maandag 10 februari 2020

Rooibosthee: goed voor lopers

Rooibosthee bevat een heel scala aan verschillende mineralen
Onderzoek laat zien dat ook rooibosthee, een kruidenthee (oorspronkelijke naam Aspalathus linearis) getrokken van naaldjes, interessant kan zijn voor atleten. Van groene en gewone thee is ondertussen bekend dat het door de flavonoïden gunstige effecten heeft op de gezondheid door ondersteuning van de weerstand. Groene thee stimuleert bovendien de vetverbranding en kan zo een bijdrage leveren aan gewichtsverlies.

Redbush afgeleid van rood bos
Het verhaal gaat dat in het Zuid-Afrikaanse Cedarbergen in de achttiende eeuw de eerste rooibosplanten werden ontdekt en gebruikt om thee van de te zetten. Al rond 1930 ging Dr. Peter le Fras Nortier, een zeer bekende medicus, ervan uit dat rooibosthee gunstige effecten heeft op de gezondheid. Sindsdien wordt de plant in het gebied gekweekt en geëxporteerd over de hele wereld. Recent onderzoek ondersteunt de bevinden van Le Fras Nortier.

Rooibosthee; een bron van mineralen
Rooibosthee bevat een heel scala aan verschillende mineralen. In hoeverre je deze ook daadwerkelijk opneemt is afhankelijk van de bereidingswijze. Een kopje thee, kort getrokken van een éénkopszakje zal weinig van de mineralen bevatten. Trek je de thee langer of gebruik je (nog beter) losse thee dan stijgt de hoeveelheid mineralen die je inneemt aanzienlijk. Het gaat met name om ijzer, magnesium, fosfor, natrium, chloor, kalium en vitamine C. Bevat gewone en groene thee cafeïne, rooibosthee is geheel cafeïnevrij waardoor je het zonder problemen voor het slapen kunt drinken. Ook is het gehalte aan tannine (wat zorgt voor de wat bittere smaak van thee) bij rooibosthee een stuk lager.

Minder lichamelijke stress
Tijdens inspanning maakt je lichaam vrije radicalen aan. De anti-oxidanten in je lichaam maken deze vrije radicalen onschadelijk. Anti-oxidanten worden deels zelf door het lichaam geproduceerd en krijg je deels binnen door bepaalde voedingsmiddelen (tomatenpuree, knoflook, blauwe bessen) Rooibosthee bevat net als andere soorten thee belangrijke anti-oxidanten (zogenaamde flavonoïden) die de vrije radicalen te lijf kunnen gaan. Het drinken van 6 kopjes rooibosthee gedurende 6 weken kan de werking van de anti-oxidanten (de mate waarin het lichaam de vrije radicalen onschadelijk kan maken) met ruim 12% doen toenemen. Rooibosthee zou een groter effect hebben dan andere soorten thee door de soort van flavonoïden (aspalathine en nothofagine).

Meer lucht door een kopje thee
Behalve een sterke anti-oxidatieve werking liet hetzelfde onderzoek zien dat de veertig proefpersonen na zes weken rooibosthee een 18% lager (slecht) LDL-cholesterol (van 4.6 naar 3.9 mol/L) en een 25% toegenomen (goed) HDL-cholesterol (van 0.9 naar 1.2 mol/L) hadden. Ook was er sprake van een verbetering van de lever- en nierfuncties. En, hoewel nog enkel onderzocht bij dieren, zijn er aanwijzingen dat de anti-oxidanten in rooibosthee (met name chrysoeriol) werken als bronchodilator waardoor de spieren van de bronchiën zich ontspannen en er meer lucht de longen in kan stromen.

Rooibosthee en ijzeropname
Loop je het risico op een laag ijzergehalte dan moet je oppassen met (groene) thee. Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname. Wordt er na het drinken van water bijna 10% van een ijzersupplement door het lichaam opgenomen, na het drinken van rooibosthee is dit nog steeds 7.3%. Bij thee gaat het slechts om iets meer dan 1.5%. Het ijzer dat van nature in rooibosthee aanwezig verklaard mogelijk het verschil tussen gewone en rooibosthee. (bron)

Geen opmerkingen: