vrijdag 20 maart 2020

Wat je als hardloper moet weten over het coronavirus

De gevaren van het coronavirus zijn bekend, evenals wat je moet doen om jezelf en je omgeving te beschermen
Iedereen kent inmiddels wel de gevaren van het coronavirus COVID-19 en wat je moet doen om jezelf en je omgeving er tegen te beschermen. In eerste instantie werd er wat laconiek gedaan over het virus. China is ver weg.

Tot wintersporters uit Noord-Italië terugkwamen. De incubatietijd van het virus is drie tot vier dagen en maximaal 2 weken. Dit maakte het nog relatief gemakkelijk de oorzaak van de besmetting van de zieken onder hen te herleiden en hun contacten in kaart te brengen. Met de zieken in quarantaine en dringend advies aan de contacten om hun gezondheid goed in de gaten te houden leek de kous af.

Ver weg gingen in de marathon van Tokio alleen de wedstrijdlopers van start. Voor het grote publiek werd Tokio afgelast. Deelnemers aan de marathon van Los Angeles kregen mee 6 feet (een kleine 2 meter) bij elkaar vandaan te blijven. Ook de NN CPC Loop Den Haag ging door. Wel met het nadrukkelijke advies aan de deelnemers onder de 42.000 die koorts hadden, hoestten of last van kortademig hadden om niet te gaan lopen. De European Masters Athletics Championships Indoor, die van 15 tot en met 21 maart 2020 in het Portugese Braga plaats zouden vinden, zijn verplaatst naar begin 2021. De grote vraag werd waar je aan toe was en vooral waar je zelf verstandig aan doet.

Sneeuwbal
De situatie verandert snel. Brabant is inmiddels crisisgebied. Deskundigen vinden dat de maatregelen nog niet ver genoeg gaan en adviseren om alles op slot te gooien. Ondertussen moet de regering met haar maatregelen schipperen tussen het draaiend houden van cruciale onderdelen van de economie om de zorg die nodig is te kunnen blijven aanbieden.Tijdens het schrijven van dit artikel valt in een ingelast Kabinetsberaad het besluit dat alle scholen vanaf 16 maart moeten sluiten.

Toch beperkt dit griepvirus zich bij de meeste mensen tot wat verkoudheidsverschijnselen of merken ze er helemaal niets van. Dit is precies de reden dat nu strenge maatregelen zijn afgekondigd. Zelfs met milde verkoudheidsklachten is het advies om thuis te blijven en voor iedereen geldt de vraag sociale contacten tot een minimum te beperken. Die nieuwe beslissingen zijn voor iedereen lastig om op in te spelen. En met de wijsheid van vandaag is mopperen op wat de regering eerder had moeten besluiten talk of the town. Laten we verstandig zijn en vooral kijken wat we zelf kunnen doen.

Atletiekunie
Evenementen vonden het lastig om zelf te beslissen voor een afgelasting. Het ene hardloopevenement kondigde dat wel af en andere lieten het nog in het midden. Onzeker over waar ze goed aan doen en in afwachting van de overheid. De grootste vraag bij hardlopers werd: gaat de marathon waarvoor ik aan het trainen ben wel door?

In navolging van de aangescherpte maatregelen en het advies van NOC*NSF is er nu duidelijkheid. De verenigingen kregen van de Atletiekunie het advies alle clubbijeenkomsten zoals trainingen, opleidingen, bijscholingen, overleggen, vergaderingen en vieringen af te gelasten. Daar vallen ook de reguliere sportmassages onder. In geval van blessures die behandeld moet worden, stem je met je arts of fysiotherapeut af wat je doen moet.

Daar gaat mijn marathon
De overheidsmaatregelen gelden tot 6 april. Dat is al over drie weken. Dan kan het coronavirus probleem onmogelijk zijn opgelost. Om niet achter de feiten aan te blijven hollen, hebben diverse grote evenementen hun verantwoordelijkheid genomen. Op 5 april gaat Rotterdam niet door. Utrecht 19 april ook niet, net als de marathons van Londen en Boston. Het regent evenementen die niet doorgaan of uitgesteld worden. 

Vijf atleten hadden in samenwerking in een geregisseerde marathon hun fiches op Rotterdam gezet voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio en hebben nu een probleem: Michel Butter, Khalid Choukoud, Bart van Nunen, Frank Futselaar en Mohamed Ali. Om aan de start te mogen staan bij de Spelen in Tokio moeten ze voor 31 mei aan de Olympische limiet van 2.11.30 hebben voldaan. Vooralsnog worden de kwalificatie eisen niet aangepast.

Lichtpuntje
Het wordt de komende weken warmer. Hogere temperaturen zijn gunstig tegen de verspreiding van het coronavirus. En hoe dan ook nadert het voorjaar met betere temperaturen. “De meeste luchtweginfecties komen in de zomer niet voor. We zijn minder met elkaar in volle ruimten en vaker buiten. UV-licht en vochtigheid spelen naast de hoogte van de temperatuur een rol. Als het 20°C of meer is, inactiveert een griepvirus snel,” laat viroloog Ab Osterhaus in de krant opschrijven. Met een beetje geluk zijn er in mei nog gunstige omstandigheden en kwalificatiemogelijkheden voor onze nationale marathontop. Hogere temperaturen zijn helaas niet gunstig voor scherpe marathontijden. Daar maken de vijf zich terecht zorgen over.

Blijf trainen maar doe voorzichtig
Ons dringende advies is maatregelen van je werkgever en je atletiekvereniging ter harte te nemen en bovendien sociale contacten te vermijden. Was je handen veelvuldig. Ook als je jezelf top voelt, sla je dat gezellige verjaardagsfeestje over. Je kunt zonder het zelf te merken besmet zijn en het virus op anderen overdragen. Of het zelf van iemand krijgen.

Blijf ook trainen. Met je trainer kun je per mail contact houden. Als je geen verschijnselen hebt, kun je best met een klein groepje trainen. Hou wel afstand, geef geen hand en drink niet uit de bidon van een ander. Als je verkoudheidsverschijnselen hebt, train je natuurlijk alleen.

Wel neem je in je marathon trainingsschema gas terug en stem je het nu bijvoorbeeld af op de Leiden marathon op 10 mei. Leiden heeft een mooi en snel parcours door het Groene Hart. Of wat dacht je van Duisburg op 7 juni? Er is een reële kans dat deze marathons door kunnen gaan. Als je voor een marathon traint, zou je in je trainingsschema het aantal weken terug kunnen gaan dat je nieuwe marathon later is. Je verlengt dan je schema en laat de opbouw intact. Als je geen nieuw doel hebt, kun je het best naar een onderhoudsniveau van je training. Voorlopig zijn er toch geen wedstrijden.

Train niet te hard
Je weet dat je na een heel lange duurloop of zware training enkele dagen nodig hebt om te herstellen. Feitelijk komt dit neer op een aanslag op je immuunsysteem en ben je vatbaarder voor een virusinfectie en dus ook voor het coronavirus. Zware inspanningen kun je daarom beter achterwege laten. Voldoende nachtrust is ook goed voor je weerstand. Net als verstandig eten, maar dat wist je als hardloper ook al. (bron)

Geen opmerkingen: