zondag 17 mei 2015

Verslag en uitslagen van de 3e Quintusloop in Hengelo

Het podium op de 10 kilometer bij de dames en heren, met van links naar rechts  Ellen Silverentand, Aukje van Egteren, Jolanda Wissels, Sjoerd Fijnje,Hans Boonstra en Hermi van Egteren
Atleten  Hengelo pakken podiumplek 3e Quintusloop / Boonstra wint voor eigen publliek

Door Benno Stevering

HENGELO (GLD) –  In totaal kwamen er 150 deelnemers aan de start van de Quintusloop in Hengelo, iets minder dan vorig jaar. De sfeer was goed. De tijdregistratie geschiedde door middel van een chip. De eindtijden waren  wat minder, waardoor de parcoursrecords mede vanwege de harde tegenwind intact bleven. Wel was er genoeg strijd te bespeuren. De tien kilometer viel ten prooi aan Hans Boonstra uit Hengelo.De 51-jarige trathleet liep in zijn thuiswedstrijd naar een winnende tijd van 40.16 minuten en was zichtbaar blij met de eindzege: ‘’De laatste twee kilometer wist ik de kop over te nemen en mijn tempo vast te houden.Ik heb mijn krachten goed verdeeld. Eenmaal op kop wist ik nog wat te versnellen. Het is leuk om voor eigen publiek te winnen. In de zinderende slotfase had ik een gaatje van honderd meter op de nummer twee. Dit is een mooie voorbereiding op het komende triathlonseizoen, mijn 34e triathlonseizoen!. Misschien dat ik nog een halve marathon ergens meedoe.’’ De veteraan is nog steeds goed voor tien triatlons per jaar, waaronder die van Hengelo, Holten en Doetinchem. Hans Boonstra is een graag geziene constante factor bij triatlons. Maar ook bij hardloopwedstrijden heeft hij zijn sporen nagelaten. Boonstra was niet een van de allersnelsten, maar nog steeds mag hij trots terugkijken op jaren geleden neergezette tijd van 36.45 minuten in Pannerden over een tien kilometer.  

De 26-jarige ultraloper Sjoerd Fijnje uit Vorden  zette in de laatste vijfhonderd meter Hermi van Egteren uit Zelhem op achterstand die lange tijd de koppositie domineerde.  Fijnje liep naar zijn zeggen enigszins vlak en wist met een impulsieve inhaalrace zijn tweede plek op te eisen met 40.28 minuten. ‘’Ik ben lid van Hanzesport en wil binnenkort weer een halve marathon lopen. In de laatste vijfhonderd meter hier in Hengelo wist ik alles uit de kast te halen. De nummer 1 was echter niet meer in zicht voor mij. Het lijkt me heerlijk straks weer ultra marathons te lopen, mijn specialisme.’’ Hermi kon hem niet volgen en nam genoegen met een derde plek in 40.32 minuten.  

Zijn partner, Aukje van Egteren was de rapste bij de vrouwen in 44.36 minuten.’’We zijn net terug van Alanya waar we meededen aan ‘Wings for life’, een prachtevenement waar wereldwijd op hetzelfde moment van de dag hardgelopen werd. Je moest uit de race als de catchercar je passeerde.’’  Drie weken geleden liep Aukje nog een persoonlijk record van 3.19 uur op de marathon in Rotterdam. Komende maanden zal ze nog een wedstrijd pakken in Doetinchem, de Keppelrun en zich richten op de triathlons. Wellicht dat de Veluwezoom trial over 55 kilometer nog stiekum in beeld komt. Ellen Silverentand uit Doetinchem werd tweede op enige achterstand in 48.49 minuten, gevolgd door Jolanda Wissels uit Hengelo die 51 minuten nodig had over de tien kilometer. 

De vijf kilometer loop kende een zege voor de 39-jarige Bas van Beek uit Epe in 18.05 minuten. De Run bike runner had een goede voorsprong opgebouwd na 2,5 kilometer en stond deze niet meer af.’’Het parcours was goed met pijltjes aangegeven. Onderweg kwamen we mul zand tegen en was de tegenwind een flinke spelbreker. Wel vond ik het een erg leuke loop.’’  Jeroen Brummelman liet de klokken in zijn woonplaats stil staan op 18.36 minuten en werd tweede. ‘’Ik wilde rustig starten en dat lukte. De koploper ging te hard voor mij. Ik loop op eigen schema’s. Einde van het jaar staat de marathon van Frankfurt op de planning! Daar wil ik onder het uur duiken’’. Stefan Scanu van Argo uit Lichtenvoorde liep behoudend van een tiende naar een derde plek. Vijftiger  Jos Slutter uit Varsselder was weer blessurevrij en liep 19.40 minuten. Dinand Woolschot uit Zelhem vertrouwde op zijn geluksnummer 37 wat uitmondde in een voor hem prettige loop waarbij alleen de wind hem opbrak. 

De strijd bij de vijf kilometer vrouwen was spannend. Zo won de 17-jarige Bo Meerbeek van Argo uit Doetinchem deze afstand in 22.26 minuten. ‘’Ik vind het leuk wedstrijden in de regio te lopen. Ik heb niet achterom gekeken. Dit is echt wel mijn favoriete afstand. In de laatste kilometers zakte ik nog wat terug, wel wist ik mijn eerste plek vast te houden. Astrid Bosch uit Hengelo eindigde amper acht tellen achter haar. Marijke Minkhorst uit Doetinchem werd derde in 22.59 minuten.

Uitslagen Quintusloop Hengelo Gld, 17 mei 2015: 

Mannen tien kilometer: 1. Hans Boonstra (Hengelo-Gld) 40.16 minuten, 2. Sjoerd Fijnje (Vorden) 40.28, 3. Hermi van Egteren (Zelhem) 40.32. 

Vrouwen tien kilometer: 1. Aukje van Egteren (Zelhem) 44.36 minuten, 2. Ellen Silverentand (Doetinchem) 48.49, 3. Jolanda Wissels (Hengelo) 51.00. 

Mannen vijf kilometer: 1. Bas van Beek (Epe) 18.05 minuten, 2. Jeroen Brummelman (Hengelo) 18.36, 3. Stefan Scanu (Lichtenvoorde) 19.17. 

Vrouwen vijf kilometer: 1. Bo Meerbeek (Doetinchem) 22.26 minuten, 2. Astrid Bosch (Hengelo-Gld) 22.34, 3. Marijke Minkhorst (Doetinchem) 22.59. 

Jeugdloop: 1. Thijs Menkveld (Hengelo) 24.29 minuten, 2. Lars van Aelst (Hengelo) 27.18, 3. Else Sesink (Hengelo) 31.09.

alle uitslagen

Geen opmerkingen: