zondag 28 juli 2019

Alleen of met z'n tweeën rennen

Een beetje hardloper is een beetje een einzelgänger
Als groepsdier pur sang ben je bij de loopsport niet per se aan het goede adres. Wij atleten zijn over het algemeen individualisten. Hardlopen is verre van een teamsport en veel lopers roemen juist de uurtjes die ze alleen over het asfalt draven.

Ze stellen: 'Eindelijk niemand om mee te moeten praten. Alleen ik en mijn gedachtes'. Ook bij atletiekverenigingen zie je dit terug. Hoewel een loopgroep best gezellig is, heerst er bij de atletiek niet een groepsdynamiek zoals je die wel ziet bij bijvoorbeeld tennis of voetbal.

Daar zijn de biertjes en bitterballen na afloop van een training niet aan te slepen. Bij het clubhuis van een atletiekvereniging is dit anders. Daar moet de helft van een biervat veelal worden weggegooid, omdat ie over de datum is. Kortom. Een beetje hardloper is een beetje een einzelgänger. Toch suggereert onderzoek dat dit negatieve effecten kan hebben. Want lopen met een maatje, en daarna nog even gezellig kletsen, kan een flink verschil maken in iemands leven.

Hé makker
Met iemand rennen zorgt ervoor dat je langer én wellicht harder traint. Maar wellicht het grootste voordeel ervan is toch de kameraadschap. Helemaal wanneer we ouder worden. Dat is althans de uitkomst van twee onderzoeken naar dit onderwerp.

Ben je gezond bezig?
Dit Amerikaanse onderzoek vergeleek de gegevens van ruim 53.000 personen die tussen 1972 en 2008 werden geïnterviewd. Daaruit bleek dat het lidmaatschap van een sportvereniging een goede indicatie is of iemand gezond is en blijft. Dat klinkt ons sporters natuurlijk heel logisch in de oren.

Tussen de mensen
Er was echter een ander iets dat nog belangrijker bleek voor iemand gezondheid. Het regelmatig bezoeken van vrienden. Terwijl kameraadschap dus goed is voor de gezondheid is eenzaamheid dat zeker niet. Deze Britse studie onderzocht of gevoelens van eenzaamheid en isolatie van invloed zijn op het sterftecijfer. Daarvoor werden 6500 volwassen van 52 jaar en ouder gevolgd.

Zeven jaar later leefden 918 deelnemers niet meer. Het bleek dat vooral de mensen met weinig sociale interactie en mensen die zich geïsoleerd voelden waren overleden. Alleen dat laatste was overigens statistisch significant. Er is daarmee dus een bewezen direct effect van je geïsoleerd voelen naar sterftekans.

Hoe moet dat met die einzelgänger?
Betekent het nu dat we ons zorgen moeten maken als we het lekker vinden om alleen een lange duurloop te doen? Nee, natuurlijk niet. Zolang jij een bevredigende sociale kring hebt, mag je af en toe best de hardloopschoenen aan doen en de einzelgänger in je los laten. Anders had je wel op tennis of voetbal gezeten. (bron)

Geen opmerkingen: