 minuten nog mogelijk. Kylian heeft nog wat over en versnelt op 400 meter van de aankomst. Lisa heeft het zichtbaar zwaar maar verliest geen snelheid. Met een tussentijd van 4.00 minuten duiken we de laatste ronde in. Lisa is over haar ‘zwakke moment’ heen en perst er alles uit. Ik probeer haar nog wat aan te moedigen en ook vader Te Molder, die bij start/finish staat, heeft in de gaten dat het nog mogelijk is. Ik zie de verzuring bij Lisa uit de oren komen maar ze perst er nog een mooie sprint uit. Als ik achterom kijk zie ik dat Jerrel een klein gaatje moet laten. Als ik, vlak voor Lisa, over de streep kom zie ik de klok op 4.59 minuten staan. Lisa heeft nog haar twijfels en vreest voor een tijd net boven de 5 minuten, maar André geeft het verlossende antwoord: 4.59.69 minuten! Doel bereikt! Jerrel loopt op zijn eerste 1500 meter  5.00.88 minuten en is ook erg tevreden. Kylian komt stapje-voor-stapje weer op zijn oude niveau. Hij wint de wedstrijd in 4.57.38 minuten. Mart Slotboom verrast met een prachtige tijd van 5.26 minuten en Gertjan Bentert moet naar een snelle start helaas na drie ronden de strijd staken.

Als het melkzuur weer wat is weggetrokken, neemt Gertjan ons mee naar de discuskooi. André heeft zijn sportkleding aangetrokken en ook Mart en ik wagen ons aan dit krachtonderdeel. De tips van ‘de meester’ werpen zijn vruchten af. Al blijft het een verdomd lastig onderdeel. De dondersgezellige middag wordt afgesloten met een broodje hamburger en een alcoholvrij biertje. Het is prachtig om op zo’n ongedwongen manier een wedstrijdje te lopen en om daarnaast ook nog kennis te maken met de technische onderdelen van de atletieksport. Het geweldige initiatief van André heeft recht op meer deelname maar anderzijds is het met zo’n enthousiast groepje minstens zo gezellig! Ik kijk al uit naar de 800 meter op 19 juli! 

Geen opmerkingen: