maandag 20 februari 2012

Zandroute in Zelhem

De Zandroute, een bewegwijzerde route
Een route van bijna 10 kilometer dat eerst door een open landschap, later door het bosgebied Het Zand en via een oude spoorbaan weer terug naar het centrum van Zelhem loopt. Dat lijkt me een leuk tochtje voor de paar vrije uurtjes die ik vandaag heb. Op een informatiebord lees ik dat het dorp zich het "groene hart van de Achterhoek" noemt en is gesticht in het jaar 801. Rond de oude kern hebben zich moderne uitbreidingen voltrokken, doch de bewoners hebben oude tradities in ere weten te houden en 's avonds om 21.00 uur luidt nog altijd de papklok. Vroeger was dat een teken om te stoppen met werken en thuis, meestal pap, te gaan eten.

Ik start bij het Toerisch Overstap Punt dat tegenover het voormalige stationsgebouw van de Gelders-Overijsselse-Lokaalspoorweg-Maatschappij uit 1885 ligt. Dit station is in gebruik geweest voor personen vervoer tot 22 mei 1937, nu is onder andere de VVV winkel in dit pand gevestigd. Er omheen is het Cultureel Centrum "De Brink" met diverse zalen, restaurant en het zwembad gebouwd. Aan de gevel van het pand hangt een beeldhouwwerk van de Zelhemse heks Smoks Hanne. De legende wordt op het bord aan de gevel vermeld. De spoordijk is na het verwijderen van de rail vele kilometers als verhard en onverhard fietspad in gebruik.

Na ruim een kilometer loop ik tussen een gebouw van dagverzorging de Zonnehoek en de Algemene Begraafplaats Dennenlust het buitengebied van Zelhem in. Even hiervoor heb ik me enkele honderden meters verlopen door een bordje dat de andere kant is opgedraaid maar ik zit al snel weer op de goede route. Ik steek de N315 over en loop in een weids landschap langs enkele oude boerderijen. Even later kom ik op de kruising van de Aaltenseweg en de Varsselsestraat. Eerstgenoemde was in 1577 "Den Deventerweg", de weg van Deventer naar Aalten en in de 18e eeuw in gebruik als Hessenweg. De Varsselsestraat was de oude verbindingsweg van Ruurlo via Keppel naar de Hanzestad Doesburg.

Ik loop ten Noorden van Zelhem Het Zand binnen, een natuurgebied van 230 hectare met overwegend naaldbomen. Het is verreweg het mooiste gedeelte van de route en via een langgerekt zandpad van enkele kilometers, waar vast de oude spoorbaan moet hebben gelegen, kom ik weer terug in het centrum van Zelhem. Ik heb weer genoeg energie opgedaan om aan het werk te gaan.

enkele foto's van de Zand route
Natuurgebied Het Zand

Geen opmerkingen: