donderdag 9 mei 2013

Foto's en verslag van de 4e Hemelvaartsloop in Groenlo

van links naar rechts staand: Hans Gerritsen, Henk Lammers, Andre Bleumink, Martin Hengevelt, Marloes Bosveld, Jozo Vulic, Yvette Heusinkveld, Robin Wubbels, Linda Prinsen, Dirk Vreman, Samantha Zeegers, Inez Balke, Andre Balke, Inno Spekschoor, Dirk-Jan Robbe, Wim Rensink, Han Arentsen, Henk Bol en Gerrit te Lindert. Op de hurken: Linda Scholten, Mirjam Lammers, Tracey Jewell, Geert Wevers, Marieke Prinsen, Henk Lammers, en Henk Mengers
Een tijdje geleden deed Geert een oproep op zijn site om mee te gaan met een trainingsloopje op Hemelvaartsdag. Volgens de definitie van Wikipedia is dat dus eigenlijk een variant op het aloude Dauwtrappen. Dit zegt Wikipedia over: Dauwtrappen, soms ook dauwtrappen genoemd, is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken. Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen, vandaar de term dauwtrappen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

Ik was dan ook wel nieuwsgierig wat Dirk-Jan Robbe (die deze keer de organisatie in handen had) van deze traditie zou weten te maken. En ik was niet de enige. Maar liefst 27 personen verzamelden zich in het Centrum van de Achterhoek, de vestingstad Grolle dus, om aan dit evenement deel te nemen. Gelukkig hoefden we niet echt heel vroeg er uit, om half acht was de start pas. Echte dauwtrappers zijn dan waarschijnlijk al weer thuis….


Een gevarieerd gezelschap stond aan de start. Naast natuurlijk een grote groep lopers van AVA ’70 waren er ook een aantal lopers uit Winterswijk, Dinxperlo, Sinderen, Varsseveld en Groenlo. Het hardloopwereldje in de Oost-Achterhoek is maar klein en het was dan ook een gezellig weerzien voor de meesten. Het gros kende elkaar van wedstrijden of van eerdere loopjes die Geert in het verleden georganiseerd had.


Na zo’n 200 meter hadden we Grolle echter al achter ons gelaten en werden we over verlaten boerenlandweggetjes richting de plek van mijn eigen roots gevoerd. Via Voor-Beltrum ging het richting Beltrum. Enkel slaperige koeien en wat weidevogels keken enigszins verstoord op als de groep lopers voorbij kwam. De stemming was opperbest en het tempo was op een zodanig niveau dat iedereen nog volop mee kon praten zonder echt achter de adem te komen. Daar werd dan ook volop gebruik van gemaakt.


Na een toeristisch tripje door Beltrum gingen we ineens een zandpad in. Even dacht ik dat we nu eindelijk aan het zingend en blootsvoets op het gras dansen zouden toekomen waar Wikipedia het over had, maar het bleek één van de mooie kerkepaden te zijn die Beltrum rijk is. En, hoewel we van de kerk weg liepen, hield iedereen toch netjes de schoenen aan en op dansen op het natte gras heb ik ook niemand kunnen betrappen.


Zoetjes aan hadden we de grootste helft er al weer opzitten en werd de torenspits van Groenlo weer zichtbaar. Ondanks het feit dat we het laatste stuk wind tegen hadden (kan uiteraard niet anders met Grolsche wind) hield iedereen het goed vol en naar exact 15 km stonden we weer op de plek van vertrek. Daar stond ons zelfs een heerlijk ontbijtje te wachten met broodjes, melk, jus en een lekker kopje koffie. Nog even werd er gezellig nagepraat en toen vertrok iedereen voldaan huiswaarts. Geert en Dirk-Jan bedankt voor het organiseren, ik heb genoten. Ik ben nu al benieuwd waar het dauwtrappen volgend jaar gaat plaatsvinden.



André Bleumink

fotoalbum

4 opmerkingen:

Geert zei

Ik vond het weer een mooie morgen. Gelopen over wegen en kerkepaden rond Groenlo en Beltrum waar ik nog nooit gelopen heb en weer een prima verzorging achteraf door de familie Robbe. Bedankt voor jullie gastvrijheid!

Mooi verslag Andre.

Dirk zei

Vond het een eer al die toppers bij ons thuis te mogen ontvangen.
Graag gedaan dus en tot de volgende keer maar weer.

Henk L te A zei

Prima route Dirk Jan, wil nog met name noemen het zien van de lemen muur van de vogelwerkgroep waarin de nesten van de oeverzwaluwen zichtbaar waren.

Dirk zei

Bedankt Henk voor deze info.
Zal de volgende keer met andere ogen naar deze lemen muur kijken.