dinsdag 21 mei 2013

Ooijpolder bij Nijmegen

Prachtige dijkwoningen
Men zegt dat Ooij het mooiste plekje van Nederland is. Dat lijkt overdreven, maar Ooij beschikt over een bijzonder polderlandschap dat door de eeuwen heen door de woeste rivier is gevormd. In mijn training geniet ik inderdaad van de mooiste vergezichten en de vele kolken, wielen en de rivier de Waal maken het geheel tot een waterrijk gebied.  

Ik start mijn duurloop bij het transformatorhuis, dat in 1926 voor de steenfabriek "De Ooij" is gebouwd. De krachtstroom werd gebruikt om de "excavateur", een emmerbaggermachine, te kunnen laten werken. Daarmee kon de klei machinaal worden gewonnen, een geweldige vooruitgang ten opzichte van het handmatige werk. Ook voorzag het transformatorhuis een deel van de in de omgeving gelegen boerderijen van stroom.

Ongeveer een kilometer verder kom ik door het plaatsje Ooij en even later over het bruggat, dat rond 1940 is gemaakt om de smalspoortreinen, waarmee klei vervoerd werd, door de dijk te kunnen laten rijden. Voordien reden de treinen over de dijk heen maar het kostte de stoker van de trein nogal wat kolen om de trein daarover te krijgen. In deze dijkdoorgang liggen vanmorgen de schapen heerlijk van hun rust te genieten.

Het dorpje Groenlanden telt slechts enkele huizen die gebouwd waren bij de voormalige steenfabriek. Rond het dorp ligt het gelijknamige moeras- en natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het grotere natuurgebied de Gelderse Poort. De bizonbaai, die ontstaan is door grootschalige zand- en grindwinning, laat ik aan mijn rechterhand liggen. Deze heeft een open verbinding met de Waal en is nu geliefd als badstrand.

Iets verderop aan de Ooijse Bandijk kom ik langs een veldoven, dat het oudste type in de baksteenindustrie is. Het is nog goed te zien dat tussen de muren de stenen zodanig gestapeld werden dat er stookgangen overbleven. In de naast gelegen ringoven is een vleermuizenhotel waarin vleermuizen hun winterslaap houden.

Aan het eind van mijn route pak ik de buurtschap De Tien Geboden nog even mee, loop ik langs karakteristieke dijkwoningen en geniet ik van de vele soorten vogels en dieren die hier een plaatsje gevonden hebben. Ik heb er een schitterende route opzitten en ik ben vast van plan om hier nog eens een keer weer terug te komen. Wat een geweldig mooi gebied!

Klik op de link voor een aantal foto's

fotoalbum


Excavateur of emmerbaggermachine
Schitterende vergezichten

8 opmerkingen:

Marco zei

Geert prachtige foto's. Heb je een nieuw Fototoestel of zo? man man wat scherp

Geert zei

Dat heb je goed gezien Marco.

Trailertje zei

Topkwaliteit.

Anoniem zei

Hehe, hoef ik eindelijk de achterhoek niet meer in!

Harro zei

Weer wat opgestoken. Mooi beschreven; alsof je van de Ooyse VVV bent!!

Gerrit zei

Leuk tochtje Geert, de data boven je artikelen werken wel wat verwarrend.

Johan Wolthuis zei

Hoi Geert,
Vandaag de Kalorama-wandeltocht gelopen als voorbereiding op de 4-daagse van Nijmegen. Tocht ging ook voor een deel door de Ooy-polder. Zag ik opeens de beschreven dijkdoorvoer en de Excavateur of emmerbaggermachine. Echt een mooie omgeving daar.

Geert zei

Erg leuk Henk dat je op enkele plekken hebt gewandeld waar ik enkele dagen daarvoor heb gelopen en dat je deze uit het verslag weer kent.