donderdag 21 februari 2019

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 207

5e Track&Field Run, zaterdag 9 maart 2019, komt allen!
“Help, mijn magnesiumtabletten zijn op!” 

“Kramp! Kramp!” Voorovergebogen strompelt de moegestreden atleet over het middenveld. De pijn is van zijn gezicht af te lezen. Minder dan drie weken voor de Track & Field Run staat er een pittige tempotraining op het programma. Stan Prinsen, de gedoodverfde favoriet voor de zege op de Fiat Winkelhorst Sprintcross, laat alle concurrenten zijn hakken zien. Hij deelt een gevoelige tik uit. Niet veel later krijgt hij zelf de deksel op de neus; een hevige krampaanval! “Dit zat eraan te komen, mijn magnesiumtabletten zijn op!”

Het is voor de atleten van Jan te Brake jr. het hoogtepunt van het voorjaar: de Fiat Winkelhorst SprintCross. Het gehele jaar trainen de fanatiekelingen gebroederlijk en harmonieus samen maar op de tweede zaterdag van maart gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet. Een kleine zeven minuten zijn alle atleten tot de tanden gewapend om elkaar fel te bestrijden. “Ik ben nu al zenuwachtig voor de Sprintcross”, zei Rudi Meinen vlak na de jaarwisseling. Stan Prinsen steekt er momenteel met kop en schouders bovenuit. In de trainingen toont hij keer op keer zijn vorm. In 2018 bezweek hij onder de druk en zag hij zijn podiumkansen in de slotronde in rook opgaan.

Michiel Wellink schudt zijn hoofd als hij Stan over het veld ziet waggelen. “Och, het theaterseizoen is weer begonnen.” In het verleden probeerden atleten zich op de meest gekke manieren in te dekken voor de roemruchte Sprintcross. Wellink: “Gertjan Bentert liet vorig jaar bewust zijn moeder met de bus over zijn voet rijden en Dirk Mulleman had plots maagkramp nadat hij ‘per ongeluk’ 14 laxeerpillen in zijn groentesoep had laten vallen.” Voor Michiel Wellink komt het gedoe rond de magnesiumtabletten van Stan Prinsen niet uit de lucht vallen. “Als we over de Sprintcross beginnen, trekt hij al wit weg. Het was wachten op één of andere smoes. Die magnesiumpillen vind ik wel slim gevonden, past helemaal bij deze tijd.”

Het aantal deelnemende dames bleef vorig jaar steken op een rond getal; nul, op de kop af. Wellink: “Een paar jaar geleden won Lisa te Molder nog bij de dames. Zij kwam een jaar later ook ineens met een rotsmoes op de proppen, een zwangerschap. Later bleek dit helemaal geen smoes te zijn.” Organisator Tim te Brake,  die voor vier maanden nabij Kaap de Goede Hoop verblijft op zoek naar Afrikaans looptalent, schrikt niet van de weinige vrouwen op de Fiat Winkelhorst SprintCross: “De dames zijn meer fan van de ‘Die Laufprofis Ingenfeld / Weier 5 km’, de ‘Jansen Eupe Cross Estafette’ en de meisjes van de ‘Rinke ter Haar Architectuur Kids Runs’ en de ‘Erwin Wamelink Text-Press Jeugdestafette.” Even blijft het stil aan de telefoon. “Euhm, hebben we nog meer gesponsorde onderdelen?”