zondag 14 juni 2015

Verslag van de 8e Keppelrun in Hoog Keppel

Yahlia Awwal, Wouter Gijsberts en Remi Rondeel, het podium van de 10 kilometer
Het podium is voor Wouter Gijsberts in Keppelrun 2015

Door Benno Stevering

HOOG-KEPPEL – De jaarlijkse Keppelrun kende zondag in de persoon van de 30-jarige Wouter Gijsberts een fraaie zege. Hij legde de tien kilometer af in een nette tijd van 34.22 minuten en mocht net als vijf jaar geleden de hoogste podiumplek beklimmen. Wel bleef het parcoursrecord (32.46 minuten) van Erwin Reijmer uit Doetinchem die kampte met een hamstringblessure  intact. Gijsberts, lid van het craftrunningteam en woonachtig in Gaanderen, over zijn zege: ‘’Ik ben hier in Keppel aardig diep gegaan.Tot vijf kilometer ging het goed, maar daarna zakte ik in elkaar qua tempo, maar ik wist mijn voorsprong te behouden. Mijn trainingsintensiteit is de afgelopen periode gehalveerd en ook mijn wedstrijdritme is minder geworden. Ik moest aardig doortrekken, maar met 20 seconden voorsprong op Awwal behield ik het overzicht op de wedstrijd. Die 18-jarige jongen kan aardig lopen zeg! Vooral in het begin zat hij vlakbij, maar uiteindelijk wist ik een gat van 20 seconden op hem vast te houden. Als ik met de huidige inspanning deze tijden mag blijven lopen, ben ik tevreden en ga ik nog even door. Als vertegenwoordiger in speciale houten vloeren die tegenwoordig ook ideaal geschikt zijn voor badkamers heb ik nagenoeg geen tijd meer om me volledig op de sport te richten. Mijn focus is even op het werk komen te liggen. De komende periode richt ik me op baanwedstrijden waaronder de 1500 meter en de vijf kilometer. Maar vrijdag wacht me eerst een 1500 meter.’’ 

Remi Rondeel uit Zelhem van Argo pakte de derde plek achter de mentaal sterk lopende 18-jarige Ethiopier Yahlia Awwal uit Doesburg van het Argo topteam en deelnemer aan de internationale schakelklas (ISA) in Doetinchem. Awwal liep zijn eerste tien kilometer ooit en is sinds zeven maanden in Nederland en verblijft met 13 broers en zusters in Doesburg. Zo werd zijn broertje Siraj derde op de vijf km. Rondeel klokte 35.09 minuten met een derde klassering. Hiermee zat hij 1.20 minuten van zijn persoonlijk record af. Hij beklom afgelopen week de bijna 4000 meter hoge toppen van de Mont Blanc tijdens zijn vakantie. Rondeel:  ’’Vorig jaar won ik hier nog in de Keppelrun, net als in 2013. Maar een derde plek in een goede tijd is ook mooi met sterke tegenstand!’’. Rondeel richt zich binnenkort op de dorpsloop in de Lutte. 

Lisa te Molder uit Zieuwent kwam met een aantal clubgenoten van AVA’70 naar Keppel en was de enige die een parcoursrecord verpulverde. ‘’Ik merk langzaam echt goed in vorm te komen en liep makkelijk naar een nieuw record van 39.41 minuten bij de vrouwen. Het parcours met haar langgerekte wegen werd afgewisseld met gezellige muziek. Dat maakte het tot een uniek sfeertje. Mijn eerste kilometer ging voor mezelf wat te langzaam in 3.57 minuten. In de slotfase wist ik nog te versnellen waardoor mijn eindtijd nog wat werd bijgeschaafd. Bij de Kramprun wil ik onder de 18 minuten lopen.’’ Denise van der Donk uit Groenlo realiseerde een tweede tijd van 43.24 minuten. Annelies van Smaalen-Bleumink uit Laag-Keppel toonde zich bijzonder content om in haar directe loopomgeving een derde plek op te eisen met 44.29 minuten.

Vijf kilometer prooi voor Guus Beking

Robin Rietman uit Gendringen volgde de koplopers samen met Dennis Weijers (Doetinchem) en Siraj Ama uit Doesburg. In de slotfase had hij nog wat over, maar Weijers en Ama gaven vol gas. Koploper Guus Beking uit Tonden bij Zutphen eiste de winst op zich met een tijd van 16.54 minuten. ‘’Ik ben blij met deze zege. De start ging redelijk vlot. Na 2 kilometer koos ik er voor om de kop te pakken. Drie jaar geleden liep ik hier nog 21 minuten. Dan is er zeker progressie. Op de 1500 en 3 kilometer ging het onlangs wat minder. We richten ons dan ook op de trials, een mooie nieuwe uitdaging! Dit is een mooie voorbereiding!’’. Luuk Nusselder uit Hummelo, lid van Av Argo, liep blessurevrij, liep het onstane gat van 25  meter voorin dicht en werd verdienstelijk tweede op tien tellen van de winnaar, Guus Beking door nog in de laatste 200 meter aan te zetten. Nusselder richt zich eind juni op het NK in Breda bij de 1e jaars junioren B. 

De partner van Beking, Linda Ooms van av de Veluwe, de snelste dame op de vijf kilometer toonde zich tevreden ondanks het feit dat ze slechts 1 tel van haar eigen parcoursrecord van vorig jaar verwijderd. ‘’Op het NK indoor was ik 8e. Hier in Keppel wilde ik vanaf de start  een goede positie kiezen en een gat slaan op de rest van de dames. De deelnemende dames waren groot in aantal. Ik was gebrand om mijn eigen record aan te scherpen maar dat mocht niet baten.’’ Beiden lopen binnenkort in Doetinchem mee en later nog in een Belgische Trial. Sandra de Jonge uit Rozendaal werd tweede in 18.52 minuten. Sophie van Bergen uit Doetinchem eiste de derde plek op in 20.47 minuten. Een week eerder won ze nog in de 3,5 kilometer lange jubileumrun in Beek. Bo Teunissen uit Doesburg werd vierde voor Aukje van Egteren uit Zelhem die over de eindstreep kwam in 22.29 minuten. 

Mark Pessink deed het wedstrijdcommentaar op voortreffelijke wijze. Jeannet Gosselink, woordvoerster namens het comite, de Vereniging  De Hessenrijders blikt terug: ‘’Met een recordaantal van meer dan duizend deelnemers mag je bijzonder tevreden zijn. Hiervan waren er zo’n 150 kinderen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal deelnemers aan de 5 en de 10 km veel meer (in 2014 ca.900 deelnemers) maar vergelijkbaar met 2013. Deelname is er niet alleen vanuit de gehele regio, maar vanuit het gehele land. Ook de familie Keppel uit het westen van het land zijn graag geziene lopers in het veld van de goed verlopen Keppelrun.  We hebben een goed tijdregistratiesysteem en ervaren lopers doen onze loop aan. Dankzij een sublieme samenwerking in een perfecte sfeer tussen de 80 en 100 vrijwilligers ging alles goed. Ook de afsluiter middels een heuse jeugd Aviko estafetterun met maar liefst 8 teams was uniek. Het spektakel voor het publiek was groot. Dit evenement dat zondag ook nog eens  ideaal loopweer kende, staat als een huis! Vorig jaar was er sprake van enorme warmte met hoge temperaturen. Dit jaar waren er geen ernstige meldingen van de EHBO. Slechts 1 x achillespees, 2 x schaafwond en 1 maal een pleisteractie. Alles verliep kordaat en naar tevredenheid. De organisatie mag trots zijn op winnares bij de vrouwen Lisa te Molder die het parcoursrecord met een snelle tijd op haar naam wist te zeten!’’..

Geen opmerkingen: