zaterdag 8 maart 2014

Verslag van de 3e Salland Trail in Nijverdal door Gerben Deunk

Gerben Deunk
Mijn eerste echte TRAIL!!!!

8 maart 2014 De Salland Trail staat al een hele tijd in mijn agenda. Het is al geruime  tijd een wens van mij om eens een trail te lopen. Lekker gemaakt door de heroïsche verhalen van Henrie Drentel, Heini Rave, Geert Wevers en nog een stuk of wat avajanen, moet dat voor mij ook zeker wat zijn. In december al meegedaan aan de Montferland nighttrail, wat overigens ook een hele belevenis is. Maar.......... is toch niet echt, je ziet niet veel.

De hele week al bezig met de voorbereiding voor De Trail. De weersverwachting is geweldig maar ja, wat doe je aan op zo'n dag? Lang, kort, driekwart? Wat neem je mee een rugzak (de trailers die hebben dat), een gewone drinkbelt of gewoon alleen pakken wat de organisatie te bieden heeft? Zo kun je er de hele week al mooi druk mee zijn. Ik besluit om gewoon een drinkbelt mee te nemen, waar ook een gel in gepropt kan worden. Vocht is toch het belangrijkste.

Vrijdagavond begint het een beetje te kriebelen, de tas inpakken: heb ik alles wat ik meen nodig te hebben? Meestal blijkt, dat ik veel te veel meeneem, het lijkt soms alsof ik op vakantie ga. Pas gelezen in een interview met een Belgische topper dat een biertje geen kwaad kan, dat is voor mij gelijk een vrijbrief om er dan maar 2 te nemen (op 1 been kun je niet lopen toch). Niet te laat in bed, je wilt toch uitgerust zijn. 

Zaterdagmorgen om 6,45 u ging de wekker, ik heb altijd ruim de tijd nodig om wakker te worden. Eerst maar eens een sterke bak koffie maken, schijnt  goed te zijn voor de sportieve prestaties. Om iets voor 8uur komt Walter me ophalen, en rijden we naar AVA toe. Daar worden we opgewacht door Geert, Gerrit-Jan, Gerrit, Ingrid, Marieke en Wim. Henrie en Heini zijn al eerder vertrokken zij starten om 9 uur al. Na het schieten van een paar plaatjes en wat film, op weg naar Lievelde om Katja op te halen. We rijden snel richting Nijverdal, het weer is geweldig en binnen het uur zijn we daar. De start van 75km is net weg. We gaan onze startnummers ophalen, en in de kantine van het zwembad een kop koffie drinken. De locatie waar het hele gebeuren plaatsvind, is bij het zwembad. Eerst gaan we nog de gebruikelijke groepsfoto maken en daarna kijken we hoe om 10 uur de 150 kanjers aan hun 50 km beginnen.

Langzaam moeten we ons opmaken voor onze wedstrijd van “maar” 25km. Kwart over 10 is het zover, het startschot valt  en we zijn onderweg voor mijn 1e echte trail. Na 50m gaat het direct de bult op en hebben we een idee hoe de rest van de dag gaat worden. Het eerste stuk is smal en met 350 deelnemers dus een beetje dringen, maar niet vervelend: trailers zijn gemoedelijke mensen;-) we hebben afgesproken met een paar man/vrouw om op 6 min. per km te gaan lopen en dat is best lastig!! De 1e km, ondanks de drukte binnen de 5.30! Dan maar een foto en film maken, om het tempo te drukken. Het terrein is erg afwisselend, veel wortels, hier en daar struikelt er één of een enkeling gaat onderuit, maar dat hoort bij het trailen;-) Later bleek dat Gerrit-Jan van een boomstam gegleden was en had hij na afloop hier nog wel wat last van.

Het weer is fantastisch en we genieten volop. Geert en ik komen langzaam achterop bij de anderen maar lopen nog steeds boven ons schema. Geert moet even een sanitaire stop maken, ik wacht even en maak nog meer foto's en filmpjes . Later kom ik er pas achter hoeveel ik gemaakt heb;-) wel een mooi overzicht van de dag. We lopen samen verder en even later staat Ingrid op ons te wachten, dat duurde al langer dan ze verwacht had. Met ons drieën lopen we verder, ik praat af en toe  eens met iemand(gek hé) maar dat hoort erbij. En nog maar weer een foto en een filmpje. Na 12 km is er een verzorgingspost, alles wat je nodig kunt hebben is er: taart met slagroom, banaan, koek, chips, zoute stengels, thee, soep en (die is heerlijk, lekker zout), sportdrank en water. Ik neem alles, je hebt wat nodig op zo'n dag.!!!!!

We nemen ruim de tijd om alles naar binnen te werken want het motto is “genieten”. Ingrid wilde vaseline hebben! Ik heb maar niet gevraagd waarvoor;-) Nog even sanitair ontspannen en we gaan weer op pad. De km-ters vliegen voorbij.  Een smsje naar huis, op facebook een foto zetten en genieten van de prachtige omgeving. De beruchte zandkuil komen we goed door, maar is heftig om te lopen, mul zand. Bij km 20a22, bij avonturenpark Hellendoorn voor de ingang, komt de eerste loper van de 75 km ons voorbij. Hij liep een lekker tempo maar wij konden het niet bijhouden. Nog een paar km, en de finish is in zicht. Ik voel me zo goed dat ik in de laatste 8 km weer ouderwets aan het intervallen ben. Alles heb ik ervoor over om mooie plaatjes te maken;-) In de laatste km geef ik gas om Geert en Ingrid over de finish te kunnen filmen. Ze komen in 2.44 over de streep en we hebben allemaal ons doel gehaald.

Na de finish was er genoeg om aan te sterken van na inspanning. We gaan er gemoedelijk bij zitten om lekker bij te kletsen. De locatie is een zwembad en je mag daar gebruik van maken, en dat doen we dan ook. Heerlijk een half uurtje in het water rustig bijkomen. Geert zegt op een gegeven moment dat de patat hier erg lekker is. Ik hoef niet lang na te denken, ik wil ook een patatje. Even douchen een patatje en we gaan richting Aalten. Rond vier uur zijn we terug bij het AVA-complex en gaan we ieder onze eigen weg. Het was een mooie ervaring zo'n Trail, en het duurt zeker niet lang of we gaan weer voor een volgende uitdaging: NOG EEN TRAIL!!!
Gerben Deunk, Ingrid van Zolingen en Geert Wevers

5 opmerkingen:

Ingrid zei

Gerben de volgende keer, wil ik op zo,n tempo weer graag mee

Marco zei

Leuk opgeschreven Gerben.

Unknown zei

Zo te lezen heb je er van genoten!

Gerrit-Jan Jansen zei

Mooi verslag Gerben. Al lezend herbeleef je zo'n dag opnieuw! :)

Harro zei

Mooie ervaring!