maandag 23 maart 2020

Zo ga je om met pijnklachten bij het hardlopen

Als je een tijd niet hebt hardgelopen kan het zijn dat je tijdens je training al snel met pijntjes te maken krijgt
Het hardloopseizoen staat weer voor de deur! De lente is voor veel lopers hét moment om (weer) te beginnen met hardlopen. En niet geheel onlogisch, want ten opzichte van de afgelopen herfstige winter, is een zonnige lente-run een stuk aantrekkelijker voor een hardlooptraining. Maar als je een tijd niet hebt hardgelopen kan het zijn dat je tijdens je training al snel met pijntjes te maken krijgt. Wat moet je doen als je pijn hebt tijdens het hardlopen en welke pijnklachten moet je serieus nemen? We geven je 4 tips!

1. Het verschil tussen gezonde pijn en ongezonde pijnklachten
Dit vraagt wel om iets meer ervaring. Lopers die hun lichaam wat beter kennen weten inmiddels dat er een verschil is tussen gezonde pijn en ongezonde pijn tijdens of na het hardlopen. Het is niet ongewoon dat je benen gevoelig zijn na een pittige intervaltraining of workout. Ook spierpijn is natuurlijk een bekende vorm van pijn na een intensief rondje hardlopen. Door goed naar je lichaam te luisteren leer je op de duur het verschil kennen tussen pijn die je kent en ongewone pijn. Bij scherpe pijn moeten de alarmbellen sowieso gaan rinkelen. Blijft de pijn aanhouden en twijfel je? Neem dan altijd contact op met een sportarts of fysiotherapeut. Better safe than sorry.

2. Stop bij pijn
Van de struisvogeltechniek is geen loper beter geworden als het gaat om serieuze pijnklachten. Daarom is het een vrij simpel na te leven advies: stop bij pijn. Door snel te reageren op pijntjes heb je een grote kans dat deze klachten ook snel weer verdwijnen. Het blijkt namelijk dat de meeste pijnklachten snel over gaan als ze in de eerste 24 uur worden behandeld.

3. Behandel de pijn
Begrijpelijk als je bij lichte pijnklachten na een training niet direct naar de fysiotherapeut of sportarts rijdt. Zelf kun je binnen 48 uur ook al een hoop doen om milde pijnklachten te behandelen. Een van de manieren is bijvoorbeeld bij spierpijn het zelf masseren van de spieren met een foamroller. Ook koelen onder de douche of met ijs blijkt een zeer effectieve behandelmethode. Blijft de pijn aanhouden en duurt de pijn langer dan 72 uur? Neem dan contact op met een specialist.

4. Zoek uit of je een verhoogd risico hebt op blessures
Zeker beginnende lopers hebben een redelijke kans op pijnklachten en blessures. Het lichaam is niet altijd even goed gewend aan de inspanning en de impact van het hardlopen. Wil jij weten waar jij op moet letten als je (weer) begint met hardlopen? De 'Runfitcheck' van VeiligheidNL kan je helpen. Doe de test en kom er in 3 minuten achter welk type hardloper je bent en voorkom je blessures met persoonlijke tips & tricks. Daarnaast is de Runfitcheck ideaal voor het vinden van handige warming-up en spierversterkende oefeningen én kan je zelfs een eigen hardloopschema volgen waarbij je elke week jouw gelopen training kunt afstrepen (kom maar op met die endorfines)! (bron)

Geen opmerkingen: