woensdag 5 september 2018

'Laten zien dat ook mensen met een beperking mee kunnen doen'

Bernd Nijman en Linda Rexwinkel
Linda doet drie jaar na beroerte mee met Tristan Hoffman Challenge

Door Karin Stronks

AALTEN – Drie jaar geleden werd Linda Rexwinkel getroffen door een beroerte, ze kreeg een herseninfarct. Zij was op dat moment samen met haar vriend Bernd Nijman op vakantie in de Dominicaanse Republiek. Linda werd opgenomen in een ziekenhuis, lag een paar dagen op de IC en onderging allerlei onderzoeken. Na zeventien spannende dagen kwam ze eindelijk thuis en werd overgebracht naar het SKB. De 46-jarige Linda vertelt: "Vier weken ben ik 'kwijt', daar kan ik me niets van herinneren. Ik moest veel inleveren na de beroerte, het was een heftige tijd maar we zijn er nog! Volgend jaar wandel ik mee met de tiende editie van de Tristan Hoffman Challenge. Ik wil laten zien dat ook mensen met een beperking mee kunnen doen!"

Eigenwijs
Het praten gaat langzaam, Linda moet af en toe nadenken, zoeken naar woorden. Ze wijst op haar hoofd en zegt: "Hier zit het allemaal wel goed alleen komt het er niet altijd goed uit. Dat is lastig! Net als mijn rechterarm, die kan ik niet meer gebruiken." Ook haar rechtervoet geeft problemen, ze kan de tenen niet goed optrekken. "Elke dag moet ik zes uur in een spalk die de voet recht houdt. Ja, ik heb veel moeten inleveren na de beroerte." Bernd kijkt haar aan en vult aan: "Maar je bent eigenwijs! Je zet door!" Hij vervolgt: "Linda deed veel aan hardlopen, ze liep een tijd geleden de Marathon van Dublin. Hardlopen gaat nu niet meer." Linda glimlacht: "Ik zocht een nieuwe manier om te bewegen, dat werd wandelen. En al snel kwam ik op het idee om mee te doen met de Tristan Hoffman Challenge!"

Ontwikkelingsland
Linda wilde dit jaar al meedoen, maar dat werd haar afgeraden. Bernd: "Het bewijst dat de wilskracht er is bij Linda! Als je nagaat hoe ze er drie jaar geleden aan toe was… Ik was bang dat ze er tussenuit zou knijpen…" Na een kort emotioneel moment vervolgt hij: "De Dominicaanse Republiek blijft een ontwikkelingsland, de brancard waarop Linda lag had wieltjes die amper draaiden, we moesten lang wachten op hulp, drie dagen lag ze op de IC, helemaal van de wereld... Ik belde vaak met Ina, de moeder van Linda, zij heeft ervaring in de zorg. Ze vroeg dingen die ik kon controleren." Zeventien dagen na de beroerte mocht Linda vervoerd worden en er vloog een Nederlandse verpleegkundige in. "Zij begeleidde ons tijdens de vlucht van de Dominicaanse Republiek naar Parijs, vandaar werd Linda per ambulance naar Aalten vervoerd", aldus Bernd.

'Het gaat lukken'
In het SKB onderging Linda weer een aantal onderzoeken en het traject van revalideren ging van start. "In Pronsweide begon ik met oefeningen. Vaak was het zwaar maar het bracht me tot waar ik nu ben. En nog altijd is er vooruitgang, het duurt lang maar ik ga nog steeds vooruit", geeft Linda aan. Ze vervolgt vastberaden: "En ik oefen nu al voor de Tristan Hoffman Challenge van 28 juni 2019. We beklimmen de Aubisque vanuit Lourdes, ja inderdaad, het bedevaartsoord. Twee tot drie keer per week wandel ik samen met Dagmar Bauhuis, zij loopt volgend jaar met me mee. Misschien doe ik er lang over maar het gaat me lukken!"

Rust
Linda is na de beroerte volledig afgekeurd. Ze drinkt geregeld koffie bij vriendinnen, bereidt zich voor op de beklimming van de Aubisque, fietst op een speciaal rijwiel en zwemt regelmatig. Bernd vertelt: "En Linda neemt veel rust, dat is ook erg belangrijk. Tijdens het rusten herstelt je lichaam." Hij voegt toe: "Ik loop zelf ook mee met de Tristan Hoffman Challenge, hardlopend en wandelend." Voor Linda betekent de deelname heel veel. Ze zegt: "Het goede doel spreekt me erg aan, de opbrengst van de Tristan Hoffman Challenge gaat naar Kanjers voor Kanjers, de stichting die projecten realiseert voor kinderen die onvoldoende in staat zijn om te spelen en sporten. En ik wil graag laten zien dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen!"

Sponsoren
Mensen die Linda en Bernd willen sponsoren kunnen een gift doen via de website www.tristanhoffmanchallenge.com, klikken op 'deelnemers 2019', en zoeken naar Linda Rexwinkel of Bernd Nijman. De reis en het verblijf betalen deelnemers uit eigen zak, al het sponsorgeld, de inleg is minimaal 500 euro per deelnemer, gaat naar Kanjers voor Kanjers. Linda: "Meer doneren mag natuurlijk altijd!" (bron)

Geen opmerkingen: