zondag 10 februari 2019

Verslag en uitslagen van de 42e Groet uit Schoorl Run

Mark te Brake, rechts zijn vader Jan
Krumins en Butter winnen NK 10km

door hardloopnetwerk 10 February 201910 February 2Op een regenachtige dag vond vandaag het NK 10 kilometer plaats als onderdeel van de internationale Groet uit Schoorl Run. Ondanks de regen waren de omstandigheden beter dan vorig jaar, toen er een harde wind stond. Hoewel de lopers op de langere afstanden (Run2Day 30 kilometer & Mizuno halve marathon) in de ochtend nog flink last hadden van nattigheid, was het tijdens de 10 kilometer grotendeels droog.

Felle strijd om het podium bij de mannen in een historisch sterk veld

Bij de mannen ging Michel Butter er al vroeg vandoor, maar later liet hij zich terugzakken en kwam hij samen te lopen met Bart van Nunen en Stan Niesten. De strijd tussen twee van Nederlands beste marathonlopers werd in het voordeel van Butter beslist: hij haalde zijn vijfde titel op deze afstand binnen door net voor Van Nunen en de jonge en zeer talentvolle Niesten te eindigen. Voor de twee laatstgenoemden was het de eerste keer dat ze hier op het podium stonden. Van Nunen zei zaterdag nog dat hij absoluut niet wist of het hem ging lukken in de top-3 te eindigen. Het NK was bij de mannen dan ook zeer sterk bezet: van te voren waren er zelfs mensen die dachten dat er misschien wel 20 Nederlanders onder de 30 minuten zouden kunnen lopen. Uiteindelijk werden het er ‘slechts’ 13, maar dat is alsnog een stuk meer dan de afgelopen edities. Slechts 4 Nederlandse lopers braken 30 minuten tijdens het NK in 2018, in 2017 waren het er 8, in 2016 2, en in 2015 9. De nummers 6 tot en met 13 zaten vandaag bovendien binnen slechts 3 seconden van elkaar (zie uitslagen hieronder)!

Krumins dichtbij Nederlands Record

Bij de vrouwen verliep de race heel anders: een zongebruinde Susan Krumins ging er vanaf het begin hard vandoor en had bij de finish een voorsprong van maar liefst 2 minuten en 39 seconden op de tweede Nederlandse, Kim Dillen. Ze had wel internationale tegenstand. Na een wedstrijd lang kopwerk te hebben verricht wist de Zweedse Meraf Bahta haar eruit te sprinten. Krumins liep met haar tijd van 31:11 min slechts 12 seconden boven het Nederlands record van Lornah Kiplagat uit 2004 (30:59). Dillen liep vanaf het begin alleen en was in staat een grote groep belaagsters achter zich te houden. Die groep bestond in het begin uit zo’n 8 Nederlandse vrouwen. Omstebeurt vielen ze van de groep af, en uiteindelijk was de jonge Jasmijn Lau degene die er met de bronzen plak vandoor ging. (bron)

AVA'70 lid Mark te Brake liep een prachtige tijd van 32.28 minuten en eindigde hiermee op een mooie 98e plaats. Zie hier voor de racebeelden van de NOS en hier voor alle uitslagen.
site organisatie

Geen opmerkingen: