vrijdag 19 februari 2021

Dit is hoe je een blaar moet behandelen

Blaren worden veroorzaakt door wrijving, meestal doordat je schoenen of sokken langs je huid schuren

Blaren zijn vervelend en pijnlijk. Ze worden veroorzaakt door wrijving, meestal doordat je schoenen of sokken langs je huid schuren. Alles wat wrijving vergroot, kan een blaar doen ontstaan. Dus ook een sneller tempo, schoenen met slechte pasvorm en voetafwijkingen, zoals eeltknobbels, hielspoor en hamertenen.

Warmte en vochtigheid versterken de wrijving, omdat je voeten opzetten. Dat verklaart waarom veel lopers blaren krijgen tijdens wedstrijden, met name tijdens marathons. Je zweet meer, loopt sneller en langer, stapt in plassen bij de drankposten en -als het warm is- giet water over je hoofd.

Het lichaam reageert op de wrijving door vocht te produceren. Het vocht hoopt zich op onder dat deel van de huid waar de wrijving plaatsheeft. Dat veroorzaakt druk en pijn. En wanneer de wrijving ook kleine bloedvaten kapotmaakt, ontstaat een bloedblaar.

Het behandelen van een blaar

Blaren brengen geen gezondheidsrisico’s met zich mee, maar moeten wel voorzichtig behandeld worden. Een blaar kan namelijk geïnfecteerd raken en gaan ontsteken, bijvoorbeeld wanneer deze met een ‘vieze’ naald wordt doorgeprikt. Dan is er plotseling sprake van een serieus probleem.

Grote blaar

Als je een grote blaar hebt, prik deze dan door en laat hem leeglopen. Was eerst je handen en steriliseer de naald met alcohol. Houd de naald nooit in een vlam. Daardoor komen er koolstofdeeltjes in de wond en deze kunnen voor nog meer irritatie zorgen. Na het doorprikken van de blaar druk je voorzichtig het vocht uit het gaatje. Bedek de blaar vervolgens met een goed afsluitend verband, zodat bacteriën niet de kans krijgen binnen te dringen. Het verband kan je af en toe verwijderen om de voet te weken in de soda. Breng daarna een nieuw verband aan. Het is aan te raden het verband te dragen totdat de huid zich weer herstelt.

Kleine blaren

Als je een kleine blaar hebt, laat deze dan intact. De huid fungeert als beschermlaag over een steriele omgeving. Bovendien, als er weinig vocht in de blaar zit en je probeert deze door te prikken, kan de blaar gaan bloeden. Daarmee veroorzaak je andere problemen. Laat kleine bloedblaren daarom ook met rust. Anders loop je het risico bacteriën in het bloed te krijgen. Om kleine blaren te beschermen kan je een rondje van schuimrubber of vilt gebruiken. In het midden hiervan knip je een gat ter grootte van de blaar. Bedek het geheel met een verbandgaasje. De blaar zal indrogen en vanzelf genezen.

Voorkom blaren

Om blaren te voorkomen, moet je je voeten goed verzorgen. Net als een bezwete huid is ook een te droge huid gevoelig voor wrijving. Gebruik daarom dagelijks een vocht inbrengende crème of lotion om de vochtigheid van de huid op peil te houden.

Kies de juiste sokken

Synthetische sokken zorgen voor de transport van het vocht, weg van de huid. Katoen mag dan lichter zijn, maar het houdt vocht vast. Sokken met verstevigde hielen en tenen helpen ook de wrijving reduceren.

Loop met een gladde huid

Smeer je voeten van tevoren in met vaseline of een ander smeermiddel. Of gebruik tape dat ook blijft zitten als het nat is. Beide methoden vormen een beschermende laag tussen je huid en je sok.

Draag twee paar sokken

Hierdoor ontstaat de wrijving tussen de sokken en niet tussen de sok en je huid. Als je schoenen daardoor te krap worden, neem dan een half maatje groter; zolang je voet maar niet gaat slippen in de schoen, waardoor blaren weer een kans krijgen.

Let op de pasvorm

Schoenen die te krap zitten, veroorzaken blaren onder de tenen en bij de rand van je nagels. De ruimte tussen je langste teen en het einde van de schoen moet ongeveer een halve centimeter zijn. En je sokken moeten probleemloos passen, zonder een verfrommeld teveel aan stof bij de tenen en/of de hielen. (bron)

Geen opmerkingen: