zondag 30 september 2018

Route 53: Winterswijk - Landgoed Mentink

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 53e route uit deze serie: Winterswijk - Landgoed Mentink Geniet tijdens deze tocht van het gevarieerde landschap van Landgoed Mentink. Groene specht, wezel, kamsalamander, veelbloemig salomonszegel en bosanemoon: in zo'n gevarieerd landschap vinden veel planten en dieren een plekje van hun gading. In het boerenland even buiten Winterswijk vind je de Mentinkroute. De gevarieerde tocht voert over een landgoed met boerderijen, bos, akkers, houtwallen en heide. Het Mentink vormt bovendien een groene verbinding tussen het Korenburgerveen en het oude loofbos van Bekendelle.

Route 53: Een route over het Landgoed Mentink
Afstand: 5.4 kilometer
Start: Parkeerplaats Arrasveldweg 7102 GE in Winterswijk
Bewegwijzerd: Ja, palen met rode koppen met gele pijltjes
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 30 september 2018
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproute's in de omgeving van Aalten

Routebeschrijving met de auto: Voer 7102 GE in je navigatiesysteem in of neem vanaf Winterswijk de provinciale weg richting Groenlo (N319). Ongeveer één kilometer buiten de bebouwde kom linksaf, dit is de Meekertweg. Na ruim één kilometer linksaf de Arrasveldweg op. Vervolgens na ongeveer 200 meter ligt links van de weg de parkeerplaats.

De tocht begint bij de parkeerplaats aan de Arrasveldweg en is gemarkeerd met palen met rode koppen met gele pijltjes. Landgoed Mentink is rond 1930 gesticht door een textielbaron. Hij liet vijf boerderijen bouwen en verpachtte die aan de leden van één familie. Zo wilde hij voorkomen dat door ruzie zijn landgoed uiteen zou vallen. De gronden van het Mentink zijn al eeuwen geleden ontgonnen. Het Mentink is 136 hectare groot, het grootste deel bestaat uit kleinschalige elementen als bosjes, houtwallen, akkers en weiden.

De bossen van het Mentink bestaan uit naald- en loofbomen. De naaldbomen zijn aangeplant: alleen naaldhout levert op zulke arme grond als hier een goede houtproductie. De grove dennen leverden naast grenenhout ook terpentijn, hars en teer. Tegenover de derde boerderij die je langs het wandelpad tegenkomt, zie je goed hoe sterk de bolling van de akkers is. Eeuwen achtereen opbrengen van vooral koeien-, maar ook schapenmest én heideplaggen, heeft de grond soms meters doen stijgen. In dit landschap voelt de witte kwikstaart zich thuis. Dit vogeltje met zijn kenmerkende lange staart wordt ook wel ‘akkermannetje’ genoemd.

Winterswijk is ‘op een moeras’ gebouwd. Die natte oorsprong zorgt ervoor dat hier van nature amfibieën voorkomen. De meeste verdwenen doordat hun leefgebied werd opgeofferd aan land- en woningbouw. Het is voor een aantal soorten nog niet te laat: de poelen die worden gegraven, worden al snel bevolkt door kamsalamander, groene, bruine en heikikker. Op de oever van een poel tegenover het beheerkantoor van Natuurmonumenten Den Oppas staat een bescheiden beeld. De plaquette op de sokkel vertelt dat het kunstwerk ter nagedachtenis is aan de Nederlandse bioloog Victor Westhoff. Op de sokkel staan verder de woorden: “Hij observeert, Hij beschreef de natuur, In al haar verscheidenheid, Telkens weer, Hij volgt de natuur.”

De textielbaron die het Landgoed Mentink stichtte is dus in zijn opzet geslaagd: het landgoed is niet uiteen gevallen. Hij wilde dat altijd één familie alle vijf boerderijen van het landgoed zou pachten, om versnippering te voorkomen. Sinds 1975 is Natuurmonumenten die ene familie. Ook de vijf boerderijen zijn nog steeds op Mentink te vinden, maar een landhuis ontbreekt. Deze is er ook nooit gebouwd. Een derde van het landgoed is in gebruik als boerenland. Maar eigenaar Natuurmonumenten stelt wel eisen aan de pachters. Op een groot deel wordt biologisch geteeld en alle boeren hebben de plicht stroken langs de bosranden te laten verwilderen.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInWhatsAppEmailGoogle GmailPrintDeOver het landgoed loopt nu een vijf kilometer lange wandelroute. Paaltjes met daarop het teken van Natuurmonumenten wijzen de wandelaar de weg. De wandelroute voert over smalle wandelpaadjes en statige bomenlanen, door stroken bos, langs akkers en weilanden. Landgoed Mentink biedt de wandelaar veel variatie.

Geen opmerkingen: