zaterdag 6 mei 2017

Derde plaats D40+ Cindy Brusse bij kwart triathlon van Breukelen

3e plaats Cindy Brusse
Zaterdag de kwart triathlon van Breukelen. Het doel was oa om sneller te zijn dan mijn laatste deelname in 2008, 1 van mijn 2 beste triathlonjaren een decennium geleden. Toen had ik een tijd over hetzelfde parcours van 2.11.56. Dit jaar meerdere keren gemerkt dat door de trainingen via Tritrack de duurconditie tov de afgelopen recente jaren goed toeneemt. Desondanks blijft de korte afstand (achtste/sprint) mijn favoriete en zie ik toch op tegen 40km hard fietsen en daarna nog eens een goede 10km afleggen tijdens een kwart triathlon. De tijd van 2008 leek me toch wel goed haalbaar en sterker nog, onder de 2.10.00 zou toch ook wel moeten kunnen? Dat viel dus een beetje tegen gisteren :-(. De finishklok gaf 2.10.50 aan. Daarmee werd ik 5e van de eerste 5 dames die in de 2.09 en 2.10 finishten. En waar lag dat nou aan? Ten eerste was de voorbereiding deze week was niet ideaal. Meer dan anders gewerkt, lange dagen, nog herstel van de wedstrijd van afgelopen zondag en vervolgens trainingen voor en na het werk, omdat er deze week geen vrije dag doordeweeks was. Kortom: ik was er moe van, maar hoopte daar zaterdagochtend niets meer van te voelen.

Maar in tijdens het zwemmen merkte ik het heel snel.... na 100m kwam ik niet lekker in mijn tempo en het ging niet soepel, maar moest er hard voor werken. Na 500m 6.50. Een oke tijd, maar niet voor het gevoel van verzuring wat dit had gekost. Dit tempo zou ik niet kunnen vasthouden en schatte in als ik zo door zou gaan met 13.55-14.00 volledig verzuurd het water uit te komen. Het zou in ieder geval niet de beoogde 13.45-13.50 gaan worden. Hanneke ( de uiteindelijke winnares van de wedstrijd) vertelde in de kleedkamer geblesseerd te zijn en slechts 30 min per week te zwemmen. Het lukte haar desondanks goed om mij bij te houden, dus ik dacht na 525m, ga jij maar voorop en ik stopte langs de kant. Vervolgens vlak achter Hanneke de rest van de 1000m volbracht in een easy tempo, waardoor ik weer bijgekomen was. Dat easy tempo werd duidelijk in de tijd (bij aantikken 14.30)en daar liet ik dus de eerste halve minuut liggen......

De wissel verliep vlot, maar eenmaal op de fiets zat ik te prutsen om mijn linker voet in de schoen te krijgen, jammer. Hanneke kwam tijdens het gepruts voorbij. Ik probeerde Hanneke op gepaste afstand bij te houden, maar al snel werd duidelijk dat ze wat meer vermogen in de benen had dan ik en ze liep langzaam uit. Op het 1e keerpunt kon ik gaan meten hoe groot het gat mat Carla van Rooijen zou zijn. Haar minste inderdeel is het zwemmen, maar ze is echt speedy op de fiets. Na 5km fietsen was dit 3 minuten. Het fietsen viel niet mee. Het gehele parcours liep langs een vaart en er stond een aanmerkelijke zijwind. Ik kwam erachter dat de materiaalkeuze met velgen van 9cm hoog misschien niet helemaal handig was. Het grootste deel van de race heb ik niet goed op mij ligstuur durven liggen, bang om omgeblazen te worden. Ik harkte door op de fiets en na 53min kwam daar Speedy Carla voorbij. Ik zag meteen dat zij wel heel mooi en rustig op de fiets zat en met een goede cadanz trapte. Hier ligt een trainpunt voor mij! Net voor het einde kwam nog een dame me voorbij, Mariska Visser. De wissel volgde en ging voorspoedig, maar daarna het lopen: wat een stijve benen!

Ik had het plan Mariska weer snel in te halen en naar Carla te lopen. Mariska had het tempo er echter goed in zitten en liep van me weg. Het gat met Carla werd slechts iets kleiner. Na het keerpunt op 5km zag ik dat er een dame vlak achter me liep, en snel daarna werd ik gepasseerd. Deze speedy ter voet zette met 40min de snelste looptijd bij de dames neer! Ik lag inmiddels 5e en dat zou niet meer veranderen. Na 43.21 op een volgens mijn polar M400 een echte 10.07km kwam ik over de finish. De looptijd had ik graag onder de 43.00 gehad. Als de 2x trappetjes bruggen er niet in hadden gezeten was ik er wel dichter bij geweest! Het was ondanks dat er net niet uitkwam wat ik voor ogen had een mooie race en....heel belangrijk, eindelijk 1 zonder kramp of bijna kramp verschijnselen. Onderweg zal ik nu de juiste voeding tot me hebben genomen! Na de finish was de verzorging uitstekend. Keuze uit pinda of tomatensoep, lekkere broodjes, ambachtelijke vruchtensappen en vervolgens kon je je laten masseren. Misschien volgend jaar wel weer naar Breukelen....en dan voor een tijd onder de 2.10.00!

Cindy Brusse

Geen opmerkingen: