zondag 21 februari 2021

Vier trainingen waar je gegarandeerd sneller van wordt

Doe je voordeel met een van de volgende vier snelheidstrainingen: twee voor beginners en twee voor gevorderden

Hardlopen is heel simpel. Als je nooit snel hebt gelopen, zul je nooit sneller worden. Dus als je eraan toe bent om je prestaties te verbeteren, een pr te lopen of op zoek bent naar nieuwe trainingsprikkels, dan is het tijd voor snelheidstrainingen. Onder snelheidstrainingen vallen vele soorten trainingen. Denk aan lopen in wedstrijdtempo, intervaltraining, tempolopen, baantrainingen en fartlek. Je kunt het ook eenvoudig houden. Iedere training waarbij je sneller loopt dan je huidige steady pace is een snelheidstraining. Hoe je het ook aanpakt, trainen op snelheid is belangrijk om je loophouding en loopefficiency bij alle snelheden te verbeteren. Het spreekt je snelle spiervezels aan en traint deze. 

Daarnaast krijg je meer spiermassa, jaag je je hartslag omhoog en verbrand je meer calorieën. Door de zwaardere inspanning voel je je ongemakkelijk. Je past automatisch je ademhaling, paslengte en -frequentie aan om de inspanning vol te houden. De combinatie van rustige duurlopen en snelheidstrainingen zorgt voor zowel een goede anaerobe als aerobe basis. Door het gaspedaal in te trappen leert je lichaam op een efficiëntere manier zuurstof naar je spieren te transporteren. Daar heb je uiteindelijk baat bij voor alle afstanden.

Verschillende tempo's tijdens je training maakt je sneller

Je snelheid verhogen, al is het maar voor een of twee minuten, is een eerste stap naar fitter worden. Om vooruitgang te boeken moet je je lichaam af en toe prikkelen door iets te doen wat het niet gewend is. In dit geval snelheid. Geleidelijk aan overbelast je het lichaam een beetje, laat je het herstellen en zich aanpassen, overbelast je het weer en zo verder. Voor je het weet zie je tijden sneller worden. Spelen met harde tempo’s tijdens een intervaltraining of een andere vorm is de sleutel om eindelijk al die pr’s te verbreken.

Snelheidstraining is ook een mentale training

Naast de lichamelijk voordelen is iedere snelheidstraining ook een mentale training. Je weerbaarheid zal toenemen zodat je bij een wedstrijd die ertoe doet beter op je tanden kunt bijten. Een of twee snelheidstraining per week kunnen al het verschil maken, zeker wanneer het nieuw voor je is. Gun je lichaam op zijn minst twee dagen rust voordat je je aan volgende inspannende sessie waagt. Doe je voordeel met een van de volgende vier snelheidstrainingen: twee voor beginners en twee voor gevorderden.

Hardloop trainingen om sneller te worden:

Voor deze trainingen is het handig om een rechte weg te vinden, zonder al te veel obstakels of anders uit te wijken naar de lokale atletiekbaan. Als je je verschillende tempo’s niet weet, ga dan af op het zogenaamde rate of perceived exertion (RPE), oftewel de snelheid van de ervaren inspanning. Op een schaal van 1 tot 10 is 1 wandelen, 10 is voluit sprinten (wat je maximaal 30 seconden vol kunt houden) (bron)

Geen opmerkingen: