vrijdag 8 februari 2019

Tom van Beusekom is op zoek naar zijn grenzen

Tom van Beusekom met zijn vader Jos van Beusekom, die bij de Duivense sportverkiezing werd gekroond 'voor de meest bijzondere sportprestatie 2018' omdat hij vorig jaar als 61 jarige twee marathons liep.
Zondag is het NK 10 kilometer op de weg in Schoorl. Runningteam De Liemers is daar goed vertegenwoordigd, onder anderen door Frank Futselaar en Tom van Beusekom. Die laatste hoopt zijn persoonlijk record van 33.17 uit de boeken te lopen. Tom van Beusekom (28), jarenlang woonachtig in Duiven, sinds kort in Zevenaar, voetbalde vroeger bij AVW'66 en later DVV. Puur voor zijn plezier, talentvol was hij niet. Op aandringen van zijn vader Jos van Beusekom, een hardloper, deed hij als 19-jarige een keer mee aan een hardloopwedstrijdje. Tom: "Uit het niets liep ik 5 kilometer in 20 minuten. Dat is best behoorlijk. Ik ben met voetballen gestopt en gaan hardlopen." In 2012 voltooide Tom van Beusekom zijn eerste marathon, in 2013 zijn tweede. Ook de jaren daarna maakte hij progressie en in oktober 2015 trad hij toe tot Runningteam De Liemers. Onder leiding van trainer Titus Fierkens werd het trainen serieuzer en Tom maakte keuzes. "Ik wil kijken hoe ver ik kan komen. Daarom werk ik nu parttime. 28 uur in de week in de zorg. Op deze manier is het goed te combineren." 

Tom van Beusekom ziet de marathon als de afstand waarop hij de meeste mogelijkheden heeft. Maar zoals voor iedere loper geldt ook voor hem, dat hij het langzaam moet opbouwen. Tom: "Ik heb vorig jaar de marathon van Amsterdam gelopen in 2 uur en 47 minuten. 'Rotterdam' op 7 april is de volgende. Het zou mooi zijn als ik daar onder de 2.40 of misschien zelfs in de buurt van de 2.35 kan komen." Hij merkt dat marathons zijn inhoud vergroten en daar heeft hij ook op kortere afstanden profijt van. Zo liep hij begin december de 15 kilometer van de Montferland Run in 's-Heerenberg in een knappe tijd van 52.02 minuten. Zijn goede vorm en professionele voorbereiding moeten uitmonden in een 'toptijd' in Schoorl. Tom: "Een toptijd voor mij persoonlijk. Jongens als Frank Futselaar gaan sowieso een paar minuten sneller. Dat niveau heb ik nog niet, maar wie weet." Voorlopig haalt hij al veel voldoening uit het samen trainen. Tom van Beusekom: "Het is mooi om van dichtbij mee te maken hoe gedreven Frank is. Hij doet er alles voor. Als we tijdens een training na het inlopen even zitten en iemand neigt alleen maar naar zijn mobiel, zegt Frank gerust: 'Kom op zeg, we zijn nu aan het trainen. Focus je daarop'. Zo'n instelling spreekt mij aan." Tom van Beusekom gaat zich op de marathon van Rotterdam op 7 april voorbereiden in Kenia. Van 11 maart tot 4 april verblijft hij daar in een trainingskamp. Tom: "Het is de eerste keer dat ik zoiets doe. Ik ben heel benieuwd naar het effect van trainen op hoogte." (bron)

Geen opmerkingen: