donderdag 13 september 2018

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 196

Uit de laatste ledencijfers van de AtletiekUnie blijkt namelijk dat er op dit moment meer vrouwen dan mannen lid zijn van de Aaltense atletiekvereniging
“Dit is een hele slechte zaak!”

De man heeft het loodzwaar. Ze zijn ondervertegenwoordigd in topfuncties in het bedrijfsleven, komen vaak slecht uit de bus bij salarisonderhandelingen en ze hebben maar een marginale rol in de #metoo-beweging, Nu is ook bij mannenbolwerk Ava’70 het hek van de dam. Uit de laatste ledencijfers van de Atletiekunie blijkt namelijk dat er op dit moment meer vrouwen dan mannen lid zijn van de Aaltense atletiekvereniging, die vroeger bekend stond als testosteronbom.

“Dit is een hele slechte zaak”, zegt bestuursvoorzitter Mudi Reinen. “Dit is ongetwijfeld het resultaat van het softe beleid van mijn voorganger.” De dames zijn nu licht in de meerderheid, (338 om 316) dit komt naar voren uit de ledenaantallen die in juni bekend zijn gemaakt door de Atletiekunie. “Gezonde repen maken, brei-avondjes, gezellig bloemstukjes in elkaar prutsen, ik word daar kotsmisselijk van, dat zoetsappige gedoe. Toen ik lid werd, een jaar of 15 geleden, hadden die wijven nog niks in te brengen. Ze schepten hooguit de erwtensoep op bij de Loohuiscross. Tegenwoordig bemoeien ze zich overal mee. Sterker nog: wij hebben als kerels niks meer te zeggen. Binnen de #metoo-beweging krijgen de mannen ook al geen poot aan de grond, laat staan een hand op een kont.”, zegt bestuurslid en toptrainer Erwin Wamelink, alias ‘de Witte Keniaan’. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is dit een trend die bij veel sportverenigingen zichtbaar is. “Alleen biljartverenigingen en dartclubs hebben nog een mannenoverschot, de andere sporten hebben allemaal te kampen met een tsunami aan vrouwen. De vrouw is de nieuwe man.”

Ava’70-lid Katja Hillen – van Zolingen, is zelf vrouw en feminist. Zij geeft een allesomvattende reactie op het nieuws: “Hahahaha, mooi man!” Trainer Bart Wesseldrink haalt zijn schouders op: “In de wedstrijdgroep zijn de mannen nog duidelijk in de meerderheid, ik zie dat niet snel veranderen. Kwaliteit gaat immers boven kwantiteit.”

Spoedberaad
Het bestuur heeft eerder deze week een extra vergadering ingelast om het vrouwenprobleem te bespreken. Bestuurslid Vage Walter spreekt: “Momenteel hebben wij twee vrouwen in het bestuur. Ze zijn procentueel in de minderheid maar hebben een dikke vette vinger in de pap. Ik word constant overschreeuwt. Het kan maar zo zijn dat we over een aantal jaren de eerste vrouwelijke voorzitter krijgen, daar moet je toch niet aan denken!” Of er daadwerkelijk iets gaat veranderen binnen de club, moet de toekomst uitwijzen. Reinen: “Ik vrees dat er over tien jaar een mannenquotum nodig is, zodat in ieder geval 30 of 35 procent van de vereniging bestaat uit kerels, desnoods gaan we de barricade op!”

Geen opmerkingen: