maandag 4 maart 2024

Kleine en grote Strava ergernissen

PR's Stava pagina kloppen niet allemaal!

Feit is dat je veel van elkaar kan leren. Een ander feit is dat ik tamelijk competitief ingesteld ben. Zo hebben we over een kleine twee weken de AVA Track & Field wedstrijd. Deze is onderdeel van de Achterhoekse crosscompetitie en het is dan zo dat de allerbeste hardloop atleten uit de Achterhoek aan de start zullen verschijnen om mee te dingen naar een topnotering in de einduitslag.

Zoals een fanatiek loper betaamt kijk ik dan ook elke dag even op de inschrijvingslijst om te zien welke toppers aan de start zullen verschijnen. Bekende en onbekende namen passeren de revue en van de meeste bekenden weet ik redelijk goed wat de prestaties nu en in het verleden zijn. Om te kijken of mijn geheugen me in de steek laat doe regelmatig een steekproef op Strava of kijk op www.uitslagen.nl of ik een zekere loper of loopster terug kan vinden.

En dan lieve mensen, kom ik af en toe wat dingen tegen die me toch in meer of minder mate wat irriteren. En omdat ik het idee heb dat we alles tegen elkaar kunnen zeggen, zal ik hier enigszins geanonimiseerd gewoon man en paard noemen. Let wel, het is opbouwende kritiek en het is ook slechts een steekproef dus neem het niet te persoonlijk maar ik kan niet langer zwijgen.

Als eerste pak ik F.R. Een loper op leeftijd met een indrukwekkende staat van dienst. Volledig afgetraind loopt hij menig jongeling met zijn vingers in de neus eruit. Ook tactisch een heel sterke loper die een wedstrijd als geen ander op kan bouwen. Het is een man waar je echt tegen opkijkt, een voorbeeld voor de ambitieuze loper.

Maar dan ga je naar zijn Stravapagina om zijn PR’s eens te bekijken. Helaas springen je dan de tranen in de ogen. Ik zal geen screenshot maken maar slechts een paar “hoogtepunten” opsommen: 400m in 17 seconden, 5km in 3:49 (totaal, niet per km), 10km in 8:08 en de halve marathon in 18:20.

Gelukkig is in dit geval overduidelijk dat het hier om niet kloppende tijden gaat. Maar je zou verwachten dat iemand zijn lijstje gewoon even netjes up-to-date houdt en afwijkende waarden uit het systeem gooit.

Een andere loper die ik erg hoog heb zitten is een zekere R.t.H. De beste man is een tikkeltje jonger dan ik ben en liet me tot een jaar geleden altijd in de door hem opgeworpen stofwolken achter. Door wat lichamelijk ongemak van zijn zijde zijn op dit moment de rollen omgekeerd. Op wat langere afstanden moet hij veel terrein toegeven en op de korte afstanden is het altijd spannend wie er vooraan eindigt.

Maar omdat ik niet alleen wil vergelijken bij de waan van de dag maar ook graag kijk naar historische prestaties keek ik bij RtH ook even op zijn Strava om te zien welke beste tijden daar geregistreerd stonden.

Nou gaat u er maar even voor zitten want dit is wat ernstiger dan bij F.R. 5km in 19:09. Mijn eerste gedachte is dat het snel is voor R. Ik gok dan ook dat dit wellicht in een wat verder verleden is gelopen. Maar wanneer ik doorklik zie ik dat het “gelopen” is op 1 oktober 2023.10km op 42:38 – gruwelijk scherpe tijd maar het klopt, netjes gelopen in 2017 bij de Montferland run. Maar dan de halve marathon: 1:33:44 – verdikkeme, dat is nog steeds 3 minuten sneller dan dat ik hem ooit gelopen heb. Maar klikken we door, dan zien we dat deze snelle tijd ook op 1 oktober 2023 gelopen is. Laten we zeggen dat ik mijn twijfels heb bij deze prestaties en ik vermoed dat enige opschoning hier ook op zijn plek is.

Een ander groot voorbeeld voor mij is G.W. De man ademt hardlopen en heeft het best bezochte hardloopblog van Gelderland. Bijzonder is dat G. maar drie mensen volgt waarvan er eentje F.R. is. Zijn PR’s zijn meer dan indrukwekkend maar met zijn hardloopcarrière durf ik die natuurlijk niet zonder meer in twijfel te trekken.

Zo heeft G.W. op 3 mei 2016 48,90km gelopen met een gemiddelde pace van 3:55. De halve marathon staat bij G.W. op 58:46, gelopen op 6 december 2015. En hoewel ik weet dat G.W. grootse prestaties heeft geleverd, begin ik hier toch wat te twijfelen. Op de zelfde dag de 5km in 13:12 – het zijn tijden die ik nooit zal halen en dat demotiveert me wat.

Ik zal het bij deze drie grote hardlopers laten, ze staan niet alleen bij deze desinformatie op Strava maar ik wil wel een oproep aan iedereen doen om de cijfers correct te houden. Beginnende hardlopers zoals ik raken ervan in de war en worden erdoor gedemotiveerd. Strava heeft allerlei opties om fouten te herstellen. Ben je een keer vergeten je horloge uit te zetten na een loop, dan kun je het eind (of het begin) er gewoon vanaf knippen. Kleine moeite, groot plezier. En is de GPS een keer helemaal van slag, overweeg dan het loopje gewoon te verwijderen. Je hebt zelf ook niks aan incorrecte informatie. Sterker nog, wanneer je traint op basis van eerdere prestaties en inspanning dan werkt foute data je tegen. Training Curves lopen dan uit lijn.

Als afsluiter wil ik zeggen dat ik het erg op prijs stel dat ik jullie prestaties kan volgen. Er zijn lopers die zo geheimzinnig doen dat ze helemaal geen publiek Strava-account hebben. Daar schrijven we de volgende keer wel een stukje over.

Hans Monasso

Screenshot FR vs HM

1 opmerking:

Geert zei

Hans, ik kijk er eigenlijk nooit naar. Maar ik heb het aangepast en denk dat het nu klopt. Fietsen gaat toch wat harder dan hardlopen!