vrijdag 7 februari 2020

Wordt de carbonplaat hardloopschoen verboden?

de AlphaFly gedragen door Eliud Kipchoge tijdens de INEOS 1:59 Challenge in oktober
Het lijkt er volgens insiders steeds meer op dat World Athletics met nieuwe regels komt voor de nieuwe carbonplaatschoenen om de schuimhoogte en de mate van energieteruggave te reguleren. Kenners zijn verdeeld over wanneer een dergelijk verbod waarschijnlijk wordt geïmplementeerd. Een aantal Engelse kranten berichten erover.

De Sunday Times meldt dat World Athletics waarschijnlijk binnenkort de Nike schoenen zal verbieden die de afgelopen 18 maanden de krantenkoppen hebben gedomineerd. De hardlooppers schreef volop over Nike-schoenen en de mogelijke prestatievoordelen die ze bieden sinds de Vaporfly 4% werd uitgebracht na het Nike Breaking2-project in 2017.

De Nike Vaporfly en  de Vaporfly NEXT, die een dikke laag zeer responsief door Nike gepatenteerd schuim in de tussenzool en een ingebedde koolstofvezelplaat bevatten, hebben voor een aanzienlijke daling in de marathontijden gezorgd. Talloze merken bieden nu schoenen aan met een koolstoftplaat. Het nieuwste model van Nike, de AlphaFly gedragen door Eliud Kipchoge tijdens de INEOS 1:59 Challenge in oktober bevat niet één maar zelfs drie koolstofvezelplaten.

De Keniaanse Brigid Kosgei liep vorig jaar naar een nieuw wereldrecord in de marathon van Chicago. Kosgei liep op een aangepaste versie van de Nike Next% . Ze brak het 16-jarige wereldrecord van Paula Radcliffe .Kosgei is op 26 april van plan haar titel te verdedigen in de marathon van Londen.

Verbod voor de Olympische Spelen
Sommigen kenners speculeren dat World Athletics dergelijke schoenen zeker vóór de Olympische Spelen zal verbieden. In een Twitter-bericht over dit thema schreef wereldrecordhoudster 24 uren Camille Herron dat het volgens haar onwaarschijnlijk is dat dit zal gebeuren vóór de Olympische Spelen in Tokio. “Zou dat niet geloven,” twittert ze. “Dit is niet wat David Katz, die de huidige schoenregels schreef, een maand geleden op de USATF-bijeenkomst zei. Hij gelooft niet dat ze iets moeten of zullen doen aan de regels tot na de Olympische Spelen. ” “Er is een technologie-werkgroep en elke aanbeveling die ze doen, zou dan naar de IAAF-raad gaan. David zit niet in deze groep, maar hij is onze “bron” als we vragen hebben over wat er gebeurt op IAAF-niveau, “aldus Herron.“Zoals gezegd zei David Katz dat ze de schoenregels pas na de Olympische Spelen zouden moeten veranderen, als ze dat al zouden doen. Er moet een degelijke wetenschappelijke evaluatie zijn om de regels te wijzigen. Hij stelde wel voor om de energieteruggave te beperken, niet de dikte van de tussenzool”.

De huidige regels bepalen dat schoenen geen oneerlijk voordeel mogen opleveren en voor alle atleten vrij beschikbaar moeten zijn. Experts verschillen van mening over hoeveel voordeel de schoenen van Nike bieden. Vraag is ook of de technologie die wordt beschermd door meerdere patenten, tevens beschikbaar is voor niet-Nike atleten.

Sommige insiders hebben een verbod voorspeld voor de Nike AlphaFly. Een hardloopschoen met zeer dikke zolen. Dit zou dan niet gelden voor de Vaporfly of NEXT% ,die iets minder dikke zolen hebben. Ook wordt er gespeculeerd over andere manieren om het voordeel van de technologie te meten en te beperken. (bron)

Geen opmerkingen: