woensdag 2 juli 2014

Het zijn slechts schijnaanvallen van de buizerd

Het zijn slechts schijnaanvallen van de buizerd
STEENDEREN/SINDEREN - Een 27-jarige hardloopster uit Steenderen werd woensdag tijdens haar wekelijkse ronde aangevallen door een buizerd. Al eerder dit jaar werd melding gedaan van een agressieve buizerd in het Idinkbos in Sinderen.
De boodschap van Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek: vermijd de omgeving een paar weken. "Waarschijnlijk zitten deze buizerds in een bepaalde fase van het broedproces", verklaart Pim Leemreise, voorzitter van de vogelwerkgroep.
"Maar normaal gesproken zijn het slechts schijnaanvallen. Ze proberen je puur te verjagen en hebben een sterke drang om hun territorium te verdedigen. Het is uitzonderlijk dat ze hun klauwen in mensen zetten."
Meldingen
Ieder jaar zijn er wel berichten over een buizerd die iemand aangevallen heeft. In mei kreeg de gemeente Oude IJsselstreek enkele meldingen binnen van fietsers en wandelaars die werden belaagd door de roofvogel, terwijl woensdagmiddag een vrouw werd aangevallen toen zij op de Emmerweg in het buitengebied van Steenderen liep.
Ook in de Winterswijkse buurtschap Brinkheurne kregen enkele mensen, net als een jaar eerder overigens, te maken met een agressieve buizerd. Bij de vogelwerkgroep is bekend dat er ook een buizerd in het Loohuisbos in Aalten zit (bron)

6 opmerkingen:

Geert zei

Zit er in het Loohuisbos ook een buizerd? In de Ringkamp weet ik wel dat er één zit!

Woody Woodpecker zei

Afschieten!! De mens gaat een vogelsoort beschermen en laat zich er vervolgens door aanvallen. Omgekeerde wereld. Er zijn er inmiddels weer genoeg van. Afschieten dus die agressieve types voordat Gerrit D. met een helm op gaat hardlopen!

Erwin Wamelink zei

Het is een bijzonder mooi maar agressief beest. Geeft weer een extra dimensie aan het hardlopen. Vraag maar Aan Gerrit D. , Die kan het weten. :P

Afschieten is in zoveel opzichten een slecht idee, daar kun je een boek over schrijven. Dus dat kan op de grote berg met 'hopeloos slechte ideeën'.

Gewoon even de gedachten erbij en over een paar weekjes zijn de agressieve vrouwtjes weer voor een lange periode weg.

Woody zei

Laat de agressieve vrouwtjes maar blijven :). Grroowwh....

Gerrit zei

Wat nu schijnaanval, als je niet op tijd bukt ben je toch echt de sigaar bij deze gevaarlijke roofvogel. Als een mens zomaar vanuit het niets, zonder reden iemand zo zou aanvallen dan werd die (gelukkig) opgesloten, de buizerd komt er mee weg met zijn beschermde status.

In Assen liep het nog goed af, maar de dichtsbijzijnde boom was tientallen meters weg, dus van nu eigen nest verdedigen?

Ik vind het maar een raar fenomeen, wat iets van de laatste jaren is. De reden? Meer hardlopers, meer buizerds, stress bij de buizerds, de gekke buizerdziekte? Zeg het maar.

Op mijn werk hangen nu de pas op buizerdbordjes en een grote tekening van een buizerd siert het plafond.

Co de Boswachter zei

Prins Bernard schoot ook wel eens een panda beer uut de boom, en de koning van Spanje zelfs olifanten. Dus lijkt mij dat je best volgels die mensen aanvallen mag afknallen. Kom op zeg. zwarte piet mag ook al niet meer in Amsterdam...