woensdag 10 juli 2019

Hoe meer je sport hoe langer je leeft

Een nieuwe studie toont aan dat meer sporten altijd beter is
Sporten is gezond, zover zijn we al een tijdje, maar hoe gezond het precies is en hoe lang we dan moeten sporten, daarover bestaat discussie. Een nieuwe studie toont aan dat meer sporten altijd beter is.

Volgens de onderzoekers van de Cleveland Clinic leidt een goede conditie, of aerobe fitheid zoals ze het noemen, tot een langer leven en is er geen limiet aan de voordelen van sporten. De wetenschappers bestudeerden data van zo’n 122.000 patiënten die tests deden op een loopband tussen 1991 en 2014.

De deelnemers werden ingedeeld in vijf fitheidsniveaus: van laag tot elite. De elite groep had een 80 procent lager sterfterisico dan de minst fitte groep. Een extreem goede conditie had het meest effect bij oudere patiënten.

“Aerobe fitheid is iets dat mensen zelf in de hand hebben. En wij hebben ontdekt dat er geen limiet zit aan hoeveel sport te veel is,” aldus cardioloog en hoofdonderzoeker Wael Jaber van de Cleveland Clinic. “Iedereen moet worden gestimuleerd om fit te worden en te blijven.” Het risico van een slechte conditie was vergelijkbaar of zelfs nog groter dan traditionele risicofactoren als hart- en vaatziekten, diabetes en roken.

Eerdere studies suggereerden dat er risico’s verbonden zijn aan extreem sporten. Het zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot hartproblemen. Dit nieuwe onderzoek weerspreekt dat. Een extreem goede conditie verlaagt de kans op voortijdig sterven meer dan een gemiddelde fitheid menen de onderzoekers. De meest fitte deelnemers leefden het langst (bron)

Geen opmerkingen: