donderdag 13 maart 2014

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 20

Lekker bakje AVA'70 koffie
Koffiegate

Espresso, Cappuccino, Latte Macchiato, Americano, Flat White, Café Mokka, Cortado en Wienermelange. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Ava’70 heeft het in haar assortiment. Maar dit is alleen voor de bühne. Bestel je ook werkelijk een speciaal koffietje kom je van een hele koude kermis thuis. Verder dan een Haags bakkie pleur ga je binnen het veel geprezen AvaCafé niet komen.

Bij een nieuw clubgebouw hoort een nieuw koffieautomaat moet het bestuur een halfjaar geleden gedacht hebben. Weg met de filterkoffie en op naar de Italiaanse smaaksensatie. De ouwe druppelaar werd bij het grofvuil gezet en een peperduur automaat werd met veel bombarie gepresenteerd. Voor iedere ‘coffeespecial’ zijn speciale kopjes, met bijpassende schoteltjes, aangeschaft. Het oog wil immers ook wat. Hans Prinsen, bestuurslid en in zijn vrije tijd een vervend koffiedrinker, stak alle omliggende atletiekverenigingen de ogen uit met de ‘Ferrari onder de koffieautomaten’. Het was één grote jubelstemming binnen de ava-familie.

Maar zoals gewoonlijk komt er naar zonneschijn weer regen. De euforie heeft inmiddels plaats gemaakt voor cynisme en scepticisme. De espressokopjes en cappuccinobekers verdwijnen onder het stof. Atleten die zich verheugd hadden op een Latte Macchiato mijden het AvaCafé en de atletiekvereniging die nog met hun oude en vooral kostenbesparende druppelaar zitten, lachen zich nu keihard in het vuistje.

Naarmate de tijd vordert nemen de problemen toe. Koffiegate wordt door regionale media al vergeleken met de aanleg van de Noord/Zuidlijn. Een gebed zonder end. Het schijnt dat de perikelen rond de peperdure koffiemachine een breuk hebben veroorzaakt tussen de club en het welbekende kantineduo. Hardbewijs is er overigens niet. Alles wordt netjes binnenskamers afgehandeld. Er gaan zelfs alweer geruchten dat Anton en Hermien over enkele maanden hun rentree maken. Evelien Hillen, bestuurslid en in haar vrije tijd ambtenaar, is een belangrijke figuur in de bemiddeling tussen bestuur en kantinepersoneel. Een breuk lijkt, door haar inzet, net op tijd in de kiem gesmoord.

Toch lijkt koffiegate geen ‘never ending story’ te zijn. Sander Wikkerink, bestuurslid en in zijn vrije tijd jeugdtrainer, heeft zijn hoofd gebogen over deze kwestie. Een handleiding van 1400 pagina’s heeft hij samengevat in een paar a4’tjes. Deze handleiding lijkt de laatste redding te zijn. Biedt deze handleiding ook geen uitkomst, mogen we spreken van grove kapitaalsvernietiging.

Voor een ‘normale’ sterveling is het koffieschandaal nog niet zo’n punt. De ‘gewone’ man van de straat neemt vaak wel genoegen met een simpele kop zwarte brandstof, maar dit geldt natuurlijk niet voor de bobo’s. En laat deze bobo’s nou toevallig volgende week vrijdag naar het AvaCafé komen voor de officiële opening van de nieuwe accommodatie. Nemen de Burgemeester en zijn wethouders ook genoegen met een simpele Hollandse bak? Even voor de duidelijkheid, dit zijn dezelfde personen die er voor hebben gezorgd dat Ava’70 nu een schitterende 400 meter euh ik bedoel 300 meterbaan heeft. Deze hoogwaardigheidsbekleders moet je als club dus extra in de watten leggen. Zouden deze bobo’s genoegen nemen met een eenvoudig bakkie troost? Het gaat er om spannen. Het bestuur heeft nog ruim een week de tijd om een gigantische flater te voorkomen. 

2 opmerkingen:

Gerdie Duenk zei

Als ie dan zaterdag veur het gewone volk dan maar in orde is

Gerrit zei

Blij dat ik van de thee ben!