zondag 19 december 2010

Verslag van de 1e Dijkencross in Pannerden - 10 kilometer

Frank Reintjes, winnaar op de 10 kilometer
Overwinning Frank Reintjes in karakteristieke, heroïsche, eerste editie Dijkencross Pannerden 

Door Benno Stevering

De traditionele Dijkencross in Pannerden werd een fraaie zege voor Frank Reintjes van de Liemers uit Zevenaar.  Hij was heer en meester en realiseerde onder winterse omstandigheden een snelle tijd van 34.44 minuten over een parcours van bijna tien kilometer. Op enige  afstand was het plaatsgenoot Fred Keurentjes die over de streep kwam in 35.30 minuten. Doetinchemmer Frank van Eijck werd derde in 38.46 minuten. Bij de vrouwen ging de hoogste eer naar Nancy Achterkamp uit Westervoort die de klokken liet stil staan op 47.38 minuten, gevolgd door Francis Geurts uit Stokkum in 49.31 minuten.

Kou, thermo-kledij,  oorwarmers, shawls, mutsen, handschoenen en erwtensoep na afloop. Dat zijn normale, voorspelbare ingrediënten van een cross in Pannerden  gedurende het winterseizoen. Zo verliep het ook tijdens de eerste editie van de afgelopen zondagochtend  gehouden Dijkencross. Dankzij de saamhorigheid en inzet van de Pannerdense vrijwilligers kon de cross doorgang vinden.  Voorzitter Jan Stronkman gaf aan dat het parcours enigszins was aangepast ook voor de komende weken. Bij Aerdt keerde men om en ging het deelnemersveld richting Pannerden. De weg was vanwege rioleringswerkzaamheden opengebroken. De gladde, besneeuwde en bevroren ondergrond drukten verder nog  het resultaat van de deelnemers. Zo werd er gemiddeld 3 minuten langzamer gelopen dan normaal. Maar dat zal de doorgewinterde lopers weinig gedeerd hebben.  Frank Reintjes uit Zevenaar bewees met zijn zege op de tien kilometer (9,7 kilometer uitgemeten) de minste moeite te hebben gehad met de gladdigheid. Ik heb heerlijk gelopen. Het viel niet tegen. Met de tijd ben ik tevreden. Al rap nam ik langzaam afstand van plaatsgenoot Fred Keurentjes. Dit is echt winter. Dit hoort bij Pannerden. Hier heb ik vaak gewonnen en wil ook deze sessie goed afsluiten. Met mijn wedstrijdschoenen aan kon ik ook weinig snelheid maken, maar koos ervoor om niet te forceren maar mijn eigen race te lopen. Ik heb hier 32.40 minuten staan, dat zal niet makkelijk worden dit te verbeteren. Omdat de Montferlandrun geen doorgang vond wil ik hier graag vier maal lopen om extra wedstrijdritme op te doen voor de NK cross in Hellendoorn op 19 februari 2011. In de Zevenheuvelenloop liep ik 50.16 en werd vijfde bij de mannen veertig plus. 

Reintjes, lid van de Liemers, zette reeds meerdere malen het eindklassement in Pannerden op naam. Fred Keurentjes kwam 45 seconden later over de streep. Het verschil bleef hetzelfde. Gezien de omstandigheden was het windvrij best goed te belopen, maar het gaatje dichtlopen was niet mogelijk. Je kunt hier nauwelijks tegenop strooien. Ik hoop dat mijn tijden nog wat sneller worden. Ik zal mijn best doen. Ik heb hier goed voor getraind. Het moet een podiumplek worden! Stefan Scanu uit Lichtenvoorde liep op de derde plek, verstapte zich op een ijsblok en mistte de aansluiting en werd zesde in 39.58 minuten. Willy Gunsing uit Zevenaar liep zeer sterk naar een achtste plek overall. Als zestig plusser won hij in zijn klasse in 41.48 minuten. Nancy Achterkamp uit Westervoort won twee jaar geleden hier in 41 minuten en was ook nu de snelste vrouw met 47.38 minuten. Ik loop nu zo'n 5 jaar en ben lid van de Westerduiven. Onze groep komt voor de gezelligheid, na afloop in het cafe. Het eerste gedeelte ging goed en best makkelijk. Ooit liep ik sneller,  maar onder deze omstandigheden moet je niet met een tijd bezig willen zijn. De sneeuw bleef soms hinderlijk aan mijn voeten plakken. Dit is toch de charme van de Dijkencross in Pannerden die we voor ogen hebben?. Ik vond het in ieder geval erg mooi, ondanks de kou! Op 9 januari wacht haar de halve van Egmond aan Zee.  Francis Geurts van Atletico'76 uit Stokkum werd tweede bij de vrouwen in 49.31 minuten.De eerste vrouw kon ik in de verte zien, maar ik was niet in staat haar te achterhalen. Ik ga zeker hier lopen voor de competitie. De lucht was wat ijl, waardoor mijn ademhaling me beperkte in het lopen van een snellere tijd. Een marathon lopen is ooit nog eens mijn doel. Op enkele minuten finishte Daphne Seegers uit Zevenaar in 56.47 minuten.

Geen opmerkingen: