dinsdag 23 oktober 2012

Rondje Lievelde

Museumboerderij Erve Kots
Het is s'morgens 8.15 uur, Lievelde is aan het ontwaken en de eerste agrariërs zijn al druk bezig om hun bedrijf draaiende te houden. Het is nog niet helemaal licht en licht bewolkt als ik aan mijn duurloop bij Erve Kots begin. Dit is een Saksische boerderij uit de 17e eeuw met Los Hoes, bakhoes, kolenbrandershut, rosoliemolen, oudheidkamer en houtzagerij. In het brouwhuis wordt zelfs nog op geheel ambachtelijke manier bier gebrouwen: het "Frederik Hendrik" biertje en het Achterhoekse landbier "Boksebier". Tot 1936 is de boerderij bewoond geweest door de familie Kots. Na het overlijden van de laatste bewoner, Hendrik Kots, heeft de erfgenaam het museum gesticht. Het openluchtmuseum laat zien hoe de Achterhoekse boer eeuwenlang leefde, woonde en werkte.

Bij het tegenover gelegen kaasboerderij Weenink kun je kijken naar de ambachtelijke bereiding van boerenkaas, kruidenkazen en andere zuivelproducten. Vandaag ben ik daar echter niet voor gekomen en ik vertrek in westelijke richting. Ik loop een aantal van de vele kerkepaden die Lievelde rijk is en ga naar ongeveer 500 meter het Kolsteepad op. Later kom ik ook nog op het Bloemendalpad, Gasteveldsdijk en het Trampad. In de verte kijk ik tegen de achterzijde van het speelparadijs Megapret aan. De familie Wassink heeft hier hun bedrijf ontwikkeld van een boerenbedrijf naar een volwaardig dagrecreatiebedrijf voor kinderen. 

Ongeveer halverwege de route kom ik een hekwerk met borden tegen waarbij je goed moet kijken om er nog iets uit wijs te worden. Er hangt een prachtig bord tussen van "Onthaasten in de Achterhoek" en dat spreekt me op dit moment wel aan. Als ik het dorp Lievelde in loop, zie ik dat de hele hoofdstraat er uit ligt en het lijkt of het dorp wordt aangesloten op de riolering maar deze zal wel vervangen worden. Op een bloeiende warenmarkt met twee kramen proberen enkele ondernemers hun spullen aan de man te brengen en vraag ik me ondertussen af of het dorp zelf nog enkele winkels heeft? Of is het voor de dagelijkse boodschappen aangewezen op Lichtenvoorde of Groenlo?

Langs de spoorbaan van Zutphen naar Winterswijk ga ik het dorp uit. Ik loop het viaduct onder de N18 door waarna ik enkele kilometers verder dezelfde weg weer oversteek en in de richting van Groenlo loop. Ik sla linksaf het bos in en hier is het even goed uitkijken waar ik naar toe moet. Een wegwijzer van Erve Kots stuurt mij weer in de goede richting en net voor het uur ben ik terug op mijn vertrekpunt. Als ik even na half tien thuis de oprit op rijd, heb ik er al een leuk tochtje opzitten en nog een mooie dag voor me.

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum
Heerlijk weer met een prachtig opkomende zon
Spoorzoeken in het dorp Lievelde
De gelopen route

2 opmerkingen:

Geert zei

Katja en Björn, jammer dat jullie niet mee konden door de prachtige omgeving van jullie dorp.

katja zei

Ja dat was Jammer. Volgende keer gaan we mee. Lievelde is prachtig he? Ja in Lievelde zijn Inderdaad geen winkels.