zondag 7 mei 2017

Grensoverschrijdende training AVA'70

Sportieve Euregio-activiteit
Zondag 7 mei jl. stond voor de 4e maal de Freunschaftslauf op de kalender. Al vele jaren onderhoudt AVA`70 uitstekende contacten met ASV Ellewick en bezoeken atleten van de verenigingen elkaars wedstrijden. De volgende stap die werd genomen, was het organiseren van gezamenlijke trainingslopen en afgelopen vond dit voor de 4e keer plaats. Afwisselend organiseert een van beide verenigingen de activiteit en dit keer was het de beurt aan onze Oosterburen. Om klokslag half 10 stond het gezelschap van meer dan 40 leden van beide verenigingen plaats voor een uitgezette trainingsronde in het fraaie buitengebied van Ellewick, een klein plaatsje, net over de grens bij Groenlo. Klaus Schlüter, woordvoerder en contactpersoon van de thuisclub heette iedereen welkom en deed dit in zijn beste Nederlands. Dit ging hem bijzonder goed was en een flink applaus van de loper was zijn verdiende beloning. Voordat het peloton in beweging kwam, werd er eerst nog even een groepsfoto gemaakt en dat is jaarlijks al een belevenis op zich. Naast de vlaggen  van beide verenigingen was dit maal ook het de vlag van de Euregio meegenomen om de grensoverschrijdende sportieve activiteit extra kracht bij te zetten.

De route ging via het kleine centrum van Ellewick direct richting het mooie buitengebied van de Duitse grensstreek. De atleten konden kiezen uit een route van 10 of 15 kilometer. Het tempo werd aanvankelijk redelijk in toom gehouden, zodat er ook nog gekeuveld kon worden. Het gebrekkige Duits en het boerenkool-Nederlands was duidelijk hoorbaar, maar dit verhoogde de sfeer en stond een goed gesprek ook niet in de weg. De splitsing van de afstanden vond plaats na zo`n kilometer of 4. Afwisselend kregen de atleten verharde wegen, zandpaden en grasstroken onder de schoenen en was er ook nog tijd om te genieten van de omgeving. Om het Euregio-karakter nog eens extra te benadrukken, werd er afwisselend op Duits en Nederlands grondgebied gelopen.

Bij terugkomst op het sportpark van de combivereniging, waar naast atletiek ook gevoetbald kan worden, was er de mogelijkheid om lekker te douchen, alvorens in het clubgebouw een zeer uitgebreid broodjesbuffet klaar stond. De hongerige atleten hadden ruimschoots de keuze om de verloren calorieën weer aan te vullen. Het was een bijzonder gezellig samenzijn en het ontbrak werkelijk aan niets. Al hoewel….pindakaas was eigenlijk als enigste niet aanwezig. Hier ligt een mooie uitdaging voor AVA`70 om dit volgend jaar, bij de 5e editie, op het menu te zetten. Een sponsor voor het lustrumbuffet heeft zich overigens al gemeld, dus de sportieve samenwerking krijgt zeker een vervolg.

Overigens is de uitstekende verhouding met ASV Ellewick niet de enige grensoverschrijdende samenwerking die AVA`70 onderhoud met onze Oosterburen. Hardlopers van de Duitse vereniging LAZ Rhede nemen dikwijls deel aan wedstrijden op Aaltens grondgebied. Daarnaast zijn er diverse lopers uit Bocholt lid van AVA`70 en heeft de club ook een Duitse sponsor. 

Er is na de 4e Freundschaftslauf de intentie uitgesproken tussen AVA`70 en ASV Ellewick om de Euregio-activiteiten in de toekomst verder uit te breiden en hiervoor wordt zelfs een heuse commissie in het leven geroepen! 

Geen opmerkingen: