zondag 3 februari 2019

Nageeye vermorzelt Nederlands record op halve marathon                                                       De finish van Nageeye in Japen

Abdi Nageeye heeft in Japan het Nederlands record op de halve marathon flink aangescherpt. Hij won de wedstrijd over 21,1 kilometer in Marugame in 1.00.24. De 29-jarige atleet dook daarmee ruim onder de oude toptijd, die al 20 jaar op naam stond van Greg van Hest. Die liep in 1999 in Den Haag 1.01.10.

Nederlandse records
Nageeye heeft inmiddels al heel wat Nederlandse records op de weg in bezit. Hij is de snelste op de 10 en 15 kilometer, de 10 mijl en bezit ook het Nederlands record op de marathon: 2.08.16. Nageeye bereidt zich in Japan voor op de marathon van Rotterdam in april. Daar kan hij al een nominatie voor de marathon op de Olympische Spelen in Tokio van 2020 in de wacht slepen.

De Keniaan Simon Kariuki liep in Marugame lange tijd op kop, maar Nageeye had zijn race goed ingedeeld. In de slotfase versnelde de Nederlander, die tot zondag 1.02.08 als beste tijd op de halve marathon had staan. Kariuki finishte als tweede in 1.00.43. De Australiër Jack Rayner eindigde als derde in 1.01.36.

Teleurstellend 2018
Nageeye kon de opsteker wel gebruiken. "Na een teleurstellend 2018 is dit een fantastische start van 2019. Ik ben het geloof in mezelf nooit verloren", zei de atleet die vorig jaar bij de EK in Berlijn in kansrijke positie uitviel. Een knieblessure verhinderde dat hij later in het seizoen bij de marathon van Amsterdam kon starten. "Ik heb tijd genomen voor het herstel van mijn blessure. Ik ben ontzettend blij met dit Nederlandse record. Ik liep heel makkelijk", zei de trotse Nederlander. (bron)

Geen opmerkingen: