vrijdag 7 september 2018

Utrecht Kromme Rijnpad en Nieuw Amelisweerd

Nieuw Amelisweerd
Ik heb nog wat tijd over om een mooi tochtje in de stad Utrecht te gaan lopen en ik parkeer mijn auto bij de hockeyclub Kampong. Vanaf de parkeerplaats loop ik in noord oostelijke richting langs de atletiekbaan van Phoenix. Dit is de club waar mijn oudste zoon traint en ik besluit om een rondje over de baan te rennen. Bij toeval kom ik enkele minuten later op het Kromme Rijnpad terecht, een bewegwijzerde route van 29 kilometer tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede, dat grotendeels de loop van de Kromme Rijn volgt. De route is goed gemarkeerd en dus ook zonder gids prima te lopen.

Het gaat al snel over in een smal jaagpad dat mij de stad uit voert. Een jaagpad of trekpad is een pad langs een kanaal of rivier dat vroeger werd gebruikt om (vracht)schepen, vooruit te trekken als de wind niet gunstig was. Dit voorttrekken werd jagen genoemd, vandaar de naam. Gewoonlijk gebeurde dit door een paard met begeleider. Ook werden wel dagloners en andere losse arbeiders voor het jagen ingehuurd, deed de schipper het zelf of liet hij het vrouw en kinderen doen. Trekschuiten werden altijd gejaagd. Langs het jaagpad staat een rolpaal, vroeger werden deze gebruikt om de trekschuiten met een paard de bocht door te trekken.

Het Kromme Rijnpad volg ik een paar kilometer en dan kom ik bij een groot informatiepaneel, dat een overzicht geeft van de hele route. Ik sla dan echter linksaf de prachtige witte brug over naar het Landgoed Amelisweerd, waar je een bezoek kunt brengen aan het bezoekerscentrum met horeca gelegenheid. In 1971 kraakte een groep krakers het landhuis Nieuw-Amelisweerd en in 1984 werd het huis op initiatief van de oorspronkelijke krakers gerestaureerd door architect dr. ir. E.J. Hoogenberk. Het huis wordt tegenwoordig nog bewoond en telt 17 appartementen.

Iets verder zie ik de hoge flats van de Uithof waar de universiteit gevestigd is en kom ik op een weg die ik herken van de halve marathon van Utrecht. Via een oude tolweg met fraaie bijhorende tolwachterswoning, nu Auberge 't Oude Tolhuys', loop ik terug naar de stad. Het pad eindigt voor het stadion van FC Utrecht en na een korte bezichtiging loop ik terug naar het beginpunt van de route.

Klik op de link voor enkele foto's

fotoalbum
De Kromme Rijn

Geen opmerkingen: