dinsdag 5 maart 2013

Verslag van de Baggerloop in Didam

Winnaar op de 12 kilometer - Wim van Hilst uit Steenderen
Wim van Hilst temt modderbrij als best in Baggerloop Didam

Door Benno Stevering

DIDAM – ‘’Waarom doen we dit ook alweer? ‘’, vragen enkele recreanten onder de 450 deelnemers van de Baggerloop zich zondagochtend in Didam buiten adem af.  ‘’Het is hartstikke zwaar, maar toch geeft het voldoening en zijn we trots als we deze heroïsche cross mochten volbrengen!’’.  De meer getrainde crosser, waaronder winnaar Wim van Hilst uit Steenderen, met korte broek en triatlonpak die de 12 kilometer op naam schreef in  44.54 minuten was zichtbaar blij met zijn zege. Met ruim verschil ging hij zijn concurrentie vooraf.  ‘’Ik voel me nu een echte mud master! Dit is mijn terrein en hier kom ik beter uit de voeten dan op de verharde weg. Ik heb de finish dan wel niet op mijn sloffen bereikt. Ook ik moest er zeker wat aan doen om de rest van de bende moddermannen op achterstand te houden en kon me een schuiver niet veroorloven.’’  De lange triatleet werd onlangs bij de vijftien kilometer van Vorden nog zesde en  trok na een rappe eerste ronde als eerste van de bende als favoriet  de  tweede ronde in en kon in straf tempo met zijn crossspikes doortrekken. ‘’Het tempo stokte na een verkennende en behoudende fase niet en ik ondervond in het veld de kracht om door te trekken en ondervond geen moment van verzwakking. Het was voor mij een goede loopconditie test, zowel physiek als qua kracht. Een aantal jaren terug heb ik hier ook al eens mogen winnen. 

Ik ben zeker bekend met het parcours dat vraagt om de nodige uithoudingsvermogen.  Het is prachtig. Het ligt er mooi bij. Als organisatie zou ik er niets meer aan veranderen. Achter de schietbaan bij de Baerle ligt nog een behoorlijk baggerstuk. Het is heerlijk om na afloop even in de hottube te vertoeven. Voor mij betekende deze baggerloop de afsluiting voor mijn periode waarin ik werk aan mijn loopconditie. Nu is het zaak weer meer aandacht te schenken aan het fietsen. Vandaag zijn we hier met ons hele gezin. Nu is het zaak om veel te fietsen om me te richten op mijn ultieme doel, de Iron Man van Zurich.’’ Heinz van Dongen uit Kevelaer werd tweede in 46.26 minuten, gevolgd door triatleet Frank van Eijck uit Doetinchem in 47.06 minuten. Beste veteraan werd Harry Derksen uit Didam in 50.43 minuten. Raymond Vleghert uit Zevenaar werd zevende bij de wedstrijd van zijn vereniging. ‘’Ik heb een paar keer meegedaan. De start ging snel. Het werd snel duidelijk wie er in de kopgroep zat en wie niet. Het is belangrijk om bij dit soort parcoursen vantevoren te bekijken hoe het loopt dat kan je winst opleveren.’’  

Judy van den Berg werd winnares bij de vrouwen in 51.32 minuten. ‘’Het was hier in Didam best een leuke uitdaging, het parcours lag er goed bij en de sloten kon je natuurlijk niet omheen.  Wel apart dat je er ook gewoon in springt bij deze temperaturen.  Verder was deze wedstrijd een mooie training ter voorbereiding voor het aanstaande triathlon seizoen waar ik mij vooral bezig hou met off the road wedstrijden.’’  Marian van Hilst uit Steenderen was bij machte om het tempo van de Doesburgse enigszins te volgen. Consternatie was er even toen ze struikelde en ten val kwam, waardoor ze het verschil op moest laten lopen tot 3,5 minuut. ‘’Judy was te sterk voor mij. Ik mistte mijn wedstrijdritme en snelheid. Normaal gesproken vind ik dit soort wedstrijden te koud. En dat klopte, want het water in de Nevelhorst was superkoud. Volgende week maar eens verder testen in de Fatimaloop. Verder staat de powerman in Horst op het programma en de halve van Didam.’’  

Vera Peters uit Didam pakte de winst op de zes kilometer in 27.44 minuten, gevolgd door Carla Obbink uit Lichtenvoorde die finishte op slechts 19 tellen. Bij de mannen won survivalrunner Izar van Gool uit Rosmalen in 22.14 minuten. De 34-jarige Van Gool was content met zijn eerste plaats. ‘’Ik wilde eens lekker een snelle wedstrijd pakken. Bij het BSC NK in Gendringen zat ik vorige week nog 1,5 minuut achter de winnaar. Met houthakken verloor ik de wedstrijd. Vorig jaar werd ik dertiende in het klassement. Deze Baggerloop met haar soppige weilanden en akkerlanden heeft het gevoel voor mij van een survivalrun weer. Ik zat ruim voor de nummer twee. Natuurlijk ben ik blij met de overwinning. Mijn doel is om dit jaar in mijn leeftijdscategorie op de 800 of 1500 meter Nederlands Kampioen te worden op de baan.’’  Deze goede crosswedstrijd zoals de Baggerloop was dit jaar niet extreem zwaar omdat het niet veel geregend had. En de vorst was net uit de grond. Het veld was dan ook geen zompig moddermoeras, waarbij je bij iedere stap het risico liep om een schoen te verliezen door de sterkzuigende werking van deze ondergrond.  Even op adem komen was er echter nauwelijks bij, want de diverse slootdoorwadingen kosten veel energie. 

De Baggerloop 2013 leverde spectaculaire beelden op. Een enkele deelnemer verloor nog een schoen bij het slootje springen en moest angstig zorgen dat de meegenomen mobiel niet onder de blub zou komen.  Toch kende het parcours nog enkele paden waar alleen modder overheerst. Kleine polletjes ‘gras’ ontpopten zich in deze lange stroken zwarte modder waarvan je als deelnemer hoopt dat als je hier je voet op weet te plaatsen je even een extra impuls krijgt om iets sneller vooruit te komen, de modder weer uit.  Het aantal deelnemers in het lekker brede startvak op de landbouwgrond bij de Baerle was  enorm. Zeker omdat alle categorieën: mannen, vrouwen én masters gelijk van start gingen. Bij de volgende editie wil Triathliem de magische grens van 500 deelnemers aantikken. De prachtige beelden van deze Baggerloop zullen de vele toeschouwers zeker inspireren om volgend jaar ook de stoute schoenen aan te trekken. Brandweer Didam zorgde ervoor dat de hottube gevuld werd met water. Naast doorzettingsvermogen en kameraadschap was humor een belangrijke factor om de finish te halen. Zo hadden enkele dames, de tank van Didam, Henri Polman en Marc Krus zich in fraaie kledij gehuld. 

De Baggerloop combineert kracht en uithoudingsvermogen met een goed doel en zamelt geld in voor zieke kinderen met Duchenne. Voorzitter Harry Derksen mocht een cheque van  1250,-- euro uitreiken aan de heer Ten Cate van de Stichting Duchenne en benadrukte nog eens wat het als deelnemer aan de Baggerloop of welke loop dan ook een weldaad is om te mogen sporten, wetende dat het ook heel anders kan zijn in het leven. Daarom is deze geste van het Baggerloop comité zeker op zijn plaats. Mark Pessink van Bodyaction, tevens hoofdsponsor van de Baggerloop, praatte het evenement op voortreffelijke wijze aaneen.

Geen opmerkingen: