maandag 27 mei 2013

Spoorloop van Terborg naar Doetinchem

Villa 'De Ooyman' in de bossen van Gaanderen
Toen ik enkele weken geleden mee deed aan de 5x5 Estafette in Doetinchem, zaten we voordat de wedstrijd begon met zijn allen in de kantine van atletiekvereniging Argo te schuilen voor de slechte weersomstandigheden. Ik ben toen wat gaan bladeren in het clubblad dat daar lag en kwam een beschrijving van een INV-natuurwandeling uit 1988 tegen. Het eerste waaraan ik dan meestal denk is, dat ik de route wel een keer kan gaan lopen en heb het clubblad toen meegenomen, er lagen er meerdere.

Afgelopen maandag was het al zover en onder erg mooie weersomstandigheden stond de 'Spoorloop' op mijn programma. De route loopt grotendeels door de bossen rond Gaanderen en begint op het station in Terborg en eindigt op het station in Doetinchem. Net na de middag parkeer ik mijn auto dan ook bij het eerstgenoemde station en ga vanuit het NS-station linksaf en steek na 300 meter het spoor over. Ik volg het fietspad aan de parallelweg in de richting van Varsseveld en neem de derde weg links, het Voorbroek. Nadat ik de Akkermansbeek over ben, loop ik op een verharde twee sporen bestrating, een grasachtig pad en enkele zandpaden in de richting van Gaanderen. Een oud ANWB bord geeft aan dat ik me zo'n 900 meter van de Rijksweg- en 6,6 kilometer van Doetinchem bevindt. 

Een kilometer verder passeer ik het witte kerkje in Gaanderen en enkele wegen, paden en bossen komen me bekent voor van de Achterhoek cross, die hier tot voor enkele jaren nog plaats vond. De route slingert zich verder door de bossen, ik steek de Bielheimerbeek- en twee keer het spoor over. Nadat ik het pompstation "De Pol' gepasseerd ben, ligt een klein stukje verder villa 'De Ooyman' parmantig in de zon te schitteren. Het prachtige huis heeft een majestueuze maar ook wel charmante uitstraling.

Bij de bossen van natuurpark 'Koekendaal' in het bosgebied van 'de Wrange' vraag ik even naar de weg en een hovenier stuurt mij weer de juiste richting uit. Via de statige huizen in de buurt van 'stadion de Vijverberg' kom ik op het station in Doetinchem aan. De trein die me terug naar Terborg moet brengen is net vertrokken maar bijna een half uurtje wachten op een bankje in een lekker zonnetje is toch ook geen straf?

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum

8 opmerkingen:

Henrie zei

Hey Wereldreiziger,

als je nog eens zo'n station-tot-station-tocht wil doen moet je hier eens kijken (http://wandelnet.nl/themas/ns-wandeltochten). Staat vast wel iets leuks tussen.

Henrie

Geert zei

Dank je Henrie, daar zal ik in de toekomst nog eens een tochtje van lopen.

Harro zei

Wederom een leuke tocht, zo te lezen!

Sandra zei

Hoi Geert, het lijkt mij een mooie route. Staat deze d.m.v. bewegwijzering aangegeven in Terborg? Weet je ook hoe lang de route is?

Geert zei

Hoi Sandra, het is ook een mooie route van bijna 10 kilometer lang. Staat niets aangegeven onderweg maar ik heb er wel een mooie beschrijving van, waar je wel een kopie van kunt krijgen. Ook mooi om te wandelen.

Sandra zei

Dat klinkt goed! Mocht je toevallig in de gelegenheid zijn om de route naar mij door te mailen, dan zou dat geweldig zijn!
(wassink.s@gmail.com)
Dan heb ik een mooie route voor een wandeltocht zondag :)

Anoniem zei

Woensdagavind 24 juli gaan we met een flink aantal lopers van argo deze route lopen, we zijn benieuwd, je hoort van ons

Geert zei

Ik ben benieuwd naar jullie bevindingen, het is een mooie route om te lopen