zaterdag 19 maart 2016

Gert-Jan Wassink op de weg terug....

Gert-Jan Wassink
De afgelopen maand is het stil geweest omtrent mijn topsportcarrière. In de week voor het EK cross, in Hyères Frankrijk op 13 december 2015, kreeg ik  last van mijn linker heup. De pijn werd steeds erger en tijdens het hardlopen kon ik niet lekker actief blijven lopen. Met pijnstillers heb ik de pijn kunnen onderdrukken en liep ik het EK cross. Dit EK was voor mij een ontzettend mooi moment, ik finishte als 21e in een enorm sterk deelnemersveld en de stap naar de top 10 binnen Europa is binnen handbereik. Toen ik totaal vermoeid over de finish viel schoot de kramp in mijn linker lies en kreeg ik nog meer last van mijn heup. Pijnvrij wandelen lukte niet meer en al hinkend liep ik het wedstrijdterrein af.

Tot 4 weken terug was deze pijn behoorlijk aanwezig en was hardlopen niet mogelijk. Met twee fysio bezoeken per week, massages en een uiteindelijke behandeling van een orthomanueel arts ben ik langzaam weer aan het opbouwen. De pijn is op dit moment minimaal, wat betekent dat ik op geleide van de pijn rustig mijn belastbaarheid aan het opbouwen ben. De blessureperiode heb ik gebruikt om hard te werken aan mijn stabiliteit. Mijn conditie heb ik op peil gehouden door bijna dagelijks 90 minuten te fietsen.

Op dit moment stel ik weer doelen voor de komende periode en heb ik mijn zinnen gezet om mij te kwalificeren voor het EK halve marathon die dit jaar plaatsvindt in eigen land (Amsterdam). In het najaar wil ik weer vlammen op de marathon. Het NK marathon in Amsterdam is daarvoor het perfecte moment om mijn pr aan te scherpen en te strijden voor een 2e NK marathon medaille. Wanneer je op topniveau sport, horen sportblessures er nu eenmaal bij. Helaas is het zo dat je met een aantal rustige duurlopen in de week er niet komt. Je zult scherp moeten trainen en soms betekent dit dat je door overbelasting even gas terug moet nemen.

De blessures die ik de afgelopen jaren heb gehad  zijn vaak ontstaan door het dragen van spikes in training en wedstrijden. Een spike schoen heeft een hele dunne zool waardoor je perfect contact hebt met de grond. Daarnaast zorgen de punten in de schoen voor meer grip. Je creëert een grijpende pas waardoor je meer voorwaartse snelheid krijgt. Spike schoenen zijn er voor op de baan (zie foto) en voor in het bos (cross spike). De cross spike heeft een dikkere zool waardoor je voet meer beschermd is in het bos. De spike bevat een stevige voorkant waardoor er langere punten ingedraaid kunnen worden. Spikes zijn echter  ook erg instabiel en zorgen bij mij persoonlijk, door het dunne hakje, voor heel veel kuitspanning en andere klachten.

In overleg met mijn fysiotherapeut, trainer en arts heb ik besloten om geen wedstrijden meer te lopen waarbij het noodzakelijk is om spikes te moeten dragen. Dit betekent dat ik een stuk minder crosswedstrijden ga lopen. Ook de kortere afstanden op de baan laat ik voor wat het is. De komende jaren zal mijn focus dus enkel op wegwedstrijden liggen waarbij de marathon mijn hoofdafstand wordt. Continuering in je trainingsproces is essentieel wanneer je stappen voorwaarts wilt zetten. Ik hoop met deze rigoureuze keuze de kans op blessures aanmerkelijk  te verkleinen. Mijn topsportcarrière duurt wellicht nog 4 tot 5 jaar. In deze 4 à 5 jaar wil ik door middel van goede prestaties gaan oogsten. Belangrijke keuzes horen hierbij!   

Geen opmerkingen: