zondag 24 maart 2024

Dit is waarom je stoelgang gestimuleerd wordt tijdens het hardlopen

Je bent aan het hardlopen en dan moet je ineens super nodig naar de wc
Herkenbaar? Je bent aan het hardlopen, zit er nèt lekker in en dan - out of nowhere - moet je ineens super nodig naar de wc. Super vervelend, want anders had je die 42 KM natuurlijk super makkelijk aangetikt. Hoe kan het dat je zo vaak moet poepen tijdens het hardlopen én - belangrijker - hoe zorg je ervoor dat dit je rondje niet verpest?

Hoe komt het dat je vaak moet poepen tijdens het hardlopen?
Er zijn verschillende redenen voor het feit dat je een grote boodschap moet doen tijdens het hardlopen. Ten eerste worden je darmbewegingen gestimuleerd tijdens het hardlopen, waardoor verstoppingen worden voorkomen, maar waardoor je ook naar de wc moet.

Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Daarbij kan je voeding natuurlijk ook een rol spelen en moet je eerder poepen als je last hebt van stress of spanning.

Tips & Tricks
*Neem het zekere voor het onzekere: ga voor je gaat hardlopen.
Stap 1, ga altijd, maar dan ook altijd even naar de wc voor je aan je loop begint. Dan zijn je darmen in ieder geval zo 'leeg' mogelijk en sprint je lekker naar je bestemming in plaats van naar de wc.

*Vermijd koffie en vezels
We snappen dat je dat extra beetje cafeïne nodig hebt, maar als je wilt voorkomen dat je naar de wc moet tijdens het hardlopen kun je je kopje zwart goud beter overslaan. Dat geldt ook voor vezelrijk voedsel (brood, pasta, bonen, fruit etc.). Kies in plaats daarvan voor bananen, witte boterhammen, kwark, rijstwafels, eieren of iets in die richting.

*Probeer niet te stressen
Vermijd een pavlov-reactie en probeer niet bang te zijn dat je moet poepen onderweg. Stress en spanning zorgt ervoor dat je nog eerder naar de wc moet. Bij dieren werkt het namelijk zo dat als ze gespannen of gestresst zijn ze hun darmen legen, zodat ze lichter zijn en makkelijker weg kunnen lopen. Rustig aan, denk er niet teveel over na en probeer gewoon te genieten van de omgeving.

*Bedenk een route met een toilet onderweg
Neem het zekere voor het onzekere en plan je route zo, dat je onderweg een wc tegenkomt voor het geval je het echt niet meer op kunt houden. Desnoods zou je altijd bij iemand aan kunnen bellen of bij een restaurant of café kunnen gaan (vergeet niet wat losgeld mee te nemen).

*Loop eerst een rondje warm
Ben je van plan een langere duurloop te gaan doen? Loop dan eerst een klein rondje warm, ga naar de wc en begin dan voor het echt. (bron)

Geen opmerkingen: