woensdag 24 mei 2017

Justitie eist 13 jaar cel tegen verdachten Posbankzaak

Alex Wiegmink
Het OM heeft 13 jaar cel geëist tegen verdachten Souris R. (44) en Frank S. (56) voor het doodschieten van de 44-jarige Alex Wiegmink op de Posbank in Rheden. De aanklager oordeelt dat beide verdachten door hun nauwe samenwerking even verantwoordelijk zijn voor de dood van Wiegmink. Het blijft onduidelijk wie het fatale schot loste, maar volgens de aanklager doet dat er niet toe. ,,Ze zijn samen en allebei gewapend op pad gegaan om een auto te stelen. Ze zijn samen de confrontatie aangegaan met het slachtoffer en hebben beiden geschoten'', aldus de officier van justitie. Bewijs voor voorbedachten rade, en daarmee moord, is er volgens hem niet.

Wiegmink was huisschilder en fanatiek hardloper. Op maandag 20 januari 2003 kwam Wiegmink terug bij zijn auto na een rondje hardlopen, toen Frank S. en Souris R. hem bedreigden. Ze richtten een pistool op hem en eisten zijn auto op. Wiegmink weigerde zijn autosleutels af te staan en moest dat met zijn leven bekopen. De daders vervoerden daarna zijn lichaam in zijn auto naar het Brabantse Erp en staken het voertuig met daarin het lichaam van Wiegmink in brand. De daders wilden de auto van Wiegmink gebruiken als vluchtauto voor de overval die ze wilden plegen op bestelbusjes van een groot meubelbedrijf uit Brabant. Frank S. legde uit dat het de bedoeling was om een auto te stelen en dat ze bewust op zoek waren gegaan naar een afgelegen plek. Frank S. bekende dat hij de trekker overhaalde omdat hij bang werd toen Wiegmink op hem kwam aflopen. Hij voegde eraan toe dat ook Souris R. heeft geschoten. 
Verdachte Frank S. meldde zich in november vorig jaar bij de politie met een bekentenis en een spijtbetuiging na nieuwe aandacht van de politie voor de oude zaak. Zijn medeverdachte Souris R. kon korte tijd later ook worden gearresteerd. De verklaring van Souris R. dat hij niet op de Posbank was die avond, noemde de officier van justitie onzin. Een muts met zijn DNA was gevonden bij de uitgebrande auto in Erp. Ook gaf hij zijn betrokkenheid toe aan undercoveragenten(bron)

Geen opmerkingen: