maandag 18 juli 2016

Heinkenszand 't Ommetje Ouweland

Molen 'De Vijf Gebroeders'
De weersvoorspellingen voor vandaag zijn zon, zon en nog eens zon en dat bij een temperatuur dat in de richting van de 30 graden gaat. Ina en ik besluiten daarom al vroeg om de hardloopschoenen aan te trekken en het 't Ommetje Ouweland te gaan lopen. We vertrekken van ons vakantiepark 'Hof van Zeeland', waar we nog bijna niemand tegen komen. 

We gaan via de Stelleweg, een fietsweg waar de automobilist te gast is, linksaf de Boerendijk op. We zitten gelijk op de route en een kilometer verder lopen we langs de Molen 'De Vijf Gebroeders' aan de Stationsweg in Heinkenszand. Nadat in 1849 de oude molen door de bliksem werd getroffen en was afgebrand, werd in 1851 begonnen met de bouw van deze Stellingmolen. Vlak naast de molen lag het oude station van Heinkenszand. Het station lag vanaf 1966 aan de oude Sloelijn die naar Vlissingen-Oost ging maar in 2009 is het spoor vervallen door de komst van de nieuwe lijn naar het Sloegebied. Nu is het een zandpad geworden en over het tracé van de oude spoorlijn lopen we zuidwaarts door een mooi weidegebied afgewisseld met oude zeedijken. De contouren van de oude spoorlijn zijn nog goed zichtbaar.

De Westdijk scheidt de polders Oosterland en 't Ouweland en hier is ook klompenmakerij Traas gevestigd. Begin 1900 waren er in Heinkenszand nog 12 klompenmakers, die klompen vervaardigden van wilgen- en populierenhout, momenteel is alleen klompenmaker Traas nog actief. Even verder komen we in de buurtschap 'Spoorwegje' en regelmatig komen we een lindeboom in het landschap tegen. Om de eigendomsgrens van een ambachtsheer af te bakenen werd vroeger een lindeboom geplant. Deze grenslinde deed vaak ook dienst als grens tussen twee gemeenten en zijn als karakteristiek landschaps- en natuurelement beschermd; er broeden ieder jaar steenuilen in de holten van sommige grenslinden.

Bij de oude Boerendijk verlaten we het oude spoortracé en komen weer aan de achterkant van ons bungalowpark en lopen om de recreatieplas "Stelleplas" heen. De Stellepolder was rond 1400 een uitgestrekt schorren- en slikkengebied. Ina gaat terug naar ons huisje en ik ga via de Westerguitedijk verder tot bovenop de dijk om er nog ruim een kilometer bij te lopen en zo het 't Ommetje Ouweland vol te maken.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
Weer terug op ons vakantiepark

2 opmerkingen:

Ankie te Brake zei

Geert, je hebt dezelfde trekjes als Jan. Altijd nog een lusje erbij lopen, net iets verder..... groetjes en fijne vakantie nog!!

Jelle zei

Mooie foto's geert en een fijne vakantie nog